Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Bryce Point
Verenigde Staten Utah
Reisverslag

Reisverslag Amerika #14: De schoonheid van Bryce Canyon

Op 19 oktober 2017 vertrek ik samen met Lianne naar Amerika. Hier zullen we drie weken lang met een huurauto nationale parken gaan bezoeken. We richten ons met name op de staat Utah en de omliggende omgeving. De komende weken zal er op Reizen & Reistips van iedere dag een reisverslag verschijnen. In het vorige verslag kon je lezen dat we de North Rim van Grand Canyon National Park bezochten. Vandaag keren we terug in Utah en ontdekken we de schoonheid van Bryce Canyon.

Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Trabant
Voor de ingang van Bryce Canyon National park zien we deze Trabant staan

Terug naar Utah

We verlaten de staat Arizona en rijden terug naar Utah. Hier gaan we de komende dagen nog twee National Parks bezoeken; Bryce en Zion. Van beide parken hebben we hoge verwachtingen gezien de prachtige foto’s die we hebben gezien op Instagram. We zullen overnachten in Kanab, de plek waar we ook de loting voor The Wave hebben bijgewoond. Maar voordat we inchecken bij onze accommodatie rijden we door naar Bryce Canyon. Vanuit Page is dit een rit van 2,5 uur. Doordat Bryce Canyon National Park een druk bezocht park is, willen we niet te laat arriveren.

Net voordat we het park inrijden, zie ik in mijn ooghoeken ineens een Trabant staan. Als Trabant liefhebber moet ik dus even een stop maken om deze auto te fotograferen. Hoe vaak komt het immers voor dat je het DDR-icoon in een ander land ziet staan, laat staan over de oceaan?

Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park
Uiteraard een foto maken bij het bord

Eerste wandeling in Bryce Canyon

Zodra we het park inrijden besluiten we om allereerst naar het meest zuidelijk punt van Bryce Canyon te rijden. Er loopt maar één weg door het park van het noorden naar het zuiden. Eenmaal aan het einde van de weg zullen we weer terug rijden en één voor één de belangrijkste hotspots te bewonderen. Doordat we de bestemmingen al voorbij rijden, wordt ons al snel duidelijk dat Bryce Canyon een ongelooflijk mooi park is. De kleuren en de bizarre rotsformaties zijn uniek en wonderschoon. We genieten al met volle teugen vanuit de auto.

Er loopt maar één lange weg door het park. We rijden allereerst door naar het einde van deze weg om vervolgens op de terugweg te stoppen bij alle hotspots.

Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Rainbow Point
Het eerste uitzichtpunt is direct geweldig; Rainbow Point

Bij het meest zuidelijke punt arriveren we bij Rainbow Point, waar we de auto parkeren en kunnen genieten van ons eerste uitzichtpunt. In vergelijking tot de andere nationale parken die we hebben bezocht, is het landschap hier totaal anders. Ja, het zijn ook veel rotsen, maar de kleuren, de vormen van de rotsen en de omliggende natuur zijn erg speciaal.

Bij Rainbow Point beginnen we aan een wandelroute, de Bristecone Loop Trail. Dit is een eenvoudige wandeling van 1,6 kilometer door een sparrenbos vol ‘bristlecone pines’ bomen. Hier staan de Blue Spruce, White Fir en Douglas Fir, boomsoorten die zich hebben aangepast aan extreme omstandigheden. Dit punt vangt veel wind en de grond is behoorlijk droog, maar toch zijn sommige bomen al meer dan 1600 jaar oud.

Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Bristlecoon Loop
Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Bristlecoon Loop
De bristlecone pines bomen in het sparrenbos
Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Bristlecoon Loop
Tijdens de wandeling zien we natuurlijk ook veel dieren, zoals deze chipmunk

Tijdens het lopen zien we eekhoorntjes, chipmunks en mooie vogels zoals de Stellar’s Jay. De route brengt ons tot een ander uitzichtpunt; Yovimpa Point, met weer een weids uitzicht over de omgeving. Samen met de Rainbow Point staan we op dit moment ook op het hoogste uitkijkplaats van Bryce Canyon.

Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Black Birch Canyon
Black Birch Canyon uitzichtpunt

Fantastische uitzichtpunten

Na een lunch met het geweldige Rainbow Point uitzicht, rijden we weer naar het noorden en maken we bij iedere hotspot een stop. En deze hotspots zijn er enorm veel in Bryce want de ene na de andere uitzichtpunten dienen zich aan. Black Birch Canyon, Ponderosa Canyon, Agua Canyon, Natural Bridge, Farview Point, Piracy Point en Swamp Canyon. Ieder uitziek is uniek en wonderschoon, absoluut de moeite waard om een korte stop te maken.

Zoveel fraaie viewpoints: Black Birch Canyon, Ponderosa Canyon, Agua Canyon, Natural Bridge, Farview Point, Piracy Point en Swamp Canyon

Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Agua Point
Kijk eens die bijzondere kleuren van de rotsen bij Agua Point
Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Natural Bridge
De Natural Bridge, welke eigenlijk een Arch is
Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Farview Point
Farview Point

Bij Natural Bridge kun je een boog zien. In feite is de benaming van bridge in dit geval niet juist, want de boog is op dit punt natuurlijk niet gevormd door het water, maar door de wind.

Heb je meer tijd in Bryce Canyon, zou je de Under-the-Rim-Trail kunnen lopen. Deze wandeling is 36 kilometer lang en dan loop je door de verschillende canyons. De route begint bij Bryce Point en eindigt bij Rainbow Point. Zoveel tijd hebben wij niet, dus rijden we door naar het mooiste deel van het park: Bryce Amphitheater.

Bryce Amphitheater

Het mooiste en meest bezochte gedeelte van Bryce Canyon ligt dicht bij de ingang va het park. Dit gebied staat bekend als het Bryce Amphitheater. Heb je weinig tijd gedurende je bezoek aan Bryce, zorg er dan zeker voor dat je dit deel bekijkt. Hier kun je namelijk de meest bizarre rotsformaties bewonderen die ook wel bekend staan als hoodoos. Dit zijn rotspilaren die gevormd zijn door erosie van wind, water en ijs. Er zijn mooie uitzichtpunten (ja, nog mooiere dan die we al hebben gezien) en er zijn enkele geweldige wandelroutes.

Heb je geen volledige dag te besteden in Bryce Canyon? Zorg er dan zeker voor dat je het Bryce Amphitheater bezoekt

Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Bryce Point
Vanaf Bryce Point heb je een geweldig zicht op het Bryce Amphitheater

Bij de enige splitsing in het park rijden we door naar Bryce Point. Vanaf hier kijken we neer op het Bryce Amphitheater en zien we de honderden hoodoos die dicht bij elkaar staan. De kleuren, de vormen van de hoodoos en het feit dat hier zoveel rotspilaren zo dicht op elkaar staan, maakt dit uitzicht uitermate indrukwekkend. Dit punt is vernoemd naar de eerste Amerikaan die hier in 1870 woonde; Ebenezer Bryce. Kun je je voorstellen dat je woont met zo’n geweldig uitzicht?

Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Para View
Para View

Wanneer je tussen de hoodoos kijkt zul je mensen zien lopen. Tussen rotsen loopt immers de Rim Trail die vanaf Bryce Point overloopt tot de Under-the-Rim Trail. We kunnen wel uren naar dit uitzicht staren, maar we rijden verder naar Para View waar we uit kunnen kijken op een grote, opvallende hoodoo.

Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Inspiration Point
Inspiration Point
Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Inspiration Point
De vele hoodoos die deze plek zo ongelooflijk bijzonder maken

De hoodoos die we konden zien vanaf Bryce Point kunnen we bij Inspiration Point van dichterbij bewonderen. Dit moet je echt met eigen ogen aanschouwen om de schoonheid ervan te kunnen beschrijven.

Navajo Loop Trail

Vanaf Sunset Point beginnen we aan een wandeling op de Navajo Loop Trail. Op internet hadden we gelezen dat we het beste hier konden starten, omdat het eerste deel alleen maar afdalen is. Begin je bij Sunrise Point zul je dit gedeelte omhoog moeten klimmen, dus dat zou geen handig startpunt zijn.

We beginnen bij Sunset Point aan de populairste wandelroute van Bryce Canyon: Navajo Loop Trail

Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Navajo Loop Trail
We kijken neer op de Navajo Trail
Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Navajo Loop Trail
Zorg ervoor dat je bij Sunset Point start, zodat je het lastigste stuk alleen hoeft af te dalen
Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Navajo Loop Trail
Tussen de rotsen groeien de Douglassparren
Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Navajo Loop Trail
Vanaf hier gaat de Navajo Trail over op de Queens Garden Trail

De Navajo Trails is een populaire wandeling en een absolute aanrader. We zien het steile pad onder ons zigzaggen terwijl we tussen de spitse rotsen afdalen. Dit gedeelte wordt Silent City genoemd. Langzaam dalen we af naar de Wall Street, een smalle canyon waar Douglassparren groeien. Na de Wall Street wordt het pad vlakker en kun je kiezen om weer omhoog te wandelen bij Sunset Point of je kunt verder lopen naar Sunrise Point via de Queens Garden Trail. Met de Peek-a-Boo Loop trail is er nog een derde optie, maar omdat deze wandeling ruim 9 kilometer is kunnen we deze niet lopen. We lopen daarom de Queens Garden Trail.

Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Queens Garden Trail
Het einde van de Queens Garden Trail

Deze wandelroute is één van de makkelijkste in de canyon, maar zeker niet de kortste. Het is genieten tijdens de wandeling, overal om ons heen zien we prachtige kleuren. De route is vernoemd naar een rots die op Queen Elizabeth zou moeten lijken. Met veel fantasie en iets teveel zon op je hoofd zou je er inderdaad Queen Elizabeth uit kunnen halen. Ik zie het echter niet.

Het laatste gedeelte van de Queens Garden Trail moeten we een stuk opwaarts lopen om bij Sunrise Point uit te komen. Aangezien ik een stuk sneller ben dan Lianne, kan ik meerdere malen even omdraaien om te genieten van het uitzicht.

Amerika dag 14 - Bryce Canyon National Park - Sunrise Point
Nog eens genieten van het landschap bij Sunrise Point

Eenmaal boven gun ik Lianne ook even haar rust en ploffen we neer op een bankje. Samen genieten we van het uitzicht. Achter ons lopen op enkele meters afstand twee herten door de bosjes. Ook die dieren hebben we maar weer eens gespot. Bryce Canyon was geweldig. Ondanks dat het een vrij populair park is, was het tijdens ons bezoek helemaal niet zo druk. We hebben genoten van schitterende uitzichtpunten en hebben twee mooie wandelingen gemaakt.

Tips voor Bryce Canyon

  • Houd weersvoorspellingen in de gaten. Wanneer het regent kunnen de wandelroutes gesloten worden vanwege de gevaren van overstromingen.
  • Het gebied vervormt nog steeds door erosie. Het kan zijn dat soms rotsblokken naar beneden kunnen vallen. Kijk dus goed uit tijdens de wandelingen.
  • In het winterseizoen (oktober tot april) is het minder druk én goedkoper. Maar er gaat in deze periode geen shuttlebus, dus zul je het park met je eigen auto moeten bezoeken.
  • Ga eerst helemaal naar het zuiden van het park om tijdens je terugweg alle uitzichtpunten te bekijken. Deze bevinden zich op de terugweg vrijwel allemaal aan je rechterzijde.
  • Start de Navajo Loop trail vanaf Sunset Point zodat je het eerste, zware gedeelte hoeft af te dalen. Begin je bij Sunrise Point zul je via de Queens Garden Trail bij Sunrise Point weer moeten klimmen.
  • Voor een mooie zonsopkomst kun je het beste bij Bryce Point of Sunrise Point zijn. Zonsondergangen zijn het mooiste bij Paria View.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!