Verenigde Staten Wyoming Montana Idaho

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Reisverslag Amerika #3: Spuitende geisers

Op 19 oktober 2017 vertrek ik samen met Lianne naar Amerika. Hier zullen we drie weken lang met een huurauto nationale parken gaan bezoeken. We richten ons met name op de staat Utah en de omliggende omgeving. De komende weken zal er op Reizen & Reistips van iedere dag een reisverslag verschijnen. In het vorige verslag kon je lezen dat we Yellowstone National Park inreden. Hier verblijven we de komende dagen.

Grote ogen, kleine maag

Het heeft afgelopen nacht behoorlijk gesneeuwd. Het is buiten wit en de wegen zijn glad. Hoewel het nu even droog is, wordt er weer sneeuw voorspelt. Ook zal het koud worden vandaag. Daarom trekken we alvast onze thermokleding aan. Bij het ontbijt bij Snow Lodge bestellen we pannenkoeken. Lianne een kleine portie en ik met mijn grote mond een grote portie. Dat moet ik niet meer doen hier in Amerika. Lianne krijgt drie dikke pannenkoeken, ik maar liefst vijf. Zoals te verwachten kan ik er niet eens drie op en de serveerster had me nog zo gewaarschuwd..

Een stapel pannenkoeken, dit is nog een kleine portie

Spuitende geisers

Met een goed gevulde maag beginnen we aan onze wandeling. Allereerst willen we het gebied rondom de Old Faithful geiser gaan bekijken. In het Visitor Center (en op de app) wordt keurig bijgehouden wanneer de volgende eruptie verwacht wordt. We hebben nog een ruime drie kwartier de tijd, dus maken we alvast een korte ronde. Wanneer we bij een informatiebord even stil staan, komt er ineens een coyote uit de bosjes gedoken. Het dier heeft iets in het vizier. Nadat het even stil staat valt het aan. Raak! De coyote heeft een muis gevangen en in één hap wordt de muis weggeslokt. Na deze onverwachte ontmoeting lopen we naar de Old Faithful geiser. Hier installeren we onze camera’s en wachten we rustig af tot het spektakel. Na enkele minuten wachten begint de geiser te spuiten. Door het winterse weer en de sneeuw valt de heftigheid van de eruptie een beetje weg, maar het is zeker spectaculair. Wat het ook bijzonder maakt is dat we maar met 6 andere mensen staan te kijken naar deze show. Nadat de geiser de stoom heeft afgeblazen maken we een rondje in het gebied. Hier bekijken we andere geisers in allerlei soorten en maten. En heel toevallig, wanneer we bij de enorme ‘Grand Geyser’ lopen begint deze te spuiten. Geweldig, bij de geiser sta je erg dichtbij en het natuurgeweld is enorm. Terwijl we naar dit natuurgeweld kijken begint het weer te sneeuwen en wordt het alsmaar kouder. Na drie uur  wandelen besluiten we om terug te wandelen, maar lopen we wel even langs de Daisy Geyser. En toevallig of niet, ook deze geiser zien we spuiten. Terug bij het Visitor Center bestellen we een Hot Chocolate om even op te warmen.

Deze coyote heeft een prooi gevangen
De eruptie van de bekendste geiser van Yellowstone National Park, de Old Faithful
Ook bij kleinere geisers zien we een eruptie
Het (witte) landschap van Yellowstone National Park
We zijn net op tijd bij een eruptie van de Grand Geyser

De mooiste bron blijft voor ons een geheim

We rijden door naar het Midway Geyser Basin. Hier kun je één van de mooiste bronnen van Yellowstone zien: de Grand Prismatic Spring. Deze bron staat bekend om de surrealistische kleuren. We hopen een glimp te kunnen zien van deze kleuren, maar eerst bezoeken we de Excelsior Geyser, waar een helderblauw water bij tijd en wijle zichtbaar is zodra de wind de stoom wegblaast. Helaas zullen we van de Grand Prismatic Spring niets zien. Een enorme stoomwolk bedekt het zicht op de bekende kleuren. Ook de wind kan de enorme hoeveelheid stoom niet wegblazen. Diep in witte stoomwolken zijn wat vage blauwe en rode tinten zichtbaar. Jammer, zo blijft de Grand Prismatic Spring voor ons een geheim.

Het blauwe water van de Excelsior Geyser wordt even zichtbaar
Het zicht op de Grand Prismatic Spring

Firehole Lake Drive

In Yellowstone National Park kun je veel mooie trails bewandelen, maar ook enkele mooie korte autoroutes rijden. Zo rijden we de Firehole Lake Drive, een korte autorit van een kwartier. Uiteraard duurt deze route bij ons veel langer aangezien we overal een korte stop maken. Zo kun je hier enkele geisers zien spuiten. Zo zien we de Great Fontain Geyser en White Dome Geyser spuiten. Bij het meer rijden we een enorme stoomwolk in en zien we enkele seconden geen hand voor ogen. De naam Firehole Lake is daarom ook zeer toepasselijk.

Met de auto rijden we de Firehole Lake Drive
Wederom een geweldig landschap
En weer zien we een eruptie, ditmaal bij de White Dome Geyser

Nog meer geisers en een waterval

De Firehole Lake Drive eindigt direct bij onze volgende stop: de Lower Geyser Basin. Hier maken we een korte wandeling langs stomende geisers en borrelende modderpoelen. Het is een bijzonder landschap dankzij de kleuren, het stoom, de geur en dode bomen langs het pad.

We rijden verder richting Canyon Village, maar maken nog een stop bij de Gibbon River. Hier hebben we een uitzicht op de Gibbon Falls.

Prachtig blauw water
Borrelende modderpoelen
Let ook op de details in het park
Een blik op de Gibbon Falls
Wederom staat er naast de weg een bizon

De Grand Canyon van Yellowstone

Bij Canyon Village maken we ook enkele stops. Dit gebied staat bekend als de Grand Canyon van Yellowstone. Hier heb je enkele fantastische uitzichtpunten op de vallei en de waterval. Er zijn twee routes, de Northern Rim en de Southern Rim met ieder spectaculaire uitzichten. Wij rijden de Southern Rim en bekijken hier het uitzichtpunt Artist Point. Hier hebben we een fantastisch uitzicht op de vallei en de waterval. De kleuren van de vallei zijn het gevolg van heet water op het vulkanisch gesteente. Het levert bizarre taferelen op, maar een ongelooflijk mooi plaatje. Het is een uitzicht waar we uren naar zouden kunnen staren. We maken ook een wandeling naar de Upper Falls View, een wandeling van een half uur. Vanaf hier kijken we rechts op het naar beneden klaterende water.

Het fantastische uitzichtpunt bij Artist Point
Ook het uitzicht aan de andere zijde is fraai
Deze eekhoorn was niet bang voor ons

Naar Gardiner

Doordat alle accommodaties in Yellowstone National Park nu gesloten zijn, moeten we buiten het park slapen. Dat doen we in Gardiner aan de noordzijde Yellowstone. Het is nog een aardige rit om hier te komen, zeker omdat er volop aan de weg gewerkt wordt in het park. Door de lagere ligging van Gardiner is het gelukkig een stuk warmer. We rijden eerst door Mammoth Hot Springs. Hier zien we grote groepen wapiti’s. Twee mannetjes geven een show weg door met hun geweien tegen elkaar te stoten. De Mammoth Hot Springs zullen we morgen bezoeken. Nu rijden we eerst door naar ons hotel waar we de komende twee nachten zullen verblijven. Bij Cowboys, een typisch Amerikaans restaurantje, eten we pulled pork en pulled chicken. Het smaakt voortreffelijk! En ook het biertje smaakt prima na alle mooie indrukken van vandaag.

Bij Mammoth Hot Springs zien we deze wapiti's
Ons hotel voor de komende twee nachten
Pulled Chicken bij Cowboys

Plan je reis naar Verenigde Staten

  • Je kunt vanuit Nederland naar meerdere bestemmingen in de Verenigde Staten vliegen. Beslis vooraf welke staat of staten je wil bezoeken tijdens je reis. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser of Van Verre Reizen.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.