Verenigde Staten

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Inspiratie voor een roadtrip in Noordwest-Amerika

Als er een bestemming is die uitermate geschikt is voor een roadtrip, dan zijn het de Verenigde Staten. Amerika is zo’n groot en veelzijdig land, dat je er meerdere roadtrips kunt maken. Klassieke roadtrips zijn onder meer de legendarische Route 66, de gehele westkust of de gehele oostkust. Een roadtrip door Amerika doe je niet in een paar dagen. Neem voldoende tijd om optimaal te genieten van de verbluffende natuur. Ik kan zelfs aanraden om een aantal weken per staat uit te trekken. In 2017 maakte ik al een roadtrip in West-Amerika, waarbij de focus op de deelstaat Utah lag. Behalve Utah heb ik ook enkele hoogtepunten van de omliggende staten bezocht, waaronder Yellowstone National Park, Grand Canyon National Park, Las Vegas en Death Valley National Park. In dit artikel wil ik jullie inspireren voor een roadtrip in Noordwest-Amerika.

Washington en Oregon

Het noordwesten van Amerika bestaat uit de staten Washington en Oregon. Hier vind je ongerepte bossen, vulkanische landschappen, heldere meertjes, ruige natuurgebieden en een prachtige kustlijn. Je vindt hier verschillende National Parks en National Monuments. Bekende grote steden zijn Seattle en Portland. Beide staten worden lang niet zo druk bezocht als omliggende staten. Daarom zijn beide staten een ideale bestemming om te ontdekken tijdens een roadtrip.

Route noordwesten Amerika

Seattle

Een goed startpunt voor een roadtrip in Noordwest-Amerika is Seattle. Deze moderne havenstad ligt bijna op de grens met Canada en is de hoofdstad van de staat Washington. De stad staat bekend om enkele grote namen zoals Boeing, Amazon en Starbucks, maar ook Bill Gates, Jimi Hendrix en Nirvana. Seattle is de jongste en de snelst groeiende stad van de Verenigde Staten. Het is daarom niet gek dat de stad levendig is en dat er veel te doen is. Je vindt er heel wat musea, zoals het Museum of Pop Culture, Boeing Museum of Flight en het Seattle Art Museum. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Space Needle, het symbool van de stad. Deze toren is 184 meter hoog en werd in 1962 gebouwd ter gelegenheid van de Wereld Tententoonstelling. Op een hoogte van 160 meter heb je vanaf het observatieplatform het beste panorama over Seattle. Wil je Seattle vanuit een ander perspectief zien? Maak dan een boottocht. Ik voer met Argosy Cruises langs de skyline van de stad. Niet ver van de haven ligt Pike Place Market. Sinds het begin van de 19e eeuw bieden lokale boeren hier hun producten aan. Vis, fruit, groente, lekkernijen, bloemen, kleding en nog veel meer zijn terug te vinden in deze markt. Je kunt deze iconische markt ontdekken tijdens een Food Tour. Een lokale gids vertelt je alles over de markt en laat je allerlei lekkernijen proeven. Zelf ben ik geen liefhebber van vis, maar ik moest er toch aan geloven. Iets minder smakelijk en zelfs een tikkeltje bizar is de Gum Wall bij Pike Place Market. De muren in de Post Alley zijn bedekt met een enorme laag gebruikte kauwgom en zijn uitgegroeid tot een toeristische attractie. Gezien de enorme hoeveelheid kauwgom kan ik me nauwelijks voorstellen dat de muren jaarlijks worden schoongemaakt. Seattle is daarnaast een prima stad om verschillende microbrouwerijen te ontdekken.

Met de Seattle CityPASS kun je de topattracties van Seattle bezoeken met een flinke korting. De CityPASS is negen dagen geldig.

De skyline van Seattle
Vanaf het observatieplatform op de Space Needle heb je de beste panorama over de stad
De iconische markt Pike Place Market
Tijdens een Food Tour ontdekte ik de Pike Place Market en proefde ik een aantal gerechten

Olympic Peninsula

Ten westen van Seattle ligt de Olympic Peninsula. Dit schiereiland telt maar liefst 13 staatsparken en is de perfecte bestemming voor liefhebbers van natuur. Het landschap en de natuur zijn extreem divers. Een ruige kustlijn, watervallen, oeroude bossen, met sneeuw bedekte bergtoppen, gletsjers en nog veel meer. Vanuit Seattle neem ik de ferry en vaar ik naar dit schiereiland. Ik breng hier een bezoek aan Dungeness Spit. Dit is de langste natuurlijke schoorwal van Noord-Amerika. In de afgelopen 20 jaar is de schoorwal gemiddeld met 5 meter gegroeid. En nog altijd groeit deze schoorwal. Je kunt de schoorwal het gehele jaar bezoeken. De toegangspoort is in het Dungeness National Wildlife Refuge. Vanuit hier heb je zo’n 17 kilometer aan wandelpaden. Zo kun je bijvoorbeeld over de schoorwal naar de vuurtoren wandelen. Tijdens je wandelingen kun je misschien enkele bijzondere vogelsoorten spotten. Er zijn hier namelijk maar liefst 250 verschillende vogelsoorten waargenomen. Dungeness Spit is slechts één van de hoogtepunten van de Olympic Peninsula. Een groot deel van het schiereiland bestaat uit het Olympic National Park. De volgende bestemming van deze roadtrip.

Vanuit Seattle reed ik naar de Olympic Peninsula
Ik maakte een stop bij Dungeness Spit

Olympic National Park

Het is zo’n drie uur rijden vanuit Seattle om Olympic National Park te bereiken. Misschien een stuk minder bekend dan Yellowstone, Yosemite of Grand Canyon, maar het Olympic National Park behoort ook tot één van de pareltjes van de Verenigde Staten. Het landschap in Olympic National Park is heel divers. Bergen, oerbossen, regenwouden en zandstranden wisselen elkaar af. De oerbossen behoren tot de grootste attractie en het is één van de weinige gebieden ter wereld waar gematigde regenwouden voorkomen. Jaarlijks valt in het regenwoud zo’n 4000 millimeter regen en dat is de voornaamste reden waarom het hier zo groen is. In het Hoh Rain Forest kun je de populaire Hall of Mosses Trail wandelen. Hurricane Ridge behoort tot de meest toegankelijke berggebieden van Olympic National Park. Hier heb je fantastisch zicht op de Olympic Mountains en kun je heerlijk wandelen. Het helderblauwe Lake Crescent is ideaal om met een kajak of kano te verkennen. En dan zijn er nog talloze andere plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. De voornaamste reden om het Olympic National Park te bezoeken zijn de natuur en de vele wandelroutes. Niet alleen is er een grote variatie in bomen en planten, er leven ook vele diersoorten. In het water leven onder meer walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en otters. In de valleien leven bevers, herten, elanden, poema’s en beren. Nooit eerder heb ik een beer in het wild gezien, maar ditmaal had ik geluk. Een zwarte beer met drie kleintjes! En daarnaast zag ik ook de Olympische marmot die alleen hier voorkomt.

Olympic National Park is een echt pareltje
Zicht op de Olympic Mountains
In het park is de kans zeer groot dat je deze herten zal zien
Met deze zwarte beren had ik extreem veel geluk
Madison Falls

Mount Rainier National Park

Mount Rainier is met een hoogte van 4.392 meter de hoogste vulkaan van de Cascades Range. De vulkaan barstte in de 19e eeuw voor het laatst uit. Toch is de vulkaan nog altijd actief, want af en toe zijn er nog enkele rookpluimen te zien. Het is mogelijk om de vulkaan te beklimmen, maar dit kunnen alleen de ervaren bergbeklimmers. Gelukkig is er veel meer te doen. De vulkaan is namelijk het middelpunt van Mount Rainier National Park. Een natuurgebied met gletsjers, hoge bergtoppen, watervallen, dichtbegroeide oerbossen en groene weides. Ideaal voor liefhebbers van natuur en wandelingen. Mount Rainier National Park wordt onderverdeeld in vijf gebieden: Longmire, Paradise, Sunrise, Ohanapecosh en Carbon River. Sunrise is het hoogst toegankelijke punt van het park. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je hier ‘s ochtends de mooiste zonsopgang bewonderen. In de andere gebieden zit je goed voor wandelingen. Er zijn hier tientallen wandelpaden te vinden voor allerlei type wandelaars.

Onderweg naar Mount Rainier
De hoogste vulkaan van de Cascades Range
Genieten van het uitzicht op de vulkaan

Mount Saint Helens

Een andere bekende vulkaan van de Cascades Range is Mount Saint Helens. Deze stratovulkaan werd op wereldnieuws op 18 mei 1980. Na 123 jaar stilte barstte de vulkaan op die dag uit. De vulkaan barstte zijwaarts uit op de noordelijke helling. Een gigantische wolk met temperaturen van zo’n 500 graden verwoestte alles op zijn pad. Hierbij kwamen 57 mensen om het leven. Het is de meest dodelijke en verwoestende vulkaanuitbarsting van de Verenigde Staten. De uitbarsting was zo verwoestend, dat een groot deel van de berg instortte. Voor de uitbarsting was de vulkaan 2950 meter hoog, na de uitbarsting 2550 meter. Vanwege deze verwoestende uitbarsting is de vulkaan een interessante stop geworden voor toeristen. Ik vind vulkanen altijd zeer indrukwekkend, dus ik wilde ik deze vulkaan zeker niet overslaan. Om meer te weten te komen over de uitbarsting en de omgeving kun je diverse bezoekerscentra bezoeken. Een aanrader is het Johnston Ridge Observatory, middenin de blast zone. Jammer genoeg was dit bezoekerscentrum gesloten tijdens mijn bezoek, daarom bracht ik een bezoek aan Mount Saint Helens Interpretive Center in Castle Rock. Onderweg naar de vulkaan heb je een aantal uitzichtpunten. Hoe dichterbij je komt, hoe indrukwekkender. Rondom Mount Saint Helens kun je diverse wandelingen maken. Het is zelfs mogelijk om de vulkaan te beklimmen. Deze wandeling duurt lang, maar is ook voor minder ervaren bergbeklimmers geschikt. Een permit is wel vereist, die je van te voren moet reserveren. Geen zin in een lange wandeling? Dan zijn er diverse korte wandelingen rondom de vulkaan, zoals Hummocks Trailhead.

Allereerst breng ik een bezoek aan een bezoekerscentrum om meer te weten te komen over de uitbarsting van Mount Saint Helens
Wandelen bij de vulkaan

Portland

Op naar de tweede stad van deze reis. Portland is de grootste stad van de staat Oregon. Toch heeft deze stad niet echt grote bezienswaardigheden. De grootste attractie van de stad zijn de verschillende wijken en de mensen. ‘Keep Portland weird’, is de slogan van de stad. En dat is precies hoe deze stad zich profileert. Portland staat bekend om cultuur, muziek, en kunst. De locals noemen hun stad ook wel hipsterstad en gezien de vele kleurrijke inwoners, kan ik dat goed begrijpen. Je vindt in de stad vele hippe vintage winkels, leuke plekjes waar je streetfood kunt eten en tal van bierbrouwerijen. Met zo’n 100 brouwerijen is Portland een walhalla voor iedere bierliefhebber. In een paar dagen is het onmogelijk om alle leuke brouwerijen te bezoeken. Daarnaast is Portland een hele groene stad. Er zijn verschillende stadsparken en rozentuinen in de stad te vinden. Ook rondom de stad ben je al snel in de natuur. Stap op een fiets om de stad op een snelle manier te leren kennen. Samen met een lokale gids van Cycle Portland fietste ik door de stad voor een korte ontdekkingstocht. We verkenden verschillende wijken en brachten een bezoek aan een aantal hotspots. Moderne en historische architectuur wisselen elkaar af. Wat me vooral opviel was de hoeveelheid groen in de stad. Tussendoor stoppen we op een aantal locaties om iets lekkers te eten en te drinken. Ik kan het aanraden om een fietstour te boeken met een gids. Maar trek er ook zelf op uit. Ontdek de verschillende bruggen en wandel eens door Old Town. Hier vind je Powell’s Books, de grootste boekenwinkel ter wereld. ‘s Avonds kun je je vermaken in de wijken Hawthorne en Belmont. Hier vind je tal van brouwerijen waar je kunt genieten van een craft beer in combinatie met street-food.

Het bekende Portland Oregon Sign
De voornaamste bezienswaardigheden van Portland zijn de verschillende wijken en de kleurrijke mensen
Powell’s Books
De combinatie van stad en natuur is goed zichtbaar in Portland

Columbia River Gorge

Er is voldoende natuur te vinden rondom Portland. Ten oosten van de stad ligt de Columbia River Gorge National Scenic Area, een natuurgebied langs de Columbia rivier. Leuk weetje, dit is het grootste national scenic area van de Verenigde Staten. Reden genoeg om dit natuurgebied eens goed te ontdekken. De Columbia River Gorge is 128 kilometer lang en werd zo’n 15.000 jaar geleden door gletsjers en een reeks van overstromingen uitgesleten. Het landschap is divers en bestaat uit talloze watervallen, rotspartijen, bossen, fruitboom- en wijngaarden. Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets als je optimaal wil genieten van het landschap. Tientallen wandelpaden geven bezoekers uren wandelplezier. Wandel langs de vele watervallen en naar adembenemende uitzichtpunten. Zo wandelde ik bijvoorbeeld de Wind Mountain Trailhead. Een korte wandeling met een redelijke beklimming waarbij je uiteindelijk een geweldig uitzicht hebt op de Columbia River. Breng ook zeker een bezoek aan de Multnomah Falls. Misschien een beetje toeristisch, maar de 180 meter hoge dubbele waterval is spectaculair. Wil je in korte tijd zoveel mogelijk hoogtepunten van de Columbia River Gorge zien? ‘The Infinity Loop’ is een kleine roadtrip door dit natuurgebied.

Bridge of the Gods
Wind Mountain Trailhead
Multnomah Falls

Mount Hood

Je kunt het je eigenlijk nauwelijks voorstellen, maar vanuit Portland kun je binnen een uur in de sneeuw staan. Mount Hood is met een hoogte van ruim 3400 meter de hoogste berg van Oregon. De top van deze berg is het gehele jaar bedekt met gletsjers en een pak sneeuw. Hier kun je het gehele jaar skiën. Daarmee is Mount Hood het enige skigebied in Noord-Amerika dat zo lang geopend is. Ben je niet zo van wintersport? Geen probleem, want er zijn genoeg andere dingen te doen. Zo kun je verschillende wandeltochten maken. De trails lopen niet in de sneeuw, maar aan de rand van de berg. Wandel bijvoorbeeld naar de bergmeertjes Lost Lake, Trillium Lake of Mirror Lake. Mount Hood is overigens een potentieel actieve vulkaan. Er wordt gezegd dat de vulkaan slaapt, maar na de uitbarsting van Mount Saint Helens in 1980 is men hier voorzichtiger mee geworden. Mount Hood barstte voor het laatst in 1907 uit, maar vulkanologen verwachten dat de vulkaan deze eeuw weer actief kan worden. Wil je bij Mount Hood overnachten? Dan kun je terecht bij Timberline Lodge. Liefhebbers van horrorfilms herkennen dit hotel wellicht. Timberline Lodge werd namelijk gebruikt als filmlocatie bij The Shining uit 1980 met onder meer Jack Nicholson.

De besneeuwde Mount Hood
Bij Mount Hood kun je verschillende wandelingen maken
Timberline Lodge was een filmlocatie van The Shining uit de jaren '80

Silver Falls State Park

Een natuurgebied dat me echt verrast heeft is het Silver Falls State Park. Dit State Park ligt op een uurtje rijden van Portland en wordt ook wel het ‘kroonjuweel’ genoemd van de State Parks in Oregon. Niet voor niets is het ook één van de meest populaire State Parks in deze staat. Silver Falls State Park is 9.000 hectare groot en staat bekend om zijn prachtige natuur. Bossen met ceder- en Douglas-sparren, kloven en talloze watervallen laten het hart van iedere natuurliefhebber sneller kloppen. De beste manier om Silver Falls State Park te ontdekken is door je wandelschoenen aan te trekken. Er is een netwerk van 40 kilometer aan wandelpaden aangelegd. Ik wandelde hier de Trail of Ten Falls. Zoals de naam al doet vermoeden, wandel je bij deze trail langs 10 watervallen. De South Falls is de bekendste waterval. Met 54 meter is dit de hoogste waterval. Het bijzondere is dat je achter de waterval door loopt en de waterval dus van alle kanten kunt bekijken. Een andere bijzondere waterval is de 41 meter hoge North Falls. Ik kan de Trail of Ten Falls ten zeerste aanraden. De wandeling is redelijk eenvoudig en heeft een totale lengte van 14 kilometer. Mocht je meer tijd hebben, kun je korte wandelroutes lopen. Het park heeft namelijk nog veel meer watervallen.

Wandel de Trail of Ten Falls om 10 watervallen van Silver Falls State Park te zien

Oregon Coast

Vergeet zeker niet naar de kust te rijden, want de kustlijn van Oregon is spectaculair. Hier vind je uitgestrekte zandstranden, steile kliffen, ongerepte natuurgebieden en levendige kustplaatsen. De kustlijn van Oregon is ruim 580 kilometer lang. Er valt dus voldoende te ontdekken. Zoveel tijd heb ik helaas niet, dus ik moet keuzes maken. Nadat ik al eerder beren in Olympic National Park heb gespot hoop ik langs de kust grijze walvissen te spotten. En al snel word ik op mijn wenken bediend. Niet ver van de kustlijn laten grijze walvissen zich net boven het water zien. Ze spuiten eerst met water en laten zich daarna kort zien. Jammer genoeg is het lastig om deze walvissen te fotograferen. Iets gemakkelijker is het om de zeehonden en verschillende vogelsoorten op de gevoelige plaat vast te leggen. Bij Haystack Rock heb je zelfs de mogelijkheid om puffins te spotten en iets verder is de kans aanwezig om zeeleeuwen te zien. Houd je ogen dus goed open langs de kust. Op verschillende plekken heb je fotogenieke uitzichtpunten. Deze worden langs de weg aangegeven met borden. Ik ontdek de natuur in Ecola State Park. Andere natuurgebieden zijn onder meer Oregon Dunes National Recreation Area, Lewis and Clark National Historical Park en Cape Arago. Ik breng een bezoek aan Cannon Beach, Pacific City, Tillamook Bay en eindig uiteindelijk in het stadje Astoria.

De kustlijn van Oregon
Met een beetje geluk kun je bij Haystack Rock puffins zien
Langs het water kun je talloze dieren spotten
Grijze walvissen fotograferen is niet makkelijk
Ecola State Park

Hoe lang heb je nodig voor deze roadtrip?

Mijn roadtrip in Noordwest-Amerika duurde slechts 10 dagen. Dat is natuurlijk veel te kort om de regio optimaal te ontdekken. Ik had graag de Mount Saint Helens beklommen, meer wandelingen willen maken en meer van de National Parks willen zien. Alleen al voor deze roadtrip zou je zo’n 3 weken kunnen uittrekken. Als je nog andere bestemmingen zou willen bezoeken, zoals Crater Lake National Park, Mount Baker en verder naar het westen wil, heb je nog veel meer tijd nodig. Dankzij mijn korte roadtrip heb ik wel een goede indruk gekregen van deze reis. Als je de staten Washington en Oregon goed wil ontdekken heb je dus zeker een maand nodig.

Hoe kom je er?

Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks op Seattle vliegen. Met Delta vlieg je in 10 uur en 15 minuten naar het westen van Amerika. Iets goedkoper zijn de vluchten met Icelandair, maar dan maak je een tussenstop op Reykjavik. Deze vluchten duren door de overstap iets langer. Zelf koos ik ervoor om met Icelandair te vliegen. Het vliegtuig heeft voldoende beenruimte, iedere stoel heeft zijn eigen scherm voor entertainment aan boord en de overstap duurde niet lang. Hou er wel rekening mee dat je voor je eten moet betalen tijdens de vlucht. Frisdranken, koffie, thee en water zijn wel gratis. Voor alcoholische dranken moet je ook betalen.

Ik vloog met Icelandair naar Seattle

Praktische zaken voor de Verenigde Staten

ESTA aanvragen

Blijf je minder dan 90 dagen in de Verenigde Staten? Dan moet je een ESTA aanvragen. Zo kun je visumvrij rondreizen. Je kunt een ESTA online aanvragen. Per persoon betaal je 21 Dollar. Het gehele proces verloopt digitaal. Zodra je ESTA aanvraag is goedgekeurd, ontvang je deze ook digitaal. Print de ESTA uit en bewaar de digitale goedkeuring op je telefoon. Zorg ervoor dat je op tijd je ESTA aanvraagt. Het kan voorkomen dat de goedkeuring enkele dagen op zich laat wachten.

Auto huren

Met een huurauto heb je alle vrijheid om het noordwesten van Amerika in je eigen tempo te ontdekken. Zelf kan ik het altijd aanraden om een auto te huren via Sunny Cars omdat je dan ten alle tijden volledig verzekerd bent. Ben je toch op zoek naar iets meer avontuur en meer vrijheid? Dan is het de moeite waard om een camper te overwegen. Met een camper bespaar je de kosten voor accommodaties en hoef je niet steeds je koffer in en uit te pakken. Je kunt op veel mooie plekken overnachten, zoals op het strand of in de vele natuurparken. Het is vaak niet nodig om vooraf te reserveren. In de National Parks zijn er vaak niet veel plekken en zeker in het hoogseizoen is het verstandig om vooraf juist wel een reservering te maken. Veel campsites zijn ingesteld op campers en hebben bijvoorbeeld wasmachines en drogers.

Mijn huurauto

Geldzaken

Zorg ervoor dat je in het bezit bent van een creditcard. Het is haast onmogelijk om zonder creditcard door de Verenigde Staten te reizen. De gewone betaalpassen die we in Nederland gebruiken, worden niet overal geaccepteerd. Het kan zelfs zijn dat je creditcard om onbekende redenen niet werkt. Daarom is het verstandig om altijd contant geld op zak te hebben. Zo ben je er altijd zeker van dat je altijd kunt betalen.

E-Sim

Tegenwoordig kun je haast niet meer zonder internet reizen. Voor het navigeren, regelen van bankzaken, de weersverwachtingen bekijken en allerlei andere zaken heb je simpelweg internet nodig. Het is daarom handig om een E-Sim aan te schaffen met onbeperkt data, bijvoorbeeld via Holafly. Een E-Sim is eenvoudig te installeren en je hoeft hiervoor je eigen simkaart niet eens te vervangen. Download de app, kies het land waarvoor je een E-Sim wil aanschaffen en pak de bundel die bij jouw reis past. Het activeren van de E-Sim wordt vervolgens stap voor stap uitgelegd. Met onbeperkt data hoef je geen rekening te houden met een datalimiet en kun je zoveel internetten als je wilt. Hou er rekening mee dat je niet overal even goed bereik hebt in de Verenigde Staten. Op sommige delen is de verbinding slecht of heb je helemaal geen bereik. Als je via Holafly (klik op deze link) krijg je 5% korting op je eerste aankoop.

Pas voor Nationale Parken

Bij ieder National Park moet je een entree betalen. Deze kosten variëren van 10 tot 35 Dollar per keer dat je een National Park bezoekt. Dat is niet per persoon, maar per voertuig. Ben je van plan om meerdere malen een National Park te bezoeken? Dan is het verstandig om een Nationale Parkpas aan te schaffen. Een Nationale Parkpas kost 80 Dollar en is 1 jaar geldig.

Overnachtingen

Tijdens mijn roadtrip heb ik in de volgende accommodaties geslapen:
The Westin Seattle in Seattle
Red Lion Hotel in Port Angeles
McMenamins Kalama Harbor Lodge in Kalama
Hotel Grand Stark in Portland
Oregon Garden Resort in Silverston
Sheltered Nook in Tillamook Bay
Hotel Elliott in Astoria

Door zelf te boeken via bovenstaande linkjes, kun je mij een klein beetje supporten. Voor iedere boeking ontvang ik een kleine commissie. Voor meer accommodaties in de Verenigde Staten raad ik je aan om op Booking.com te kijken.

Een greep van enkele accommodaties waar ik heb overnacht

Plan je reis naar Verenigde Staten

  • Je kunt vanuit Nederland naar meerdere bestemmingen in de Verenigde Staten vliegen. Beslis vooraf welke staat of staten je wil bezoeken tijdens je reis. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser of Van Verre Reizen.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Disclaimer: Mijn bezoek aan het noordwesten van Amerika is tot stand gekomen in samenwerking met BuroSix, Visit Seattle, Visit Portland en Visit Washington State. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.