Malerweg Etappe 6 - Papststein
Duitsland

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 6

De Sächsische Schweiz behoort tot de mooiste natuurgebieden van Duitsland. Wie dit natuurgebied wil ontdekken kan het beste de wandelschoenen aantrekken. Wandel de Malerweg. Deze wandelroute is 115 kilometer lang en komt langs alle hoogtepunten van de Sächsische Schweiz. De route wordt onderverdeeld in acht verschillende etappes, iedere etappe met zijn eigen hoogtepunten. Tijdens de Malerweg Etappe 6 wandel je vanuit Schmilka naar Kurort Gohrisch. Deze etappe is redelijk relaxed waarbij je door enkele kleine dorpjes wandelt. Tegen het einde van de etappe volgt er nog wat actie en moet je twee tafelbergen beklimmen.

  • Malerweg Etappe 6
  • Etappe
  • 17,3 kilometer
  • 7 uur
  • Makkelijk

Malerweg Etappe 6 - Schmilka
Malerweg Etappe 6 - Schmilka
Malerweg Etappe 6 - Schmilka
In Schmilka start je aan de Malerweg Etappe 6

Startpunt Malerweg Etappe 6

De Malerweg Etappe 6 begint in het ecologisch dorpje Schmilka. Hier neem je het veerpontje en vaar je naar de overzijde van de Elbe. Bij het S-Bahn station Schmilka-Hirschmühle volgt direct een kleine beklimming op de Aschersteig. Je kunt het maar beter alvast gehad hebben.

In dit fraaie boek lees je over de meest legendarische hiking trails ter wereld

Malerweg Etappe 6 - Schrammsteine
Malerweg Etappe 6 - Kaiserkrone
Na een kleine beklimming begint een relaxed gedeelte van de Malerweg

Zodra je de korte beklimming achter de rug hebt kom je op een grote open weide. Hier zie je de eerste tafelbergen van deze route. Aan je rechterzijde zie je de Kaiserkrone, aan de linkerzijde de Zirkelstein. Het zullen de eerste tafelbergen van deze etappe zijn, want er zullen nog meer volgen.

Malerweg Etappe 6 - Schöna
Malerweg Etappe 6 - Schöna
Malerweg Etappe 6 - Rheinhardtsdorf
Malerweg Etappe 6
Malerweg Etappe 6 - Krippen
Malerweg Etappe 6 - Krippenberg
Malerweg Etappe 6 - Kleinhennersdorf
Malerweg Etappe 6 - Kleinhennersdorf
Relaxed wandelen door de idyllische dorpjes

Idyllische dorpjes van de Sächsische Schweiz

Tijdens deze etappe zul je kennis maken met enkele idyllische dorpjes van de Sächsische Schweiz. Het eerste dorpje waar je doorheen zult lopen is Schöna. Wat direct opvalt is de rust, de mensen wonen echt idyllisch met de prachtige natuur om zich heen. Via Schöna wandel je naar de Wolfsberg, richting Reinhardtsdorf. De barokke dorpskerk is het hoogtepunt van dit klein dorpje. Dit kerkje werd in de 17e eeuw gebouwd en heeft de oudste Bijbelse afbeeldingen van de Sächsische Schweiz. Indien je een mogelijkheid hebt om de kerk te bezoeken, moet je dat zeker even doen. In de zomermaanden is de kerk namelijk regelmatig open voor publiek. Vanuit Reinhardsdorf wandel je naar de Krippenberg en het dorpje Krippen. Door de bossen heb je een aantal fraaie uitzichten op het lager gelegen Krippen. Je wandelt nog een klein stukje door Krippen en vervolgt de wandeling via de Püschelweg naar Kleinhennersdorf.

Malerweg Etappe 6 - Papststein
Malerweg Etappe 6 - Papststein
Malerweg Etappe 6 - Papststein
Wanneer je de Papststein hebt beklommen kun je gaan genieten van enkele fraaie uitzichtpunten
Malerweg Etappe 6 - Papststein
Malerweg Etappe 6 - Papststein
Malerweg Etappe 6 - Papststein
Malerweg Etappe 6 - Papststein
Malerweg Etappe 6 - Papststein
Malerweg Etappe 6 - Papststein
Verschillende uitzichtpunten op de Papststein

Papststein

Tot dusverre is de wandeling relatief eenvoudig en relaxed om te lopen. Tegen het einde zal dat veranderen, want je zult nu moeten gaan klimmen. Na Kleinhennersdorf ga je namelijk de eerste tafelberg op. De Papststein heeft een hoogte van 452 meter en biedt een mooi uitzicht over de omgeving. Direct wanneer je via het oostelijke deel van de Papststein de tafelberg opklimt, heb je aan de linkerzijde zicht op Papstdorf. Wandel je iets verder bereik je het bergrestaurant. Hier kun je nog iets verder omhoog klimmen tot de branduitkijktoren. Vanaf hier heb je meerdere fantastische panorama’s op de Falkenstein. Aan de andere zijde van het restaurant zijn ook meerdere uitzichtpunten en heb je onder meer uitzicht op de Gohrisch, Quirl, Königstein, Kleiner Bärenstein, Grosser Bärenstein, Lilienstein en de klimrotsen Grosse Hunskirche en Kleine Hunskirche. Het loont zich om hier even te genieten van de verschillende uitzichtpunten. En als je even behoefte hebt aan een kleine pauze, kun je lekker in het zonnetje zitten op het terras van het restaurant.

Malerweg Etappe 6 - Gohrisch
Zodra je de Papststein af bent, kun je direct beginnen aan de beklimming van de Gohrisch
Malerweg Etappe 6 - Gohrisch
Kleine uitdaging bij de beklimming en afdaling van de Gohrisch
Malerweg Etappe 6 - Gohrisch
Uitzicht vanaf de Gohrisch

Gohrisch

Achter het restaurant gaat de route verder en daal je weer van de tafelberg af. Eenmaal beneden ga je direct de volgende tafelberg weer op. Je moet hiervoor een paar metalen trappetjes op in een smalle gleuf tussen de rotsen. De Gohrisch is met 447 meter net iets kleiner dan de Papststein en heeft ook een aantal fraaie uitzichtpunten op de omgeving van de Sächsische Schweiz. Omdat ik iets te lang heb genoten van de Papststein heb ik helaas te weinig tijd om hier ook rustig te genieten van het uitzicht. Ik wil op tijd de bus halen bij het eindpunt in Kurort Gohrisch. Hiervoor moet ik nog een afdaling maken en wederom enkele trappen af. Via de Muselweg bereik ik het eindpunt van de Malerweg Etappe 6.

Praktische informatie

  • Neem buslijn 262 om bij het startpunt van de Malerweg Etappe 6 te komen.
  • Een stempel voor de Etappe onder meer terecht bij Hotel garni Grundmühle in Krippen of in Kurort Gohrisch bij enkele pensions.
  • Omdat je tijdens deze route door verschillende dorpen wandelt zijn er ook enkele mogelijkheden om een kleine pauze in te lassen om ergens iets te eten en te drinken.
  • In Kurort Gohrisch kun je de bus nemen naar je accommodatie.

Uitstapjes bij Etappe 6

Tijdens iedere Etappe kun je van de route afwijken om bezienswaardigheden, musea of mooie uitzichtpunten te bewonderen. Je kunt natuurlijk zelf bepalen of je nog een aantal extra kilometers wil wandelen, maar je kunt deze plekken ook op een later tijdstip nog eens ontdekken.

Voordat je Schöna bereik kun je direct twee tafelbergen beklimmen. De top van de Kaiserkrone bereik je via metalen ladders. Aan de andere zijde van de route ligt de Zirkelstein, met 40 meter de kleinste tafelberg van de Sächsische Schweiz. Nadat je door Krippen bent gewandeld kun je op de Kohlbornstein genieten van een uitzicht op de Papststein, Lilienstein en de Schrammsteine. Voordat je de Papststein opklimt, kun je bij de Kleinhennersdorfer Stein twee grotten bewonderen.

Plan je reis naar Sächsische Schweiz

Ga niet op pad zonder een herbruikbare waterfles

Disclaimer: Mijn wandeling is tot stand gekomen in samenwerking met Saksen Toerisme en Tourismusverband Sächsische Schweiz. Alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!