Amerika dag 9 - Arches National Park - Landscape Arch
Arches National Park Utah

Reistips voor Arches National Park

In het oosten van Utah, in een droog woestijngebied op het Colorado Plateau, ligt het Arches National Park. Dit park staat vooral bekend vanwege de natuurlijke rotsbogen. In totaal zijn er ruim 2000 arches te vinden in het park. Nergens anders ter wereld zijn er zoveel natuurlijke bruggen te vinden zo dicht bij elkaar.

300 miljoen jaar geleden stroomde een zee in dit gebied. Deze zee verdampte, waardoor er dikke lagen zout achter bleven. Het zou werd bedekt met een laag rotsen en stenen, een laag van ruim 1,5 dik. Deze dikke laag erodeerde gedurende miljoenen jaren langzaam weer weg. Doordat het zout vloeibaar werd, vielen er enorme gaten en zonken grote rotsbrokken weg, terwijl andere rotsen omhoog werden gedrukt. Jongere rotslagen erodeerden steeds verder en water kon in de openingen komen. Wanneer het vroor zette het ijs uit en kwam er meer druk op de rotsen. Hierdoor braken rotsbrokken af. Zo ontstonden er langzaam aan rotsen die steeds verder uitgehold werden. Hierdoor konden arches ontstaan. Een heleboel arches stortten in, maar een heleboel stonden stevig en vormen zo het landschap van Arches. De menselijke geschiedenis van het Arches National Park gaat al 10.000 jaar terug. In het park zijn petrogliefen gevonden, figuren in gekrast in de rode rotsen. Ze vertellen verhalen van de inheemse volkeren die in dit gebied hebben gewoond. In 1776 kwamen de eerste Europese kolonisten naar dit gebied. Zij vestigden zich hier.

President Herbert Hoover verklaarde het gebied in 1929 tot National Monument. Destijds ging het nog om twee gebieden waarin de rotsformaties te vinden waren. Enkele jaren later werd het gebied vergroot en werden de twee delen met elkaar verbonden. Richard Nixon maakte van het gebied uiteindelijk een National Park.

Arches National Park herbergt enkele wereldberoemde rotsbogen. Denk hierbij aan de Landscape Arch, de langste van heel Noord-Amerika, of de Delicate Arch, de arch die ook op ieder kentekenplaat van de staat Utah te zien is. Veel rotsbogen kunnen bezoekers van dichtbij bewonderen. Er zijn prachtige hikes te maken, maar ook vanaf de auto kun je de bijzondere rotsbogen bewonderen. De Devils Garden Trail is op sommige punten pittig, maar is het dubbel en dwars waard om te wandelen. Heb je geen zin om te klauteren? Er zijn genoeg andere trails waar je prachtige rotsbogen van dichtbij kunt bewonderen.

Land

Utah

Verhalen over Arches National Park

Plan je reis naar Utah

  • De enige luchthaven in Utah waar je rechtstreeks op kunt vliegen is Salt Lake City. Zowel KLM als Delta Air Lines vliegt naar deze stad. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser of Van Verre Reizen.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Boek een hotel bij Arches National Park

Booking.com

Boek vooraf een activiteit