Amerika dag 11 - Monument Valley
Verenigde Staten Utah Arizona
Reisverslag

Reisverslag Amerika #11: Het Wilde Westen

Op 19 oktober 2017 vertrek ik samen met Lianne naar Amerika. Hier zullen we drie weken lang met een huurauto nationale parken gaan bezoeken. We richten ons met name op de staat Utah en de omliggende omgeving. De komende weken zal er op Reizen & Reistips van iedere dag een reisverslag verschijnen. In het vorige verslag kon je lezen dat we een het Natural Bridges National Monument bezochten en de dag eindigden in Monument Valley. Vandaag maken we hier nog enkele foto’s van de bekende buttes alvorens we doorrijden naar Page en daar de Horseshoe Bend bezoeken.

Amerika dag 11 - Monument Valley
Zonsopkomst bij Monument valley

Monument Valley

Zo mooi als de zonsondergang een dag eerder was, zo mooi is ook de zonsopkomst. Vanaf ons balkon zet ik de camera neer om te filmen en schiet ik met mijn slaperige ogen enkele fraaie foto’s. De silhouetten van de rotsen op een rood-gele achtergrond zijn prachtig. Nu we toch wakker zijn, maken we ons gereed voor het ontbijt. We verblijven in het Goulding’s Lodge, dat een dikke pluim verdient voor de ligging en het uitzicht. Het restaurant is echter behoorlijk onder de maat. Gisteren hebben we hier moeten avondeten omdat er in de wijde omgeving nauwelijks restaurants zijn. Het avondeten was niet echt om naar huis te schrijven, het ontbijt is niet heel veel beter. Zeker voor de prijzen die hier worden gehanteerd is dat een behoorlijke tegenvaller.

Amerika dag 11 - Monument Valley
Gewoon midden op de snelweg foto's maken..

Na het ontbijt checken we uit en rijden we de US-163 op richting de rotsformaties. De rotsen zijn bij de meeste mensen wel bekend. Het landschap is het decor geweest van vele films en commercials; onder meer Once Upon A Time In The West en Forrest Gump zijn hier opgenomen. Het landschap is het beste uithangbord voor het wilde westen van Amerika. Uit een onderzoek is zelfs gebleken dat dit gebied het meest gefotografeerd wordt. Enkele bekende foto’s zijn genomen vanaf de US-163, waarbij je de weg ziet richting de kenmerkende rotsformaties. Wij rijden naar de plek toe waar deze foto’s worden gemaakt en het blijkt dat we niet de enigen zijn. Mensen gaan hier midden op de weg springen, zitten of zelfs liggen. Deze weg is toch echt een snelweg. Ondenkbaar in Nederland, maar het levert natuurlijk fraaie foto’s op.

Mensen gaan hier midden op de weg springen, zitten of zelfs liggen. Deze weg is toch echt een snelweg.

Amerika dag 11 - Monument Valley
De blik op de bekende rotsformaties vanaf de US-163
Amerika dag 11 - Monument Valley
Amerika dag 11 - Monument Valley
Niet voor niets staat deze weg tussen de 'epic roadtrips'
Amerika dag 11 - Monument Valley
De kenmerkende buttes

Even denken we erover om het Navajo Tribal Park te bezoeken. Hiervoor moeten we 20 Dollar per persoon betalen. We hebben niet echt een wandelroute voorbereid en doordat we onze Parkenpas niet kunnen gebruiken, besluiten we om verder te rijden naar onze volgende bestemming: Page.

Horseshoe Bend

Zodra we Page bereiken, checken we in bij onze accommodatie en rijden we direct door naar één van de meest bekende haarspeldbochten ter wereld: de Horseshoe Bend. Hier heeft de Colorado River zich een weg gebaand door de lagen van het Navajo Sandstone. Doordat water niet altijd de kortste weg zoekt, is er een soort hoefijzeren bocht ontstaan.

Amerika dag 11 - Horseshoe Bend
Horsehoe Bend

We parkeren de auto op de parkeerplaats. Het is eigenlijk de eerste maal dat we hordes toeristen bij elkaar zien. Naast de vele auto’s zijn er ook talloze bussen die groepen Aziaten vervoeren. Het moge duidelijk zijn dat dit een toeristische plek is en het is gratis. Vanaf de parkeerplaats moeten we een ruime kilometer lopen om bij het uitzichtpunt aan te komen. Het wandelpad loopt door los zand, waardoor het enige energie kost, maar hiervoor worden we uiteindelijk beloond. Vanaf het uitzichtpunt kijken we neer op een diepe kloof waar de Colorado River stroomt. Het is nauwelijks voor te stellen dat een rivier zo’n enorme kloof kan creëren.

Er is geen omheining en we willen niet weten hoe vaak hier ongelukken zijn gebeurd. Toch gaan wij ook nog even de uitdaging aan voor een mooie foto.

Veel mensen proberen langs de diepe afgrond de perfecte foto te maken. Af en toe ziet dit er behoorlijk gevaarlijk uit. Je wordt ook gewaarschuwd niet te dicht bij de rand te komen omdat rotsen kunnen afbreken en je zo enkele meters naar beneden zal vallen. Er is geen omheining en we willen niet weten hoe vaak hier ongelukken zijn gebeurd. Toch gaan wij ook nog even de uitdaging aan voor een mooie foto.

Amerika dag 11 - Horseshoe Bend
Het uitzichtpunt bij de Horseshoe Bend
Amerika dag 11 - Horseshoe Bend
Even de perfecte spot vinden voor een mooie shot
Amerika dag 11 - Horseshoe Bend
Niet geheel ongevaarlijk om te doen

Glen Canyon dam en Glen Canyon National Recreation Area

Niet ver van de Horseshoe Bend maken we een stop bij de Glen Canyon dam. Met de voltooiing van deze dam was niet iedereen blij, want een mooi ecosysteem werd onder water gezet. Wat ooit de Glen Canyon was, is tegenwoordig Lake Powell. Er zijn nog steeds tegenstanders die willen dat de dam verdwijnt, maar Lake Powell is inmiddels ook een populaire bestemming geworden voor allerlei recreatiemogelijkheden. De dam is 216 meter hoog en 475 meter lang. Je kunt de dam ook van binnen bekijken, maar wij rijden verder naar Lake Powell.

Amerika dag 11 - Glen Canyondam
De controversiële Glen Canyon dam

Zo rijden we het Glen Canyon National Recreation Area in. Lake Powell trekt jaarlijks miljoenen watersporters en mensen kunnen hier vissen, varen en zwemmen. Met de boot kun je vanaf hier ook naar enkele prachtige canyons, natuurlijke bruggen en bogen die enkel via het water bereikbaar zijn. Hiervoor zul je wel wat meer tijd moeten nemen dan dat wij op dit moment hebben. De zon zakt langzaam en wij rijden terug naar Page om een eetplek te vinden.

Amerika dag 11 - Lake Powell
Een fraai uitzicht op Lake Powell
Amerika dag 11 - Lake Powell
Lake Powell

Eten bij Big John's

Bij Big John’s, niet ver van ons hotel, vinden we een geschikte plek om te eten. De barbeque is reeds aangestoken en enorme rookwalmen trekken mensen aan. Wij gaan buiten zitten, waar op dat moment een typisch Amerikaans bandje allerlei bekende liedjes covert. We nemen het menu in ontvangst, een goedkoop ogend plastic menukaart, maar met heerlijke gerechten. We bestellen een portie pulled pork, spare ribs en twee salades. De gerechten worden aan tafel gebracht in plastic bakjes met, uiteraard, plastic bestek. Dit doen ze niet voor niets, want zo kunnen de mensen het eten wat ze niet op kunnen direct mee naar huis nemen. Onze twee porties zijn enorm. We hebben een halve kilo alleen al aan pulled pork, maar het is echt heerlijk. Met het bandje naast ons, genieten we van dit eten. Het is verre van gezond voedsel, maar het smaak meer dan prima! We eten onze buik rond en keren terug naar ons motel.

Amerika dag 11 - Page - Big John's
Genieten van live muziek bij Big John's
Amerika dag 11 - Page - Big John's
Spare ribs, pulled pork en twee salades
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!