Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Duitsland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 7

Wanneer je alle etappes van de Malerweg op volgorde loopt, ben je bij de zevende etappe al bijna op het einde van je wandeltocht door de Sächsische Schweiz. Malerweg Etappe 7 start in Kurort Gohrisch en eindigt oorspronkelijk in Weissig. Omdat ik deze etappe al eens eerder heb gelopen tijdens mijn reis door het oosten van Saksen, wist ik dat dit eindpunt niet ideaal is. Ook wist ik dat dit weer een mooie etappe is, waarbij je onder meer de Pfaffenstein beklimt en langs Festung Königstein wandelt. Het was dan ook geen straf om deze route voor de tweede maal te wandelen.

 • Malerweg Etappe 7
 • Etappe
 • 15 kilometer
 • 6 uur
 • Gemiddeld

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
In dit artikel kun je met me meewandelen over de Malerweg Etappe 7

Startpunt van de Malerweg Etappe 7

Het startpunt van Etappe 7 is in Kurort Gohrisch. Wanneer je overnacht in Bad Schandau (bijvoorbeeld: Elbresidenz Bad Schandau) is dit startpunt goed bereikbaar met de bus. Zodra je uitstapt, is het nog een klein stukje wandelen naar het daadwerkelijke startpunt. Toen ik deze etappe in 2019 voor het eerst liep, ging het direct mis bij het startpunt. De bordjes waren zeer verwarrend waardoor ik al snel een verkeerde afslag nam. Omdat ik geen bereik had kon ik ook niet controleren of ik van de route afweek. Het zorgde destijds direct dat ik een aantal extra kilometers in de benen had alvorens ik weer terug was op de juiste route. Die fout maak ik natuurlijk geen tweede keer. Het eerste gedeelte van de etappe gaat door een bosrijk gebied. In de zomer is het prachtig wanneer je heerlijk door de schaduw wandelt langs de kleurrijke bloemetjes in het gras. Je wandelt door Pfaffendorf, een klein dorpje met grote boerderijen. Vroeger moesten de inwoners van dit dorp belasting betalen aan de priesters van Königstein. In ruil daarvoor mochten de inwoners op hazen jagen in de omgeving.

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Aan de rand van de bossen start mijn wandeling naar het beginpunt van Etape 7
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
De bosrijke omgeving en de Queckenborn

Pfaffenstein

Vanuit Pfaffendorf wandel je direct op het eerste hoogtepunt van de etappe. Letterlijk. Niet ver van het dorp ligt de tafelberg Pfaffenstein met een hoogte van 428 meter. Je moet deze tafelberg beklimmen. Dat doe je door je te wurmen door de nauwe spleten van de Nadelöhr en via ijzeren trappetjes. De klim is steil en best pittig, zeker met een rugzak op je rug. Wanneer er tegenliggers juist naar beneden willen, moet je ze laten passeren. Na een pittige klim wordt je wel beloond met een prachtig panorama op de omgeving. Het is niet gek dat kunstenaars zich op deze plek lieten inspireren.

Via de nauwe en steile Nadelöhr beklim ik de 428 meter hoge tafelberg Pfaffenstein. Eenmaal boven heb ik een fantastisch panorama op de omgeving.

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Pfaffendorf gezien vanaf de heuvels
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Een mooie blik op Festung Königstein

De Pfaffenstein is een beroemde rots. Rondom deze enorme rotsblok zijn 37 losstaande rotsen te vinden. De belangrijkste hiervan is de 42 meter hoge rotspunt Barberine. Volgens een legende stelt de rots een meisje voor die door haar moeder werd vervloekt omdat het meisje op een zondag bosbessen ging zoeken in plaats van de kerk te bezoeken. Deze rotsnaald werd een geliefde klimlocatie voor bergbeklimmers. Door een blikseminslag en door erosie werd de top steeds instabieler. Er werd nog beton gegoten en stalen kabels aangebracht om de rots bij elkaar te houden. Sinds 1975 werd het verboden om de Barberine nog te beklimmen. Er is een uitzichtpunt op de rotsnaald, maar het mooiste uitzicht heb je toch als je over de rotsen klimt en heen springt. Overigens is dit niet echt voor mensen met hoogtevrees…

Ben jij op zoek naar nieuwe wandelschoenen?

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Een flinke klim door de Nadelöhr
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Tussen het gesteente heb ik een blik op Pfaffendorf
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Bovenop de Pfaffenstein
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
De bekende rotsnaald met de naam Barberine
Geniet van het schitterende uitzicht vanaf de Pfaffenstein

Diebshöhle

Aan de andere zijde van de Pfaffenstein ga je weer naar beneden. Deze afdaling is een stuk eenvoudiger. Via de bossen, waar ook de enorme zandstenen rotsblokken te zien zijn, kom ik aan bij de Diebshöhle. Deze grot is 29 meter lang en 8 meter breed. Een bende van dieven zou zich hier in 1885 hebben verscholen. Tegenwoordig wordt de grot nog altijd gebruikt door bergbeklimmers die op zoek zijn voor een plek om te overnachten in de vrije natuur.

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Zandsteenrotsblokken en een 29 meter lange grot

Königstein

In 2019 was het ongelooflijk heet en was ik blij dat ik in het dorp Königstein even op het terras kon ploffen om even een verkoelend drankje te nemen. Drie jaar later is het weer totaal anders en regent het juist. Het zorgt ervoor dat het een stuk minder sfeervol is in Königstein. Vanuit het dorp begin je aan een korte beklimming naar de Festung Königstein.

Deze vesting ligt op een bergplateau van 247 meter hoogte en dient sinds de 15e eeuw als poortwachter voor de stad Dresden. Er is eeuwen gewerkt aan de vesting, de muren en de gebouwen. In de loop der jaren werd de gehele vesting een compleet vestingstadje met meer dan 50 historische gebouwen. In crisissituaties vluchtten de Saksische vorsten naar de vesting met al hun rijkdommen. De vesting was goed gebouwd, want het werd nooit veroverd door de vijanden.

Een bezoek aan Festung Königstein is een absolute aanrader, maar het is niet handig om dit tijdens je etappe te doen. Om de vesting te bezoeken moet je zeker de tijd nemen, want het is echt een interessante bezienswaardigheid in de Sächsische Schweiz.

Festung Königstein is absoluut een bezoekje waard, maar kun je beter niet bezoeken tijdens de wandeling. Het complex is behoorlijk groot waardoor je hier enkele uren kunt blijven ontdekken.

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Een blik op Königstein
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Na het dorpje Königstein wandel ik langs Festung Königstein

Thürmsdorf

Via de Kanonenweg wandel je door naar Thürmsdorf. In dit kleine dorpje kun je een bezoek brengen aan een oud kasteel. Rondom het kasteel is een mooie tuin aangelegd. Zeker in de zomermaanden is het hier prachtig wanneer de rhododendron in bloei staat. Het kasteel lijkt in een diepe doornroosjesslaap te zijn gesukkeld, maar ik heb me laten vertellen dat dit bouwwerk momenteel weer wordt gerenoveerd.

Langs de koeienweides wandel ik verder naar de Malerweg-Kapelle. Dit is het voormalige mausoleum van de familie von Biedermann. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op het Elbedal, de Festung Königstein en Lilienstein. De boog die de Elbe hier maakt en het omliggende landschap is een geliefd motief geweest van vele kunstenaars.

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
De tuin van Schloss Thürmsdorf
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Mooie rozen staan in bloei in de tuin
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Het voormalige mausoleum van de familie von Biedermann
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Uitzicht op het Elbedal, de Festung Königstein en Lilienstein
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Ik spot zelfs nog herten tijdens mijn wandeling

Het eindpunt van de Malerweg Etappe 7

Weissig is het eindpunt van Etappe 7. DIt is alleen geen hele handige plek om te eindigen. De laatste bus die je weer naar Bad Schandau brengt, vertrekt al vroeg in de middag. Grote kans dat je deze mist. In dat geval moet je doorwandelen naar Rathen of terug naar Thürmsdorf. Daarom is het verstandig om direct in Thürmsdorf te eindigen, omdat je hier vaker de bus kunt nemen. Je kunt vervolgens hier ook weer beginnen aan Etappe 8 zodat je uiteindelijk de gehele Malerweg wandelt.

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
In Rathen eindig ik de Malerweg Etappe 7

Praktische informatie

 • Neem de buslijn 244 naar Kurort Gohrisch en stap uit bij Gohrisch Parkplatz.
 • Het startpunt van de wandeling is lastig te vinden als je geen fastoenlijke kaart bij hebt. Aangezien het bereik ook slecht is raad ik aan vooraf de kaart te downloaden van outdooractive, zodat je precies kunt zien waar je heen moet lopen voor het startpunt
 • Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt. Vanaf het beginpunt tot aan Königstein kom je niet in dorpjes waar je even wat kunt drinken
 • Het Festung Königstein is een bezoek waard. Combineer een bezoek aan de vesting echter niet met de wandeling. Trek minstens twee uur uit om deze vesting te bekijken
 • De klim op de Pfaffenstein is redelijk pittig. Er loopt ook een gemakkelijk pad rondom deze rots waarbij je niet alle houten en ijzeren trapjes hoeft te beklimmen
 • Het beste uitzicht op de Barberine heb je vanaf de rotsen. Hiervoor moet je wel even klimmen en springen over de rotsen.
 • In Königstein kun je je stempel en ansichtkaart halen bij het Informatiecentrum.

Uitstapjes bij Etappe 7

Tijdens iedere Etappe kun je van de route afwijken om bezienswaardigheden, musea of mooie uitzichtpunten te bewonderen. Je kunt natuurlijk zelf bepalen of je nog een aantal extra kilometers wil wandelen, maar je kunt deze plekken ook op een later tijdstip nog eens ontdekken.

Eigenlijk zijn alle ‘uitstapjes’ van de Malerweg Etappe 7 slechts enkele minuten extra lopen. Op de Pfaffenstein is het zo’n 20 minuten extra wandelen naar de Barberine, maar deze omweg is zeker een rader. De Diebeshöhle ligt ook slechts op enkele meters van de route af. In Thürmsdorf kun je een bezoek brengen aan het Thürmsdorfer Schlosspark. Zeker in de zomer een aanrader. Alleen de Kleiner Bärenstein is wat verder van de route af. Vanaf deze rots heb je een een mooi uitzicht. Tijdens Etappe 8 zul je de tegenover gelegen Grosser Bärenstein beklimmen.

Plan je reis naar Sächsische Schweiz

De Garmin Fenix 6 is de ultieme GPS smartwatch

Disclaimer: Mijn wandeling is tot stand gekomen in samenwerking met Saksen Toerisme en Tourismusverband Sächsische Schweiz. Alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.