Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
Utah Verenigde Staten

Wandelen in Utah: Cassidy Arch Trail

Toen we vorig jaar onze rondreis door het westen van de Verenigde Staten maakten bezochten we onder meer Capitol Reef National Park in de staat Utah. Het Capitol Reef National Park wordt vaak door vele toeristen overgeslagen. Geheel terecht is dat niet, maar het is wel prettig om het gebied bijna voor jezelf te hebben. Je kunt in het Capitol Reef National Park enkele prachtige wandelingen maken. Ze brengen je naar natuurlijke bogen, kleurrijke rotsen, prachtige canyons en schitterende uitzichtpunten. Wij maakten in het park meerdere wandelingen, waarvan de Cassidy Arch Trail er één was. In dit artikel lees je meer over deze wandeling.

 • Cassidy Arch Trail
 • Rondwandeling
 • 5 kilometer
 • 2,5 uur
 • Gemiddeld

De Garmin Fenix 6 is de ultieme GPS smartwatch

Butch Cassidy

De wandeling die we maakten is een verwijzing naar Butch Cassidy. Lang voordat het Capitol Reef gebied werd uitgeroepen tot National Park vreesden de inwoners de zogenaamde ‘Wild Bunch’. Dit was een bende van stelende boeven onder leiding van de in Utah geboren Butch Cassidy. Hoewel de legendarische schuilplaats van deze bende een stuk oostelijker gelegen was, zou Butch Cassidy en zijn mannen het gebied hebben bezocht. Zo zou hij ooit hebben gegeten in de hut aan de rivier Freemont. Een eeuw later is er in het Capitol Reef National Park een natuurlijke boog boven de Grand Wash vernoemt naar Butch Cassidy. Er is geen enkel bewijs dat Cassidy hier zelf ook daadwerkelijk is geweest, maar de legende is in ieder geval vereeuwigd in de prachtig gekleurde rotsen. Het Wilde Westen is tegenwoordig een stuk rustiger, maar bezoekers van het Capitol Reef National Park kunnen tijdens de wandeling naar de Cassidy Arch een idee krijgen hoe ruig het gebied was. En dat wilden wij ook ondervinden.

De Cassidy Arch is een verwijzing naar Butch Cassidy die zich in de buurt van dit gebied zou hebben schuil gehouden met zijn bende. Of Cassidy daadwerkelijk ooit de natuurlijke boog heeft gezien is onbekend.

Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
Bij de parkeerplaats zie je dit bord, het is niet het officiële begin van de wandeling

De wandeling

Indien je met de auto bent, kun je je voertuig aan het einde van de Grand Wash Road parkeren. Hier kun je het eerste bord ziet staan met Cassidy Arch Trail. Dit is niet het officiële begin van de wandeling, want je moet nog een stuk door de Narrows lopen. Deze kloof is ontstaan door het water dat het zandsteen heeft uitgeslepen. Wanneer het regent kan er in deze kloof een vloedgolf ontstaan en is het levensgevaarlijk. Kijk dus goed naar de weersvoorspellingen voordat je begint aan deze wandeling.

Na enkele meters zie je aan de linkerzijde een tweede bord met ‘Cassidy Arch Trail 1,5 Miles’. Dit is het beginpunt van de wandeling. Vanaf hier zul je direct gaan klimmen en beklim je de rotswanden waar je zojuist doorheen bent gelopen. Er zijn hier geen bordjes te vinden waar je kunt herleiden waar je naartoe moet lopen. Hou daarom de op elkaar gestapelde stenen goed in de gaten. Soms zijn deze stenen lastig te vinden, maar in principe moet je in eerste instantie alleen maar stijgen. Wanneer het pad wat vlakker wordt krijg je een mooi overzicht over de Grand Wash Hier kun je het hoogteverschil mooi fotograferen als je met z’n tweeën bent. Hierna volgt een klein gedeelte waarbij je over grote keien moet wandelen. Langs het pad zie je dode boomstammen die voor mooie fotodetails kunnen zorgen en groene struikgewassen van jeneverbessen en dennen.

Halverwege de wandeling wordt de Cassidy Arch voor het eerst zichtbaar. Hier lijkt het net alsof deze Arch een gapend gat is. De boog wordt pas zichtbaar wanneer je de boog van bovenaf kunt bekijken. Het wandelpad wordt nu een stuk breder, maar ook lastiger om te volgen omdat veel van de gestapelde stenen minder goed zichtbaar zijn. Gelukkig kun je de richting van je einddoel wel goed zien. Let vooral ook op de prachtige kleuren van de rotsen. De lagen van de verschillende tijdperken zijn hier overduidelijk zichtbaar en het is interessant om deze lagen eens van dichterbij te bekijken. Zodra je de Cassidy Arch bereikt kun je van de bovenzijde een goed beeld krijgen van de natuurlijke boog. Je kunt ook over de boog zelf wandelen. De boog is breed genoeg. Heb je last van hoogtevrees? Dan adviseer ik je om niet over het randje te kijken, want de afgrond is behoorlijk diep. De mooiste foto’s om de grootsheid van deze boog in beeld te brengen, maak je als er iemand op de boog staat.

Maak zeker ook een wandeling over de natuurlijke boog, maar kijk niet naar beneden als je hoogtevrees hebt.

Nadat je bij de Cassidy Arch hebt genoten, kun je dezelfde weg weer terug wandelen om terug bij de parkeerplaats te wandelen. Er zijn ook mogelijkheden om verder te lopen via de Frying Pan Trail of Cohab Canyon Trail, die deze wandeling halverwege kruisen.

Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
Vanaf de parkeerplaats loop je allereerst een stuk door de kloof
Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
Na enkele meters zie je een tweede bord. Hier begint de Cassidy Arch
Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
Je begint met een aardige klim
Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
En al snel ben je aardige hoogte. Rechtsonder zie je onze auto staan
Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
En het landschap wordt alsmaar mooier wanneer ook de zon begint te schijnen
Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
Halverwege de route is de Cassidy Arch te zien
Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
Daar is het einddoel van deze wandeling
Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
Prachtige lagen in de rotsen
Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
En de verschillende lagen zijn ook in de gehele omgeving goed te zien
Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
En daar sta ik dan, op de Cassidy Arch
Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
Ben je in Capitol Reef National Park? Doe dan zeker deze wandeling

Tips voor de Cassidy Arch trail

 • Begin zo vroeg mogelijk aan de wandeling, zodat je de grootste drukte ontloopt
 • Hou de weersvoorspellingen in de gaten. Indien het regent bestaat er een kans op een vloedgolf.
 • Hoogtevrees? Kijk dan vooral niet naar beneden als je op de Cassidy Arch staat
 • Hou de op elkaar gestapelde stenen goed in de gaten, want dit is de routebeschrijving
 • Bij de parkeerplaats is een toilet te vinden (een houten hutje)
 • Smeer je goed in want er is nergens schaduw

In dit fraaie boek lees je over de meest legendarische hiking trails ter wereld

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!