Amerika dag 8 - Canyonlands National Park - Orange Cliffs Overlook
Verenigde Staten Utah
Reistips

Onze favoriete National Parks in Utah

Het landschap van Utah is indrukwekkend en ruig. Deze staat staat ook wel bekend als het Wilde Westen van de Verenigde Staten met landschappen die je kent uit cowboyfilms. Het landschap wordt gedomineerd door bergen in allerlei tinten rood, grillige rotsformaties, diepe kloven en prachtige vergezichten. Het was voor mij de reden dat ik deze staat wilde bezoeken. Bryce Canyon National Park, Zion National Park, Canyonlands National Park, Arches National Park en Capitol Reef National Park vormen The Mighty 5. Wij bezochten al deze vijf parken vorig jaar en waren diep onder de indruk van het geweldige landschap. Zion maakte het meeste indruk en Bryce is een goede tweede, in dit artikel delen wij onze ervaringen over de National Parks in Utah. 

Amerika dag 15 - Zion National Park - Angels Landing Trail
De Angels Landing is een pittige klim, maar is het uitzicht dubbel en dwars waard
Amerika dag 16 - Zion National Park - Canyon Overlook Trail
Zion National Park was onze absolute favoriet van The Mighty 5

#1 Zion National park

Ons favoriete National Park in Utah is zonder twijfel Zion National Park. Het landschap veranderde al direct zodra we het park inreden, alsof we ineens in een totaal ander gebied waren. Al snel werden we welkom geheten door een groepje dikhoornschapen langs de kant van de weg. Nadat we door de tunnel reden kwamen we in de Zion Canyon en hier is het landschap  verbluffend mooi. Omdat wij in het najaar in de Verenigde Staten waren, hadden de bomen gele bladeren die fraai afstaken tegen de rode bergen, een schilderachtig geheel. In Zion National Park kun je in het hoogseizoen niet met de auto door het park rijden. Er worden gratis shuttle bussen ingezet die je naar de verschillende trails en uitzichtpunten brengen. Één van de wandelingen is de Angels Landing. Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Zion. Bij deze trail beklim je de 463 meter hoge rots en heb je een geweldig uitzicht over de canyon. We vonden deze wandeling behoorlijk pittig en niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Het laatste stuk moet je namelijk klimmen en klauteren langs de steile afgrond. Daar kreeg Danny (zonder hoogtevrees) zelfs iets zwaardere benen van. Gelukkig was het tijdens ons bezoek niet druk en kon Danny in eigen tempo het uitzichtpunt bereiken.

Zion National Park is ons favoriete National Park van Utah. Het landschap is verbluffend mooi en het park heeft één van de mooiste en pittigste trails.

Een andere trail die absoluut de moeite waard is zijn The Narrows. Tijdens deze wandeling zul je sowieso natte voeten krijgen, want een deel van deze wandeling gaat door het water. Het 24 kilometer lange ravijn is uitgesleten door de Virgin River en is één van de mooiste stukken landschap van Zion. Om de gehele route te lopen zul je een vergunning moeten hebben, maar ook zonder de permit kun je een eind wandelen. Je zult goed voorbereid moeten zijn als je deze trail wil lopen. Zorg voor goede waterschoenen, voldoende eten en drinken en wandelstokken. Op sommige stukken sta je immers tot aan je middel in het water en je loopt tegen de stroming in. Hou er daarnaast rekening mee dat je er zeker een dag of twee dagen over doet om deze route te lopen. Die tijd hadden wij niet, dus wij hebben deze wandeling helaas moeten overslaan.

Gelukkig zijn er nog meer wandelingen die iets minder lang zijn, maar absoluut de moeite waard. Wandel de Canyon Overlook of bezoek de Lower, Middle en Upper Emerald Pools. Heb je meerdere dagen de tijd? Kijk dan eens of je de East Rim Trail en West Rim Trail kunt lopen.

Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Agua Point
Kleurrijke rotsen in allerlei vormen in het Bryce National Park
Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Bryce Point
Het hoogtepunt van Bryce, het Amphitheater

#2 Bryce Canyon National Park

Een hele goede tweede is het Bryce Canyon National Park. De grillige rotsformaties van dit gebied zijn bijzonder, met name de hoodoo’s bij Inspiration Viewpoint maakten diepe indruk op ons. De hoodoo’s zijn puntige rotsformaties die door erosie zijn ontstaan. De rotsenpunten kunnen tot 60 meter hoog zijn. Vanaf het Inspiration Viewpoint heb je zicht op honderden van deze hoodoo’s dicht bij elkaar. Wat mij betreft de mooiste plek van Bryce.

Het zicht op de hoodoo’s bij Inspiration Viewpoint is fantastisch en maakte diepe indruk op ons.

Bryce Canyon National Park kun je het beste met een auto bezoeken. Het is verstandig om helemaal door te rijden en vanaf hier terug naar de ingang te rijden. Onderweg kun je stoppen voor enkele trails en uitzichtpunten. Een trail die wij absoluut aanraden is de Navajo Trail. Zorg er voor dat je deze wandeling tegen de klok in loopt, zodat je op het eind niet voor een flinke klim staat. Door de route omgedraaid te wandelen begin je met het zigzaggend afdalen. Alleen het begin is al fascinerend om te zien. Zodra je door de ‘Wall Street’ heen bent bereik je het open gedeelte waar je je tussen de hoodoo’s bevindt. Wij kozen ervoor om ook een deel van de Queens Garden Trail te lopen.

Amerika dag 6 - Capitol Reef National Park
Met dit beeld maakten we kennis met het eerste National Park dat we bezochten in Utah
Amerika dag 7 - Capitol Reef National Park - Cassidy Arch Trail
Na een flinke klim bereikten we de Cassidy Arch

#3 Capitol Reef National Park

Het eerste National Park dat wij in Utah bezochten was het Capitol Reef National Park en we werden direct omver geblazen door de schoonheid van het landschap. We werden getrakteerd op prachtige rood getinte rotsen in allerlei grillige formaties.

Onze eerste dag in de staat Utah brachten we door in het Capitol Reef National Park. Hier maakten we kennis met het geweldige en grillige landschap.

Hier maakten we de spectaculaire wandeling naar de Cassidy Arch, reden we de Scenic Route en wandelden we naar de Hickman Bridge. ’s Avonds bezochten we de Goosenecks Overlook en Sunset Point om de zonsondergang te bekijken. Terwijl de zon langzaam onder ging veranderde het landschap continu van kleur, een prachtig schouwspel. Toen het pikkedonker was, keerden we nogmaals terug naar deze plek om te genieten van de sterrenhemel. Het is hier zo ontzettend donker dat je hier een geweldige sterrenhemel kunt zien. Ik heb de Melkweg nog nooit zo helder gezien. We zijn op de grond gaan liggen en hebben een uur naar de hemel gestaard. Lianne heeft zelfs enkele vallende sterren kunnen zien.

Amerika dag 8 - Canyonlands National Park - Mesa Arch
Een doorkijkje bij de Mesa Arch
Amerika dag 8 - Canyonlands National Park - Grand View Point Overlook
Het weidse uitzicht van Canyonlands National Park

#4 Canyonlands National Park

Canyonlands National Park is het grootste, maar ook het minst bezochte park van Utah en dat merk je wanneer je door het park wandelt. Dit park bestaat uit drie gebieden: Island in the Sky, Needles en het Maze District. De meeste mensen kiezen ervoor om het Island in the Sky te bezoeken. Hier kun je genieten van spectaculaire uitzichten over het grillige landschap. Een absolute aanrader is het wandelen naar de Grand View Point Overlook. Een korte wandeling over de rotsen brengt je naar één van de mooiste uitzichtpunten van het het park. En daar stonden we dan, op de rand van een diepe afgrond. Diepe kloven, tafelbergen, rotsen in allerlei vormen en kleuren. Het is echt prachtig. Geen andere mensen om ons heen, behalve brutale chipmunks. Puur genieten.

Grand View Point Overlook is één van de mooiste uitzichten van het Canyonlands National Park. Puur genieten.

Wandel ook zeker naar de Mesa Arch. Bij deze natuurlijke boog heb je een geweldig doorkijkje op het achterliggende landschap. De trail is kort en zeer goed te doen. De overige trails zijn wat lastiger bereikbaar en meer geschikt voor een 4×4 auto. Omdat wij deze niet hadden, hebben we enkele trails moeten overslaan.

Amerika dag 9 - Arches National Park - Skyline Arch
In Arches National Park kun je meer dan 2000 natuurlijke bruggen bewonderen
Amerika dag 9 - Arches National Park - Landscape Arch
De Landscape Arch is één van de bekendste van het park

#5 Arches National Park

Last but not least: Arches National Park. Dat dit park als laatste staat wil niet zeggen dat je dit park moet skippen. Integendeel. Arches National Park is bijzonder vanwege de vele natuurlijke bruggen. Je vindt hier maar liefst 2000 van deze arches. Nergens anders ter wereld zijn er zo veel dicht bij elkaar te vinden. Enkele hiervan zijn wereldberoemd waaronder de Landscape Arch en de Delicate Arch.

Natuurlijk is het onmogelijk om alle arches te bewonderen tijdens een bezoek aan Arches National Park. Sommige zijn wat lastig te bereiken en hiervoor moet je een een pittige hike maken. Zo maakten wij de hike naar de Double O Arch in de Devils Garden. Het was lastig om de goede route te blijven volgen. Op sommige punten moesten we flink kimmen en klauteren, maar dit is het dubbel en dwars waard. Doordat we vroeg in het park waren konden wij hier met z’n tweeën genieten van de ochtendzon en de dubbele boog. Kortere en makkelijkere hikes leiden naar de Broken Arch en Sand Dune Arch of The Windows Section.

Nergens anders zijn er zo veel natuurlijke bruggen zo dicht op elkaar te vinden. In Arches National Park vind je er meer dan 2000!

Doordat wij één dag hadden ingepland en al redelijk wat hadden gelopen, konden we de Delicate Arch niet bereiken. Deze boog is wereldberoemd en mensen over de gehele wereld komen naar dit park om onder de boog te kunnen staan of om de zonsopkomst of zonsondergang te kunnen fotograferen. Wij hebben de boog van een afstandje kunnen bewonderen vanaf de Delicate Arch Viewpoint.

Er zal ooit een tijd komen dat de arches niet meer te bewonderen zijn. Sinds 1970 zijn namelijk al 43 bogen ingestort. Het zou toch eeuwig zonde zijn als de Landscape Arch of Skyline Arch ingestorten? Zorg er dus voor dat je deze bijzondere creaties van de natuur nog met eigen ogen kunt bewonderen.

Welk park van The Mighty 5 van Utah is jouw favoriet?

Zoals je kunt lezen heeft ieder park iets unieks en zijn ze alle vijf absoluut de moeite waard om te bezoeken. Ben jij al eens in Utah geweest en heb jij de parken ook bezocht? We zijn natuurlijk reuze benieuwd welk National Park jouw favoriet was en waarom. Laat het in een reactie onder dit bericht weten.

In 2017 reisden we naar het westen van de Verenigde Staten en hebben we de staat Utah en de omliggende omgeving verkent. Ben je benieuwd hoe onze reisroute door Amerika eruit zag?

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!