De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Lower Geyser Basin
Wyoming Verenigde Staten

De hoogtepunten van Yellowstone National Park

Als je mij vraagt welk National Park het meeste indruk heeft gemaakt tijdens onze roadtrip door de USA, dan zal ik zonder enige twijfel Yellowstone National Park zeggen. Wat een prachtig park! Yellowstone is gelegen op een supervulkaan en daarom is er veel vulkanische activiteit waar te nemen. Borrelende modderpoelen, spuitende geisers, kleurrijke bronnen, witte terrassen en schitterende valleien domineren het landschap. In het gebied leven bizons, wolven, coyotes en beren. Toen wij Yellowstone bezochten in oktober 2017 was het hoogseizoen afgelopen. Alle accommodaties binnen het park waren de volgende dag gesloten. Zodra we het park inreden begon het zelfs te sneeuwen wat het landschap nóg indrukwekkender maakte. Overal in Yellowstone valt iets te zien of te ontdekken. In dit artikel verzamelen we de hoogtepunten van Yellowstone National Park.

Yellowstone National Park is het oudste nationale park ter wereld. Het park is gelegen op een enorme slapende vulkaan, waardoor er veel vulkanische activiteit waargenomen kan worden. In het park zijn meer dan 10.000 warmwaterbronnen, meer dan 300 geisers en 290 watervallen.

De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Norris Geyser Basin
Yellowstone National Park op z'n mooist in Norris Geyser Basin
De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Norris Geyser Basin
De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Norris Geyser Basin
De Echinus en Steamboat Geyser

Norris Geyser Basin

Vier dagen spendeerden we in het Yellowstone National Park. De eerste dagen was het koud en sneeuwde het. Op de dag dat we het park gingen verlaten brak het zonnetje door en kleurde het landschap direct anders. Gelukkig konden we nog een halve dag in het park spenderen. We brachten een bezoek aan het Norris Geyser Basin en genoten van de stomende geisers en de laagstaande zon. Hier kun je de meeste geisers bij elkaar vinden. De poelen hebben allerlei bizarre kleuren. Je kunt zelfs de temperatuur aflezen aan de hand van de kleuren. In het Norris Geyser Basin vind je de Steamboat Geyser, de grootste geiser van het park. Net zo indrukwekkend is de Echinus Geyser, die we hebben zien spuiten.

De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Upper Geyser Basin
De Old Faithfull is de bekendste geiser van Yellowstone National Park
De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Upper Geyser Basin
De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Upper Geyser Basin
Maar in Upper Geyser Basin kun je nog veel meer geisers en bronnen zien

Upper Geyser Basin

Één van de hoogtepunten van Yellowstone is natuurlijk de wereldberoemde Old Faithfull geiser. Op drukke dagen in het park komen hier soms wel duizenden mensen bijeen om naar de spuitende geiser te kijken. Om de 60 tot 90 minuten spuit de Old Faithfull in een paar minuten tijd een enorme hoeveelheid water en stoom omhoog. De rangers in het park kunnen tot op de minuut voorspellen wanneer de volgende uitbarsting plaats zal vinden. Behoudens de Old Faithfull vind je in het Upper Geyser Basin nog meer mooie geisers. Wellicht kun je ook de uitbarsting van de Grand Geyser meepikken. Tijdens ons bezoek hadden we tevens het geluk dat we een uitbarsting van de Daisy Geyser konden zien.

De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Grand Canyon van Yellowstone
Ook Yellowstone National Park heeft zijn eigen Grand Canyon

De Grand Canyon van Yellowstone

Het Grand Canyon National Park is wereldwijd bekend en wordt door duizenden mensen per jaar bezocht. Maar wist je dat je ook in Yellowstone een Grand Canyon kunt vinden? Deze Canyon is dan misschien een stuk kleiner, maar is absoluut een bezoek waard. De Yellowstone River stroomt door de 39 kilometer lange canyon. Gletsjers hebben vroeger dit gebied gevormd door het gesteente uit te slijten. Hoogtepunt van het gebied zijn de Lower Falls die je vanaf Artists Point goed op de foto kunt zetten. De kleuren van de vallei zijn het gevolg van het warme water op het vulkanisch gesteente.

De hoogtepunten van Yellowstone National Park - West Thumb Geyser Basin
In West Thumb Geyser Basin vind je een behoorlijk aantal kleurrijke warmwaterbronnen

West Thumb Geyser Basin

Onze eerste stop in het Yellowstone National Park maakten we in het West Thumb Geyser Basin. We waren er helemaal niet op voorbereid dat het zou gaan sneeuwen en dat het zo koud zou zijn. In het West Thumb Geyser Basin maakten we kennis met de schoonheid van Yellowstone. Dit gebied ontstond door een vulkaanuitbarsting zo’n 174.000 en is gelegen aan het Yellowstone Lake. Hier vind je diverse warmwaterbronnen in allerlei kleuren en een aantal geisers. Het knalblauwe water van de Black Pool is één van de hoogtepunten. Met de sneeuw springen de kleuren van dit gebied er nog mooier uit.

De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Mammoth Hot Springs
De natuurlijke terrassen van Mammoth Hot Spring

Mammoth Hot Spring

Niet ver van het bezoekerscentrum in het noorden van Yellowstone kun je een mooi verschijnsel bewonderen. De natuurlijke kalkstenen terrassen van Mammoth Hot Springs zijn de grootste attractie van dit gebied. Mammoth Hot Springs is opgedeeld in twee gedeeltes, de Upper Terraces en de Lower Terraces. De terrassen worden gevormd door het kalkhoudende water en de bacteriën en mineralen. Iedere druppel die van een terras valt, draagt weer bij aan een verandering van de omgeving. Bacteriën hebben in de loop der jaren de kleuren aan het oppervlakte gegeven. De geur van zwavel hangt hier nog altijd rond.

De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Lower Geyser Basin
Tijdens de Firehole Lake Drive rijd langs een behoorlijk aantal geisers
De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Lower Geyser Basin
De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Lower Geyser Basin
Borrelende modderpoelen

Lower Geyser Basin

De Lower Geyser Basin is het grootste gebied van Yellowstone met vele geisers en warmwaterbronnen. De geur van rotte eieren komt je tegemoet. In dit gebied vind je onder meer mudpots die rijk zijn aan waterstofsulfide. Met de auto kun je tevens de Firehole Lake Drive rijden. Deze route is 3 miles lang en onderweg rijd je langs geisers en warmwaterbronnen.

De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Lamar Valley
In Lamar Valley vind je wat minder geisers, maar des te meer wildlife

Lamar Valley

Ook in het noorden van Yellowstone ligt de uitgestrekte vallei van Lamar Valley. Dit gebied wordt ook wel de Serengeti van Amerika genoemd en is de thuisbasis van groter wildlife, zoals bizons, elanden, wolven, coyotes en beren. Wie net als ik graag wildlife wil spotten, moet absoluut een bezoek brengen aan het noorden van Yellowstone. Grote kans dat je in dit gebied wolven en beren zult tegenkomen. Beren zullen wij in de maand oktober helaas niet zien, maar wel zien we veel wapiti’s en bizons die voor filevorming zorgen op de weg. Met de auto kun je in dit gebied de Blacktail Plateau rijden en je kunt voldoende stops maken om van het prachtige uitzicht te genieten.

De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Artists Paintpots
Het kleurrijke landschap van Artists Paintpots

Artists Paintpots

Niet ver van het Norris Geyser Basin ligt het Gibbon Geyser Basin. Dit gebied is het meest bekend vanwege de Artists Paintpots. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit kleurrijke landschap veel kunstenaars geïnspireerd. Hier vind je ongeveer vijftig bronnen, geisers en vooral veel modderpoelen. De bronnen vertonen tinten als blauw, grijs, bruin en hebben allerlei verschillende texturen. Het landschap verandert continu afhankelijk van de hoeveelheid van het ondergrondse water. Vanaf de heuvel heb je een geweldig uitzichtpunt op het landschap. Ik begrijp wel dat kunstenaars hier nieuwe inspiratie op kunnen doen.

De hoogtepunten van Yellowstone National Park - Grand Prismatic Spring
Wij hadden helaas nauwelijks zicht op de Grand Prismatic Geyser

Geen Grand Prismatic Spring?

Tijdens ons bezoek hadden we vanwege het koude weer totaal geen zicht op de Grand Prismatic Spring, helaas. Deze spring in het Midway Geyser Basin staat ook bekend als één van de hoogtepunten van Yellowstone. Dikke stoomwolken hingen echter boven de spring en we konden de geweldige kleuren helaas niet spotten. Reden om dus nogmaals terug te keren naar Yellowstone. Heb jij tijdens je bezoek aan Yellowstone beter weer? Zet de Grand Prismatic Springdan zeker op je lijstje!

Tips voor Yellowstone National Park

 • Yellowstone is bereikbaar via vijf verschillende ingangen
 • In het voorjaar heb je de meeste kans om beren te spotten.
 • In de zomer is de drukste periode in het park
 • Tijdens de winterperiode is de kans op sneeuw groot, zijn de meeste of alle accommodaties gesloten, maar heb je het park wel voor jezelf
 • Er is geen openbaar vervoer in het park, dus een huurauto is een must
 • Bizons zijn gevaarlijke en onvoorspelbare dieren, kom dus niet te dichtbij voor het maken van foto's. Dit geldt ook voor wapiti's
 • Het weer kan snel omslaan. Wees voorbereid op regen en wind, maar ook op zon

Plan je reis naar Verenigde Staten

 • Je kunt vanuit Nederland naar meerdere bestemmingen in de Verenigde Staten vliegen. Beslis vooraf welke staat of staten je wil bezoeken tijdens je reis. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
 • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
 • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser of Van Verre Reizen.
 • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
 • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
 • Koop bij bol.com een reisgids.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!