Amerika dag 9 - Arches National Park - Skyline Arch
Verenigde Staten Utah

Reisverslag Amerika #9: Van alleen in Devils Garden naar een wachtrij voor de Delicate Arch

Op 19 oktober 2017 vertrok ik samen met Danny naar Amerika. Hier hebben we drie weken lang met een huurauto nationale parken bezocht. We richten ons met name op de staat Utah en de omliggende omgeving. De komende weken zal er op Reizen & Reistips van iedere dag een reisverslag verschijnen. In het vorige verslag kon je lezen over onze wandelingen door het indrukwekkende park Canyonlands National Park.

Amerika dag 9 - Arches National Park
Vandaag bezoeken we Arches National Park

Trail: Double O Arch

Wanneer we door de ingang van Arches National Park rijden is het nog pikdonker en is het zelfs zo vroeg dat er geen bewaker bij de entree zit. We zijn zo vroeg vertrokken omdat Arches een druk bezocht park is en we liever genieten van de omgeving wanneer deze niet overbevolkt is met andere toeristen. Gisteren hebben we de plattegrond al bestudeerd en besloten welke wandeling we willen doen.

We kiezen de trail ‘Double O Arch’ die in de folder wordt omschreven als ‘Difficult with many short elevation changes, rocky footing, some exposure to heights. Short side trips to Navajo and Partition arches’. Een wandeling van 6,8 kilometer en als je me een beetje kent een uitdaging, ik heb namelijk enorme hoogtevrees gecombineerd met geen stap meer kunnen zetten wanneer ik iets van afgrond zie. Gelukkig heb ik Danny aan mijn zijde die gewoon doorloopt (dan moet ik er wel achteraan) of me regelmatig aanmoedigt met de woorden ‘stel je niet aan, je valt echt niet opeens in de afgrond’.

Amerika dag 9 - Arches National Park - Konijn
Wildlife!

We rijden de slingerende weg omhoog naar het uiterste noordelijkste punt van het park waar we ons verbazen om de auto’s die al geparkeerd bij de parkeerplaats van ‘Devils Garden’. Wanneer we onze wandeling starten komen we er al snel achter dat de eerste boog die we zien, de Landscape Arch, een favoriete boog is in de vroege ochtend voor fotografen. De enorme boog mag je alleen nog van afstand bewonderen sinds de gedeeltelijke instorting in september 1991. Deze boog is ondanks de instorting de langste van Noord-Amerika en heeft de vijfde plaats in de langste ‘arches’ van de hele wereld.

De Landscape Arch is, ondanks de instorting van een deel, de langste boog van Noord-Amerika.

Amerika dag 9 - Arches National Park - Landscape Arch
De langste boog van Noord-Amerika, de Landscape Arch

We zien het bordje voor de ‘Double O Arch’ wandeling en slaan het pad in, maar staan al snel weer stil. Waar moeten we heen? Moeten we echt deze enorme steen omhoog klauteren? We vragen de weg aan een verdwaalde fotograaf met enorm statief, maar die heeft ook geen idee waar het pad loopt. We nemen de gok en klauteren omhoog en vinden vervolgens wederom een bordje en een slingerend pad. De omgeving is indrukwekkend met de enorme rode rotsen en prachtige uitzichtpunten waar we langs wandelen. We genieten van de kou in de ochtend, de konijnen tussen de struiken en de enorme stilte waardoor we ons even helemaal alleen in het park wanen. De ‘moeilijkheid’ van deze wandeling zijn niet alleen de hoogtes of de rotsige omgeving maar ook helaas de ontbrekende bewegwijzering. Regelmatig staan we ons af te vragen waar we in hemelsnaam heen moeten. We lopen daarom vaak maar ergens heen en komen vervolgens weer op het pad omdat we een stapel stenen of een bordje zien. In verband met de hoogtes stuur ik Danny regelmatig vooruit om te kijken of we wel echt deze enge rots over moeten. Helaas, vaak blijkt dat wel het geval en ga ik met knikkende knieën en bibberende benen over de rots.

Amerika dag 9 - Arches National Park - Devils Garden Trail
Het begin van de Devils Garden Trail
Amerika dag 9 - Arches National Park - Devils Garden Trail
Op sommige gedeeltes is het pad goed zichtbaar, op andere gedeeltes iets minder
Amerika dag 9 - Arches National Park - Black Arch Overlook
Het uitzicht bij de Black Arch Overlook
Amerika dag 9 - Arches National Park - Devils Garden Trail
Niet helemaal geschikt voor mensen met hoogtevrees

Na veel klim en klauterwerk komen we bij de indrukwekkende Double O Arch aan. De grootsheid van de bogen, en hoe klein je je ernaast voelt, is moeilijk op de foto vast te leggen. In de verte zien we de ‘Dark Angel’ staan, maar we besluiten deze halve kilometer niet te lopen. De Dark Angel is een zandstenen donkere toren die je op veel uitzichtpunten in het park boven de rest ziet uitsteken.

Amerika dag 9 - Arches National Park - Double O Arch
Aangekomen bij de Double O Arch
Amerika dag 9 - Arches National Park - Dark Angel
Via het doorkijkje van de Double O Arch zie je de Dark Angel

Op de terugweg, bij de Navajo Arch en de Partition Arch beginnen we de eerste andere wandelaars te zien en wanneer we bij de Landscape Arch aankomen lopen we volop tussen andere bewonderaars van het park. We bezoeken ook Pine Tree Arch en Tunnel Arch voordat we weer in onze auto stappen.

Amerika dag 9 - Arches National Park - Partition Arch
De Partition Arch

De vele natuurlijke bogen van Arches National Park

Arches National Park wordt om verschillende redenen druk bezocht. Het is als eerste een makkelijk park waar je met de auto bij veel uitzichtpunten kan komen. Lange wandelingen zijn niet nodig om het park te kunnen bewonderen, ideaal dus voor de ‘gezette’ Amerikaan en voor gezinnen met kleine kinderen. Daarnaast is de Delicate Arch een nationaal symbool voor de staat Utah. Je vindt het terug op de nummerplaten van de auto’s, postzegels en souvenirs van de staat. Als laatste zijn er in het park meer dan 2000 bogen bij elkaar te vinden, Arches is het enige park ter wereld waar je zoveel bogen dicht bij elkaar kan vinden.

In Arches National Park kun je ruim 2000 natuurlijke rotsbogen vinden. Nergens anders ter wereld staan er zoveel van deze bogen zo dicht bij elkaar.

Amerika dag 9 - Arches National Park - Meer dan 2000 natuurlijke bogen
In Arches National Park zijn ruim 2000 bogen te bewonderen

We bezoeken meerdere uitzichtpunten in het park, verwonderen ons bij de Sand Dune Arch, lunchen bij de Broken Arch, maar besluiten de tweede geplande wandeling van de dag niet meer te doen. Dit was de wandeling naar de Delicate Arch maar wanneer we bij de uitzichtpunten van de Delicate Arch zijn zien we een enorme wachtrijen om überhaupt een foto te kunnen maken van de boog, hier hebben we echt geen zin in.

Amerika dag 9 - Arches National Park - Skyline Arch
Skyline Arch
Amerika dag 9 - Arches National Park - Sand Dune Arch
Sand Dune Arch
Amerika dag 9 - Arches National Park - Broken Arch
Broken Arch
Amerika dag 9 - Arches National Park - Delicate Arch
De bekendste Arch van het park, de Delicate Arch

We vervolgen onze weg naar de North en South Window Arches waar we nog een korte wandeling van 1,5 kilometer volgen om deze bogen van dichtbij te kunnen bewonderen. We sluiten onze dag af bij de ‘Balanced Rock’. In het park zie je niet alleen de bogen die ontstaan zijn door erosie, maar ook de Balanced Rock is een voorbeeld van dit natuurfenomeen. De rots is 39 meter hoog en zo uitgesleten dat het lijkt alsof er een enorme stenen bal rust op een pilaar. Ooit stonden er twee van zulke rotsen naast elkaar maar in de winter van 1975 is er één in elkaar gestort.

Amerika dag 9 - Arches National Park - North & South Window
Een doorkijkje bij de North Window
Amerika dag 9 - Arches National Park - Balanced Rock
De Balanced Rock

Tips voor Arches National Park

Mocht je zelf Arches National Park willen bezoeken, houd er dan zeker rekening mee dat het overdag erg druk kan zijn. Wil je graag rustig wandelen en genieten van de prachtige omgeving dan raden wij zeker aan om je van te voren al goed te informeren en een wandeling uit te zoeken.

Neem genoeg eten mee, er zijn geen plekken waar je eten kan kopen. Er zijn genoeg picknick plekken waar je je broodjes kan smeren en prettig kan zitten. Water kan je op bepaalde punten halen uit fonteintjes.

Wees voorbereid op weinig schaduw en veel zon. Neem een pet mee om je hoofd te beschermen en ook zonnebrand mag niet ontbreken in je rugzak.

Bezoek zeker de magische omgeving van de Sand Dune Arch.

Trek geen licht gekleurde kleren aan, de rode stenen en zand geven hardnekkige vlekken die lastig uit je kleren gaan.

Lianne
Lianne

Met mijn ouders reisde ik elk jaar af naar het prachtige Frankrijk. Pas toen ik Danny leerde kennen ben ik de wereld verder gaan verkennen. Ik vind het geweldig om me te verdiepen in oude mythen, sagen, sprookjes over onze bestemmingen en ben daarnaast diegene in onze relatie die graag zo goed mogelijk voorbereid op vakantie gaat.