Yellowstone National Park Wyoming

Reistips voor Yellowstone National Park

Prachtig. Iconisch. Bizar. Je komt superlatieven te kort om Amerika’s eerste Nationale Park te omschrijven. Met een gebied van ruim 2.2 miljoen hectare is het Yellowstone National Park enorm. Hier bruist het letterlijk en figuurlijk van leven. Omdat het park gelegen is op een supervulkaan, zijn er veel vulkanische activiteiten waar te nemen. Door de grootte, de geisers, het wildlife en het bizarre landschap wordt Yellowstone National Park door velen gezien als het mooiste Nationale Park van de Verenigde Staten.

De naam van het park is afkomstig van de Minnetarree-indianen die de rivier die door het park stroomt Yellowstone noemden. De indianen woonden niet in het park, maar bezochten het gebied met enige regelmaat. Ze vonden hier mineralen waarmee ze gebruiksvoorwerpen konden maken en konden verhandelen. John Colter was naar alle waarschijnlijkheid de eerste blanke die het gebied bezocht in 1807. Toen hij terug kwam en vertelde over de stomende geisers, zwavellucht en de borrelende modderpoelen, werd hij uitgelachen. Mensen geloofden hem niet. Pas in 1871 werd er een officieel onderzoek ingesteld naar het gebied. Ferdinand Hayden en een team reisden af naar Yellowstone. Hayden nam een fotograaf en schilder mee om alles te documenteren. Op deze manier kon de wereld kennis maken het Yellowstone en trok deze regio de aandacht. Op 1 maart 1872 werd Yellowstone uitgeroepen als eerste Nationale Park van de Verenigde Staten.

De geisers van het park zijn ontstaan toen er ruim twee miljoen jaar geleden een reeks van grote vulkaanuitbarstingen waren. Er volgde nog een periode 1,2 miljoen jaar geleden en 600.000 jaar geleden was er ook een derde reeks van vulkaanuitbarstingen. De complete inhoud van twee magmakamers, die zich direct onder de aardkorst bevonden, werden door de vulkaan volledig uitgespuwd. ZO ontstond er een enorme holle ruimte en de aardkorst stortte in. Door deze ineenstorting ontstond er een caldera, een ingestorte vulkaan. De caldera is van een enorme grootte van ruim 3000 km². Nog altijd is Yellowstone een onrustig gebied geologisch gezien. Het plateau waar het park op rust, schuift ieder jaar enkele centimeter naar het westen. Op sommige locaties stijgt de grond zelfs enkele centimeters naar boven. Men vreest dat er vroeg of laat weer een uitbarsting van de supervulkaan zal volgen. Wanneer dit gebeurt, zal de gehele aarde hier iets van merken.

Ondanks deze gevaarlijke gedachte, is Yellowstone National Park gewoon een fantastisch gebied. Het park is wereldberoemd om de geisers en de bekendste van allemaal is de Old Faithful. Dit is de meest actieve geiser van het park. Om de 60 tot 100 minuten spuit deze geiser hete lucht in de lucht en de erupties kunnen vooraf worden voorspeld. Maar Yellowstone bevat ook kleurrijke bronnen, borrelende modderpoelen, witte terrassen en schitterende valleien.

Toen Yellowstone National Park in 1917 werd opgedragen aan National Park services bezochten 40.000 toeristen het gebied. In 1935 was dit aantal opgelopen tot een half miljoen. Nu komen er jaarlijks meer dan 3 miljoen bezoekers.

Verhalen over Yellowstone National Park

Boek een hotel bij Yellowstone National Park

Booking.com

Boek vooraf een activiteit