Wandelingen

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 7

De ‘Grand Tour Saksen‘ was een afwisselende reis door het oosten van de Duitse deelstaat Sachsen. Voor veel mensen is dit stuk van Duitsland nog redelijk onbekend, en dat is behoorlijk zonde. Saksen heeft namelijk alles in huis voor een gevarieerde reis waaronder fraaie landschappen en prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. En wij Nederlanders houden toch van wandelen? In Saksen vindt je verschillende langeafstandsroutes, maar ook volop dagroutes. In de Sächsische Schweiz loopt onder meer de Malerweg, een route met een totale lengte van ongeveer 112 kilometer. Een flink stuk, gelukkig kun je de Malerweg in verschillende etappes lopen. Ik liep twee etappes van deze route. In dit artikel kun je lezen over de Malerweg Etappe 7.

 • Malerweg Etappe 7
 • Etappe
 • 26,5 kilometer
 • 6 uur
 • Gemiddeld

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
In dit artikel kun je met me meewandelen over de Malerweg Etappe 7

Nationaal Park Sächsische Schweiz

Niet ver van Dresden vind je één van de mooiste natuurgebieden van Saksen. De Sächsische Schweiz wordt ook wel de Grand Canyon van Duitsland genoemd. In meer dan 100 miljoen jaar heeft de Elbe en zijn zijrivieren een bizarre verzameling van torentjes, plateaus en tafelbergen uitgesleten in het landschap. Van Bad Schandau tot aan de Tsjechische grens heb je het ene na het andere spectaculaire uitzicht en laat de natuur zich van zijn beste kant zien. De meest bekende locatie is de Bastei, een verzameling van zandstenen torens bij een diepe afgrond met een geweldige panorama op het Elbedal. Je kunt in het gebied onder meer wandelen, hiken, klimmen en fietsen. Wedden dat jij dit gebied ook indrukwekkend zal vinden?

Overnachten in de Sächsische Schweiz?

Tijdens mijn verblijf in de Sächsische Schweiz heb ik overnacht in het Elbresidenz Bad Schandau.

Boek nu een kamer

Malerweg

Kunstenaars kwamen in de 18e eeuw graag naar de Sächsische Schweiz om zich te laten inspireren door al dat natuurschoon. Onder andere de bekende schilders Freidrich, Richter en Zing maakten hier diverse kunstwerken. En schilderachtig het het gebied zeker. Via de route ‘Malerweg‘ kunnen wandelaars in de voetsporen treden van deze bekende kunstenaars. Dichte bossen, ruige kloven en bizarre rotsformaties maken dit gebied uniek en nodigen mensen uit om hier te komen wandelden. De totale lengte van de Malerweg is 112 kilometer, maar deze kunnen in acht verschillende etappes worden gelopen. De wandeling kan natuurlijk op ieder gewenst punt worden gestart en beëindigd en er is ook geen vaste looprichting. Houd er wel rekening mee dat je wandelt door een rotsachtig landschap en je af en toe steile beklimmingen en afdalingen moet maken.

De Malerweg heeft een totale lengte van 112 kilometer, maar je kunt er ook dagwandelingen van maken door verschillende etappes te wandelen.

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Met het pondje ga ik naar de bushalte aan de overzijde van de Elbe

Startpunt Etappe 7

In de Sächsische Schweiz verblijf ik in het Elbresidenz Bad Schandau. Vanuit hier kan ik de veerpond nemen die me naar de overzijde van de Elbe brengt. Hier heb je het station en de bushaltes. Ik neem buslijn 244B om bij halte ‘Kurort Gohrisch Parplatz’ uit te stappen. Een kort ritje van nog geeneens een kwartier.

Vanaf de halt wordt direct met bordjes aangegeven waar ik heen moet lopen voor de Malerweg. Hierna wordt het echter een beetje verwarrend wanneer de Malerweg ineens drie richtingen in wijst en ik geen enkele naam kan herkennen.Doordat ik ook geen bereik heb, kan ik niet opzoeken waar de route precies start. Ik neem hier de gok om rechtsaf te gaan en denk al snel de goede weg te hebben genomen, tot er weer een splitsing komt en ik ditmaal wel de verkeerde richting kies. Omdat ik met Komoot mijn routes altijd opneem, zie ik al snel dat ik behoorlijk afwijk van de route. Zodoende loop ik terug naar de splitsing vanwaar de Etappe 7 echt start,

Het eerste stuk gaat door een bosrijk gebied met volop schaduw en gekleurde bloemetjes. Bij ieder kruispunt is het echter even goed kijken welke richting je op moet. Aangezien sommige bordjes goed verstopt zijn kan het zij dat je de verkeerde kant inloopt.

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Aan de rand van de bossen start mijn wandeling naar het beginpunt van Etape 7
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
De bosrijke omgeving en de Queckenborn

Pfaffenstein

Pfaffendorf is een klein dorp met grote boerderijen en heeft een agrarisch verleden. Vroeger moesten de inwoners van dit dorp belasting betalen aan de priesters van Königstein. In ruil daarvoor mochten ze wel hazen jagen in de omgeving. Niet ver van dit dorp ligt de 428 meter hoge tafelberg Pfaffenstein. Via nauwe spleten van de Nadelöhr klim ik via houten en ijzeren trapjes langzaam omhoog. De klim is steil en ik moet af en toe tegenliggers laten passeren. Eenmaal boven word ik beloond met een prachtig panorama op de omgeving. Al snel begrijp ik waarom kunstenaars zich hier lieten inspireren.

Via de nauwe en steile Nadelöhr beklim ik de 428 meter hoge tafelberg Pfaffenstein. Eenmaal boven heb ik een fantastisch panorama op de omgeving.

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Pfaffendorf gezien vanaf de heuvels
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Een mooie blik op Festung Königstein

De Pfaffenstein is een beroemde rots. Rondom dit enorme rotsblok zijn 37 losstaande rotsen te vinden. De bekendste hiervan is de 42 meter hoge rotspunt Barberine. Volgens een legende stelt de rots een meisje voor die door haar moeder werd vervloekt omdat het meisje op een zondag bosbessen ging zoeken in plaats van de kerk te bezoeken. Deze rotsnaald werd een geliefde klimlocatie voor bergbeklimmers. Door een blikseminslag en door erosie werd de top steeds instabieler. Er werd nog beton gegoten en stalen kabels aangebracht om de rots bij elkaar te houden. Sinds 1975 werd het verboden om de Barberine nog te beklimmen. Er is een uitzichtpunt op de rotsnaald, maar het mooiste uitzicht heb je toch als je over de rotsen klimt en heenspringt. Overigens is dit niet echt voor mensen met hoogtevrees…

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Een flinke klim door de Nadelöhr
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Tussen het gesteente heb ik een blik op Pfaffendorf
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Bovenop de Pfaffenstein
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
De bekende rotsnaald met de naam Barberine

Diebshöhle

Het pad naar beneden is een stuk eenvoudiger. Via de bossen, waar ook de enorme zandstenen rotsblokken te zien zijn, kom ik aan bij de Diebshöhle. Deze grot is 29 meter lang en 8 meter breed. Een bende van dieven zou zich hier in 1885 hebben verscholen. Tegenwoordig wordt de grot nog altijd gebruikt door bergbeklimmers die op zoek zijn voor een plek om te overnachten in de vrije natuur.

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Zandsteenrotsblokken en een 29 meter lange grot

Königstein

Intussen ben ik toe aan een kleine verfrissing want het is inmiddels ruim 38 graden. Gelukkig kom ik aan bij het dorpje Königstein waar ik een terrasje kan pakken en wat kan drinken. Het zorgt weer voor voldoende energie om verder te lopen. De route loop langs Festung Königstein.

Deze vesting ligt op een bergplateau van 247 meter hoogte en dient sinds de 15e eeuw als poortwachter voor de stad Dresden. Er is eeuwen gewerkt aan de vesting, de muren en de gebouwen. In de loop der jaren werd de gehele vesting een compleet vestingstadje met meer dan 50 historische gebouwen. In crisissituaties vluchtten de Saksische vorsten naar de vesting met al hun rijkdommen. De vesting was goed gebouwd, want het werd nooit veroverd door de vijanden.

Tijdens de wandeling is het misschien niet het beste moment om deze burcht te bezoeken. Het complex is namelijk zo groot dat je er zeker een aantal uur voor kunt uittrekken. Maar Festung Königstein is absoluut een bezoekje waard.

Festung Königstein is absoluut een bezoekje waard, maar kun je beter niet bezoeken tijdens de wandeling. Het complex is behoorlijk groot waardoor je hier enkele uren kunt blijven ontdekken.

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Een blik op Königstein
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Na het dorpje Königstein wandel ik langs Festung Königstein

Thürmsdorf

Via de Kanonenweg wandel ik door naar Thürmsdorf. Een klein dorpje waar ik een bezoek kan brengen aan een oud kasteel. Rondom het kasteel is een mooie tuin aangelegd die volop in bloei staat met rhododendron. Het kasteel lijkt in een diepe doornroosjesslaap te zijn gesukkeld, maar ik heb me laten vertellen dat dit bouwwerk momenteel weer wordt gerenoveerd.

Langs de koeienweides wandel ik verder naar de Malerweg-Kapelle. Dit is het voormalige mausoleum van de familie von Biedermann. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op het Elbedal, de Festung Königstein en Lilienstein. De boog die de Elbe hier maakt en het omliggende landschap is een geliefd motief geweest van vele kunstenaars.

Gedurende de gehele wandeling heb ik weinig mensen gezien. Hierdoor heb het geluk om twee herten te spotten. De beesten staan midden op het pad en ik kan redelijk dichtbij komen. Op het moment dat ik net mijn zoomlens op de camera heb geschroefd komt er net een auto aangereden die de herten ook heeft gezien. Erg voorzichtig is deze chauffeur niet, want als een dolle raast hij op de beesten af waardoor ze al snel wegrennen. Weg kans op een mooie foto, hoewel ik ze al rennend toch heb kunnen vastleggen.

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
De tuin van Schloss Thürmsdorf
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Mooie rozen staan in bloei in de tuin
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Het voormalige mausoleum van de familie von Biedermann
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Uitzicht op het Elbedal, de Festung Königstein en Lilienstein
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Ik spot zelfs nog herten tijdens mijn wandeling

Eindpunt Etappe 7

Uiteindelijk arriveer ik in het dorpje Weissig, het eindpunt van Etappe 7. Vanaf hier zou ik met de bus terug naar Bad Schandau moeten kunnen, maar bij de bushalte blijkt dat de bus hier vandaag niet meer zal stoppen. Daarom moet ik dus nog een stuk verder lopen richting Rathen. Dit dorpje ligt aan de voet van de bekende Bastei van de Sächsische Schweiz. Vanaf hier kan ik de trein nemen richting Bad Schandau.

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
In Rathen eindig ik de Malerweg Etappe 7

Tips voor de Malerweg Etappe 7

 • Neem de bus naar Kurort Göhrisch om hier te beginnen aan de wandeling
 • Het startpunt van de wandeling is lastig te vinden als je geen fastoenlijke kaart bij hebt. Aangezien het bereik ook slecht is raad ik aan vooraf de kaart te downloaden van outdooractive, zodat je precies kunt zien waar je heen moet lopen voor het startpunt
 • Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt. Vanaf het beginpunt tot aan Königstein kom je niet in dorpjes waar je even wat kunt drinken
 • Het Festung Königstein is een bezoek waard. Combineer een bezoek aan de vesting echter niet met de wandeling. Trek minstens twee uur uit om deze vesting te bekijken
 • De klim op de Pfaffenstein is redelijk pittig. Er loopt ook een gemakkelijk pad rondom deze rots waarbij je niet alle houten en ijzeren trapjes hoeft te beklimmen
 • Het beste uitzicht op de Barberine heb je vanaf de rotsen. Hiervoor moet je wel even klimmen en springen over de rotsen.

Plan je reis naar Sächsische Schweiz

Booking.com

Disclaimer: De Grand Tour Sachsen is tot stand gekomen in samenwerking met Saksen Toerisme. Ik krijg niet betaald voor het schrijven van dit artikel en alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!