Canyonlands National Park

Woestijn en water zorgen samen voor een staaltje kunst in het Canyonlands National Park. Dit Nationale Park is gelegen in het zuiden van Utah. De Colorado River en de Green River hebben gedurende miljoenen jaren langzaam het landschap gevormd. Het water heeft zich een weg weten te banen door het rotslandschap en creëerde één van Amerika’s meest grillige landschappen. Nog altijd stromen de rivieren door het gebied en verdeeld het Canyonalds National Park in drie stukken: Island in the Sky, Needles en het Maze District. Met ruim 1300 vierkante kilometer is het park het grootste van Utah, maar met minder dan een half miljoen bezoekers per jaar tevens ook het minst bezochte.

Canyonlands National Park is een mooi voorbeeld van het ruige landschap van Utah. Nog altijd verandert het landschap door erosie. Kloven en tafelbergen worden nog altijd gevormd door de slijting van de rotsen van de twee rivieren. Samen met Arches en Grand Canyon is het gebied één van de laatste niet aangetaste onderdelen van de Colorado Plateau. Ondanks dat er beperkte vegetatie is in het gebied, kun je er dikhoornschapen en coyotes vinden.

In de jaren ’50 van de 20e eeuw werden kilometers weg aangelegd in het zuidoosten van Utah om uraniummijnen mogelijk te maken. In het gebied waar nu het Canyonlands National Park ligt werd echter weinig uranium gevonden. De wegen werden vrijgegeven voor het publiek en steeds meer toeristen konden het gebied met eigen ogen aanschouwen. President Lyndon Johnson verklaarde in 1964 het gebied tot National Park.

Ondanks de isolatie van het gebied, is Canyonlands een mooie bestemming voor avonturiers en wandelaars. Het gedeelte Island in the Sky wordt het meest bezocht door reizigers. Er zijn mooie wandelingen in dit gebied, waaronder een korte en makkelijk hike naar de Mesa Arch en een wat langere hike naar het Grand View Point. Bij The Needles kun je schitterende kleurrijke zandstenen torens bewonderen waar ook enkele mooie wandelingen mogelijk zijn. Het ruigere The Maze wordt stukken minder bezocht omdat er geen asfaltwegen naartoe leiden. Voor sommige delen in het park moet je de beschikking hebben van een 4WD auto.

Land

Utah

Verhalen over Canyonlands National Park

Amerika dag 8 - Canyonlands National Park - Orange Cliffs Overlook

Reistips

Onze favoriete National Parks in Utah

Het landschap van Utah is indrukwekkend en ruig. Deze staat staat ook wel bekend als het Wilde Westen van de Verenigde Staten met landschappen die je kent uit cowboyfilms. Het landschap wordt...

Plan je reis naar Utah

Boek een hotel bij Canyonlands National Park

Booking.com

Boek vooraf een activiteit