Utah, Amerika - Canyonlands National Park
Verenigde Staten
Reistips

De mooiste plekken in Utah die je niet mag missen

De Verenigde Staten heeft zoveel toffe locaties, het is onmogelijk om al deze bestemmingen tijdens een rondreis te bezoeken. Richt je bijvoorbeeld op één staat om daar alle hoogtepunten te bewonderen. Als je op zoek bent naar prachtige landschappen dan raad ik je vooral de staat Utah aan. Deze staat telt maar liefst 5 nationale parken. Bryce Canyon National Park, Zion National Park, Arches National Park, Canyonlands National Park en Capitol Reef vormen de zogenaamde ‘Mighty Five’. En naast deze nationale parken vind je nog talloze andere mooie bestemmingen. Het landschap van Utah bestaat voornamelijk uit grillige rode rotsen, diepe kloven, prachtige meertjes en bergen. Ben je liefhebber van natuur, dan is Utah een must-visit en een ideale bestemming voor een roadtrip. Nog niet overtuigd? In dit artikel lees je over de mooiste plekken in Utah die je niet mag missen.

Wandeling: Angels Landing - Zion National Park
Wandeling: Angels Landing - Zion National Park
Wandeling: Angels Landing - Zion National Park
Wat mij betreft het mooiste national park van Utah, Zion National Park

Zion National Park

Persoonlijk vind ik Zion National Park één van de mooiste nationale parken van Utah. Dit nationale park is een walhalla voor liefhebbers van natuur en wandeltochten. De Zion Canyon is het belangrijkste deel van het park. Deze kloof werd uitgesleten door de Virgin River. Met een lengte van 24 kilometer en een diepte van 800 meter is er een fantastisch landschap ontstaan. Bijzondere plekken zijn de Court of the Patriarch, de Weeping Rock en Kolob Canyons. Zion Canyon Scenic Drive is de bekendste weg door Zion. De route is 10 kilometer lang en loopt langs verschillende bezienswaardigheden, uitzichtpunten en startpunten van wandelroutes. In Zion kun je een aantal iconische wandeltochten vinden. De bekendste is de Angel’s Landing. Een pittige wandeling die letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Zion vormt. Misschien niet echt geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar wie de pittige klim tot de hoogste rots volbrengt, wordt getrakteerd op een adembenemend uitzicht over de canyon. Ook The Narrows is een iconische wandelroute. Tijdens deze wandeling zul je natte voeten krijgen, want de route gaat dwars door het water.

Utah, Amerika - Bryce Canyon National Park
Utah, Amerika - Bryce Canyon National Park
Utah, Amerika - Bryce Canyon National Park
Een ander populair nationaal park is Bryce Canyon National Park

Bryce Canyon National Park

Waar ik Zion National Park als mooiste nationaal park zou kiezen, zijn er veel mensen die Bryce Canyon National Park aanwijzen als hun favoriet. Bryce Canyon National Park is beroemd vanwege de unieke geologische rotsformaties. Het landschap bestaat uit duizenden bizarre rotsformaties. Deze smalle rotsformaties zijn ontstaan door een combinatie van wind-, water- en ijserosie. Het kalksteen en zandsteen heeft door de erosie in de loop der eeuwen een uniek landschap weten te creëren. Met de auto kun je binnen één dag het gehele park bezichtigen. De 19 kilometer lange Rim Road loopt dwars door het park en langs de route kun je meerdere stops maken. Kies ervoor om te beginnen aan het einde van de Rim Road. Aan het einde van de route vind je op het hoogste punt van het park het spectaculaire uitzichtpunt van Rainbow Point en Yovimpa Point. Stop ook even bij de Natural Bridge. Deze 38 meter hoge natuurlijke brug behoort tot de mooiste bezienswaardigheden van Bryce. Het absolute hoogtepunt is echter het doolhof van hoodoos, Silent City. Vanuit Inspiration Point, Bryce Point en Sunset Point heb je fabelachtige uitzichten op deze duizenden hoodoos. Je hoeft overigens niet alles met de auto te doen. Er zijn namelijk ook nog een aantal fraaie wandelroutes in het park. Een aanrader is bijvoorbeeld de Navajo Loop Trail. Dit is een korte, maar inspannende wandelroute waarbij je de hoodoos van dichtbij kunt bewonderen.

Utah, Amerika - The Wave
Het bijzondere natuurverschijnsel van The Wave - Bron: Mark Nemenzo via Unsplash

The Wave

Op de grens van Utah en Arizona ligt een uniek natuurverschijnsel. The Wave is één van de mooiste rotsformaties van de Verenigde Staten. De rotsformatie is gelegen op het Colorado Plateau en is onderdeel van de Coyote Buttes North. In het verleden was The Wave nog een groep zandduinen. Door de eeuwen heen zijn de duinen geërodeerd in hard gesteente. Dankzij de regen en wind is vervolgens een uniek en surrealistisch natuurverschijnsel ontstaan. De rotsen zijn opgebouwd in verschillende lagen, ieder met een unieke kleur. Omdat de rotsformatie kwetsbaar is, mogen er dagelijks slechts een aantal mensen The Wave bezoeken. Per dag worden er slechts 20 mensen toegelaten en je krijgt niet zomaar toegang. Online worden er 10 tickets verloot, vier maanden voor de betreffende datum. De overige 10 tickets worden een dag vooraf verloot in het Kanab Field Office. Het is dus extreem lastig om The Wave te bezoeken. Heb je toch een ticket weten te bemachtigen? Dan wacht een pittige wandeling over een woestijnvlakte. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en neem voldoende water mee. Als je eenmaal de magische rotsformaties bereikt, vergeet dan ook niet iets verder te lopen. Wanneer je vijf minuten verder loopt, bereik je The Second Wave, een kleinere rotsformatie met gele kleuren.

Utah, Amerika - Canyonlands National Park
Utah, Amerika - Canyonlands National Park
Utah, Amerika - Canyonlands National Park
Het minst bezochte nationale park, maar zeker de moeite waard om te bezoeken

Canyonlands National Park

Canyonlands National Park is het grootste, maar tevens het minst bezochte nationale park van Utah. Je zou hier dagen kunnen wandelen zonder iemand tegen te komen. Rivieren verdelen het park in vier gebieden; Island in the Sky, The Needles, The Maze en de Colorado en Green River. De Colorado River heeft het landschap in de loop der eeuwen zo gevormd. Er zijn diepe ravijnen, woestijnachtige landschappen, bizarre rotsformaties in allerlei rode kleuren en ontelbaar veel uitzichtpunten. Island in the Sky is het best bereikbaar gedeelte van het park en daardoor ook het meest populaire gebied. Een aanrader is om naar het Grand View Point Overlook te wandelen. Vanuit hier heb je een weids uitzicht over het grillige landschap. Vergeet ook zeker niet de Mesa Arch te bezoeken. Deze natuurlijke boog is een populaire spot voor een mooie zonsopkomst. The Needles dankt zijn naam aan de zandstenen rotsformaties waar je heerlijk kunt wandelen. Het meest afgelegen deel van Canyonlands National Park is The Maze. Om hier te komen moet je een 4×4 auto hebben.

Utah, Amerika - Dead Horse Point State Park
Zonsondergang bij Dead Horse Point

Dead Horse Point State Park

Tussen Moab en Canyonlands National Park vind je een klein park dat vooral bekend is vanwege een prachtig uitzichtpunt. Veel toeristen komen namelijk naar Dead Horse Point State Park om te genieten van het uitzichtpunt Dead Horse Point. Bij dit uitzichtpunt sta je zo’n 600 meter boven de Colorado-rivier en heb je een prachtig uitzicht over het rotsachtige landschap van Canyonlands National Park. De naam Dead Horse komt uit de 19e eeuw en hangt samen met een legende. Cowboys zouden hier wilde paarden naar de smalle doorgang tussen de rotsen hebben gedreven. De barrière werd afgezet zodat de paarden werden vastgezet en de cowboys de dieren konden temmen. Ze kozen de beste paarden uit en lieten de rest achter. De achtergebleven paarden stierven uiteindelijk van de dorst.

Utah, Amerika - Arches National Park
Utah, Amerika - Arches National Park
Utah, Amerika - Arches National Park
In Arches National Park vind je maar liefst 2000 natuurlijke arches

Arches National Park

Utah staat bekend om de vele bizarre rotsformaties zoals de natuurlijke bruggen en bogen. In het Arches National Park vind je maar liefst 2000 van deze natuurlijke arches. Nergens anders ter wereld vind je zoveel natuurlijke bogen en bruggen bij elkaar. De Delicate Arch is de bekendste boog van het nationale park. Deze boog heeft een hoogte van 14 meter en een breedte van 10 meter. Je bereikt de boog na een stevige wandeling, maar het is de klim dubbel en dwars waard. Bij de boog wordt je immers getrakteerd op een fantastisch uitzicht. Een andere beroemde boog is de Landscape Arch. Deze boog is 32 meter hoog en heeft een breedte van maar liefst 88 meter. Andere bijzondere hotspots zijn de Double O Arch, Courthouse Towers, Balance Rock en Fiery Furnace. Kom zo vroeg mogelijk naar Arches National Park. Met name in de zomermaanden kunnen de temperaturen hier in de middag oplopen tot 35 graden. Daarnaast is Arches National Park extreem populair en kan het erg druk worden.

Utah, Amerika - Capitol Reef National Park
Utah, Amerika - Capitol Reef National Park
Utah, Amerika - Capitol Reef National Park
Het fantastische landschap van Capitol Reef National Park

Capitol Reef National Park

Net als Canyonlands National Park, gaan er slechts weinig mensen naar Capitol Reef National Park. Zonde, want dit park heeft een indrukwekkend landschap en je kunt er fantastische wandelingen maken. Natuurlijke bruggen, diepe ravijnen, torens, zandstenen rotsformaties in allerlei verschillende kleuren. Dit kenmerkt het landschap van Capitol Reef. Een goede manier om kennis te maken met dit park is door de Scenic Drive te rijden met de auto. Deze route is zo’n 13 kilometer lang en loopt langs enkele hoogtepunten van het park zoals Capitol Gorge, Fruita en Grand Wash. De Grand Wash Trail behoort tot de populairste wandelroutes van het Capitol Reef National Park. Hier wandel je tussen een smalle kloof met wanden die tot 150 meter hoog kunnen zijn. Mijn persoonlijke favoriete wandelroute is de Cassidy Arch Trail. Een andere populaire, korte route is de Hickman Bridge Trail. Vergeet niet te genieten van het uitzicht bij Goosenecks Overlook. Niet ver van dit uitzichtpunt is Sunset Point waar je ‘s avonds kunt genieten van een mooie zonsondergang.

Utah, Amerika - Natural Bridges National Monument
Utah, Amerika - Natural Bridges National Monument
In het Natural Bridges National Monument kun je drie natuurlijke bruggen bewonderen

Natural Bridges National Monument

Het Natural Bridges National Monument is een van de oudste monumenten van de Verenigde Staten. In het park zijn drie natuurlijke bruggen te vinden die door de Colorado-rivier zijn gevormd. De Sipapu Bridge, Kachina Bridge en de Owachomo Bridge vormen de highlights van het monument. Met een overspanning van 82 meter is de Sipapu Bridge de op één na grootste natuurlijke brug van de Verenigde Staten. De drie bruggen kun je met de auto bezichtigen via de Bridge View Drive. Deze 14 kilometer lange rondweg loopt dwars door het park waarbij je langs alle natuurlijke bruggen komt. Langs de route zijn er verschillende uitkijkpunten en je kunt via korte trails dichterbij de natuurlijk brug komen. Voor de Sipapu Bridge moet je ongeveer een kilometer wandelen. Ook voor de Kachina Bridge moet je nog eerst een stuk wandelen. De Owachomo Bridge ligt iets dichter bij de weg. Het is overigens ook mogelijk om het gehele park te voet te verkennen. De Full Loop is 19,3 kilometer lang en loopt langs alle natuurlijke bruggen. Hou er rekening mee dat het geen makkelijk wandelpad is.

Utah, Amerika - Goblin Valley State Park
De typische hoodoos van Goblin Valley State Park- Bron: Jasper Gronewold via Unsplash

Goblin Valley State Park

Een populaire tussenstop tussen Arches National Park en Capitol Reef National Park is het Goblin Valley State Park. In dit kleine staatspark staan duizenden ‘hoodoos’, kleine rotsfiguren. De hoodoos worden ook wel ‘goblins’ genoemd, omdat ze lijken op kwaadaardige kabouters. Veel mensen brengen alleen een bezoek aan het begin van de vallei, maar de mooiste en grootste goblins vind je in het achterste deel van het park. Goblin Valley State Park is een klein park en daardoor zeer geschikt om te voet te verkennen. Er zijn drie officiële wandelpaden uitgezet. De Curtis Bench Trail (3,3 kilometer), Carmel Canyon Trail (2,4 kilometer) en Entrada Canyon Trail (2 kilometer). Het is daarnaast toegestaan om van de paden af te wijken en tussen de goblins te lopen. Combineer je bezoek aan de vallei met de slot canyons wandelen; de Little Wilde Horse Canyon en Bell Canyon.

Utah, Amerika - Grand Staircase-Escalante National Monument
Grillige rotsformaties in het Grand Staircase Escalante National Monument- Bron: Patrick Hendry via Unsplash

Grand Staircase Escalante National Monument

Het Grand Staircase Escalante National Monument is bijna 8000 vierkante meter groot. Daarmee is dit gebied vrijwel twee maal zo groot als alle nationale parken van Utah bij elkaar. Toch is het monument nog relatief onbekend. Maar wanneer je het gebied een bezoek brengt wordt je beloond met het typische landschap waar Utah om bekendstaat. Canyons, slot canyons, ravijnen, tafelbergen en grillige rotsformaties. Via de Highway 12 Scenic Byway of Highway 89 kun je vanuit de auto langs alle hoogtepunten van het Grand Staircase Escalante National Monument rijden. Door het monument zelf lopen ook enkele routes, maar deze zijn veelal onverhard. Het zuidwestelijke deel van het park heet Grand Staircase en bestaat uit brede rotsterrassen die een natuurlijke trap vorm. De lagen van de rotsen tonen miljoenen jaar aan historie. Fossielen en sporen van dinosauriërs kun je zien in de Vermilion Cliffs. Het hoogste deel van het monument is het Kaiparowits Plateau, maar deze is moeilijk bereikbaar. Wie dit deel wil bezoeken moet over een onverharde weg rijden of een begeleide tour boeken. In de canyons van Escalante vind je talloze wandelroutes die je naar watervallen en arches brengen.

Utah, Amerika - Antelope Island State Park
Op Antelope Island kun je grote kuddes bizons tegenkomen- Bron: Harrison Steen via Unsplash

Antelope Island State Park

Salt Lake City is vernoemd naar Great Salt Lake. Dit uitgestrekte zoutmeer ligt op zo’n 35 kilometer van de stad. Het meer bevat zoveel zout dat er geen vissen kunnen overleven en dat je blijft drijven als je het water in gaat. Antelope Island is één van de tien eilanden in het Great Salt Lake. Met een oppervlakte van 109km² is het tevens het grootste eiland. Bij extreme droogte staat het water laag en wordt dit eiland een schiereiland. Antelope Island maakt deel uit van het Antelope Island State Park. Op het eiland grazen onder meer grote kuddes bizons en er komen dikhoornschapen en gaffelbokken voor. In het zoute water kun je talloze vogels spotten.

Red Cliffs National Conservation Area

Het landschap van Red Cliffs National Conservation Area bestaat uit een prachtig landschap van rode rotsformaties. Net als Death Valley National Park ligt dit kleine staatspark in de Mojave woestijn. In extreme omstandigheden weten toch talloze planten- en diersoorten te overleven. Zo leeft hier onder meer de bedreigde woestijnschildpad, maar komen er ook slangen en hagedissen voor. Er zijn in het gebied ook pootafdrukken van dinosauriërs gevonden. Je kunt deze bereiken via één van de vele wandelroutes. Er zijn in het natuurgebied verschillende wandelroutes te vinden, van inspannende tot gemakkelijke wandeltochten. De Babylon Arch trail behoort tot één van de makkelijke en meest populaire wandelroutes. Deze brengt je via een zandpad naar de Babylon boog. Een andere makkelijke route is de Trailhead Yant Flat naar unieke rode steenformaties. De Red Cliffs Nature Trail wordt omschreven tot de mooiste wandelingen, maar is zeker niet de gemakkelijkste.

Timpanogos Cave National Monument

De American Fork Canyon is de thuisbasis van een uitgebreid grottenstelsel. Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw werden er drie grotten ontdekt; Hansen Cave, Middle Cave en Timpanogos Cave. Ze vormen samen het Timpanogos Cave National Monument. De grotten zijn spectaculair vanwege de stalactieten, stalagmieten, helicieten en bijzondere steenformaties. Je kunt de grotten alleen bezoeken tijdens een rondleiding. Aangezien de rondleidingen populair zijn en er slechts enkele bezoekers per dag toegelaten worden, is het raadzaam om op tijd te komen. Een rondleiding duurt ongeveer 3 uur waarbij je ruim 8 kilometer moet wandelen. Houd er ook rekening mee dat de grotten alleen geopend zijn van mei tot oktober.

Mirror Lake

Ten zuiden van Salt Lake City vind je één van de mooiste bergmeren van Utah. Mirror Lake staat bekend vanwege de prachtige weerspiegelingen op het water. Rondom het meer loopt een onverhard pad met prachtige uitzichten. Je bereikt het meer via de Mirror Lake Scenic Byway, een populaire autoroute in Utah. De route start in Kamas en gaat vervolgens via het Uinta-gebergte naar de top van Bald Mountain Pass. Vervolgens daal je via enkele Peaks af richting Wyoming. Hoogtepunten van deze autoroute zijn Mirror Lake, Bald Mountain Pass, Provo River Falls en Bear River Ranger Station. Gedurende de route kun je genieten van het fantastische landschap. Er zijn meerdere hiking trails langs de route en je vindt er ook enkele campings zodat je op je gemak de omgeving kan verkennen.

Utah, Amerika - Buckskin Gulch
De slot canyon Buckskin Gulch- Bron: Joshua Gresham via Unsplash

Buckskin Gulch

In het zuidwesten van de Verenigde Staten vind je een heleboel slot canyons. Dit zijn smalle kloven die dieper zijn dan dat ze breed zijn. Ze ontstaan door hevige overstromingen, waarbij het water een weg heeft gebaand door de zachte rotslagen. De Antelope Canyon in Arizona is bijvoorbeeld het beroemdste slot canyon van de Verenigde Staten. Utah heeft overigens de hoogste concentratie slot canyons ter wereld. De Buckskin Gulch is de langste slot canyon van de Verenigde Staten en misschien wel ter wereld. Deze canyon is maar liefst 32 kilometer lang en op sommige plekken zijn de rotswanden 150 meter hoog! De canyon is gelegen in de Vermillion Cliffs Paria Wilderness Area, in het uiterste zuiden van Utah. Het is haast onmogelijk om de canyon gedurende één dag door te lopen. Tijdens een dagtrip kun je wel een goede indruk krijgen over de schoonheid van deze canyon. Er zijn meerdere trails die naar de ingang van de canyon leiden. Voor het wandelen van deze trails heb je wel een permit nodig (kosten 6 Dollar). Check vooraf wel de weersomstandigheden. Het regent niet vaak in Utah, maar als het regent kunnen er krachtige overstromingen ontstaan in de canyons.

Roadtrip door Utah

Zoals je kunt lezen heeft Utah talloze hoogtepunten. En dan heb ik er nog een aantal niet eens genoemd. Onder meer Lake Powell en Monument Valley liggen deels nog in de staat Utah, maar het grootste deel van deze parken liggen in een andere staat. Utah is een prachtige bestemming als je liefhebber bent van natuur. Het landschap is zeer indrukwekkend en je zult zeker een aantal weken nodig hebben om alle hoogtepunten te bezoeken. Tijdens mijn roadtrip door West-Amerika bracht ik een bezoek aan alle nationale parken van Utah en een aantal monumenten. Is een roadtrip door het westen van de Verenigde Staten ook iets voor jou? Kijk dan eens naar mijn roadtrip door West-Amerika, of neem een kijkje bij het aanbod van individuele rondreizen Amerika van Van Verre. De beste periode om een bezoek te brengen aan Utah zijn de maanden juni tot september. Houd er alleen rekening mee dat dit de warmste maanden van het jaar zijn. Wanneer ga jij de mooiste plekken in Utah bewonderen?

Plan je reis naar Utah

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!