Capitol Reef National Park

Prachtige rotsen in mooie rode kleuren wachten op je in het Capitol Reef National Park. Dit langgerekte Amerikaanse Nationale Park is te vinden in het zuiden van Utah, maar wordt door veel toeristen vaak overgeslagen.

Het gebied is ruim 65 miljoen jaar geleden gevormd toen er zich een uniek geologisch fenomeen voordeed. Er ontstond een grote plooi van honderden kilometers in de aardkorst, welke bekend staat als de Waterpocket Fold. De wanden van deze plooi bestaan uit rotsplagen uit verschillende geologische tijdperken. De wanden zijn schuin gedrukt en daardoor goed zichtbaar geworden. Door de vorming van de plooi kent het landschap van Capitol Reef National Park een spectaculaire geërodeerde verzameling. Je ziet hier naast de kleurrijke rotsen ook massieve blokken, canyons en natuurlijke bogen.

De Fremont River stroomt in het noorden van het park. Het is een levensader voor de dorstige wildlife en diende tevens als een oase in de woestijn voor de vele ontdekkingsreizigers die een bezoek brachten aan Capitol Reef. In de 19e eeuw vestigden mormonen zich in dit gebied. Ze legden boomgaarden aan langs de oevers van de rivier en teelden gewassen. Een mormoonse bisschop, Ephraim Pectol, dacht dat dit gebied wel eens een een toeristische attractie kon worden. In 1921 promootte hij het gebied als Wayne Wonderland, vernoemd naar zijn oude thuis is Wayne County. Later nam hij contact op met president Franklin D. Roosevelt om het gebied tot National Monument te verklaren. Op 2 augustus 1937 werd het gebied tot National Monument verklaard onder de naam Capitol Reef National Monument.

Tijdens de Mission 66, een tienjarig programma van de Amerikaanse National Park om de faciliteiten voor bezoekers in de parken uit te breiden, werden er in Capitol Reef National Monument geasfalteerde wegen aangelegd die ervoor zorgen dat het toerisme in het gebied drastisch toenam. Om de Waterpocket Fold en de omliggende omgeving te beschermen, werd Capitol Reef tot National Park verklaard op 18 december 1971.

Meer dan 3000 fruitbomen staan rondom de nederzetting Fruita. Bezoekers kunnen hier smullen van heerlijke taarten. Er zijn volop mogelijkheden om hier te kamperen. Overnachten kun je ook net buiten het park. Er zijn prachtige wandelroutes te lopen rondom de Waterpocket Fold. Hikers kunnen hier genieten van de geërodeerde pracht en praal van Capitol Reef National Park. Loop naar de natuurlijke bridge Hickman Bridge of wandel de Rim Overlook Trail. Bekijk de zonsopkomst of zonsondergang bij Goosenecks Overlook of Sunset Point. ’s Nachts kun je midden in het park vaak genieten van de mooiste sterrenhemels.

Land

Utah

Verhalen over Capitol Reef National Park

Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika

Wandelingen

Wandelen in Utah: Cassidy Arch Trail

Toen we vorig jaar onze rondreis door het westen van de Verenigde Staten maakten bezochten we onder meer Capitol Reef National Park in de staat Utah. Het Capitol Reef National Park wordt vaak door...

Amerika dag 8 - Canyonlands National Park - Orange Cliffs Overlook

Reistips

Onze favoriete National Parks in Utah

Het landschap van Utah is indrukwekkend en ruig. Deze staat staat ook wel bekend als het Wilde Westen van de Verenigde Staten met landschappen die je kent uit cowboyfilms. Het landschap wordt...

Plan je reis naar Utah

Boek een hotel bij Capitol Reef National Park

Booking.com

Boek vooraf een activiteit