Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Duitsland

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3

In april 2022 wandelde ik in de Sächsische Schweiz de Malerweg. Deze wandelroute wordt omschreven als één van de mooiste in Duitsland. De totale lengte van deze route is 115 kilometer die opgedeeld wordt in 8 verschillende etappes. Iedere etappe is anders en heeft zijn eigen hoogtepunten. De Malerweg Etappe 3 start in Hohnstein en eindigt in het dorpje Altendorf. Tijdens deze 14 kilometer lange etappe wandel je bijvoorbeeld langs het Brandaussicht.

Lees mijn artikel over de Malerweg. Hierin staat alle informatie, praktische tips, de geschiedenis en een overzicht van alle etappes.

 • Malerweg Etappe 3
 • Etappe
 • 14 kilometer
 • 4,5 uur
 • Makkelijk

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Malerweg Etappe 3 start nabij Burg Hohnstein

Over de Waldwanderweg

De derde Etappe van de Malerweg start weer in de buurt van Burg Hohnstein. Het was al enkele dagen geleden dat we hier waren, want we lopen de route niet op volgorde. Dit heeft voornamelijk te maken met het vervoer naar de startpunten vanuit onze accommodatie. Daarnaast houden we rekening met het weer. Aangezien we de eerste dagen van onze wandeling in Pirna overnachten, wandelen we eerst Etappe 1, Etappe 2, Etappe 7 en Etappe 8. Daarna verhuizen we naar ons hotel in Bad Schandau en wandelen we de overige routes. Eigenlijk is deze etappe onze zesde route die we lopen van de Malerweg.

Ga niet op pad zonder een herbruikbare waterfles

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Via de Waldwanderweg wandelen we onder meer langs de Gautschgrotte

Bij Burg Hohnstein (waar je tevens kunt overnachten) stappen we uit de bus en vanuit hier wandelen we naar het startpunt van de derde etappe. Volg het bord met ‘Anschluss Malerweg’ om bij dit punt te komen. Eenmaal bij het startpunt wandelen we bergaf naar de Bärengarten. Van de 17e tot de 18e eeuw werden hier beren gehouden en misbruikt voor de jacht op andere dieren. Van de berentuin zijn slechts enkele muurresten overgebleven. Iets verderop nemen we een kijkje bij de Gautschgrotte, een imposante rotswand. De rotswand is 18 meter hoog en hangt aan twee kanten over.

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Via de Halbenweg wandelen we door richting de Brand
Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Het uitzicht bij het Brandaussicht

Brandaussicht

Via de Halbenweg wandelen we door richting de Brand. Dit is een rotsplateau boven het riviertje Polenz. Deze rotsplateau dankt zijn naam aan de bosbranden die hier in het verleden zijn geweest. het Brandaussicht. Dit uitzicht op de Polenztal behoort tot één van de beroemdste van de Sächsische Schweiz. Het is jammer dat het vandaag een uiterst bewolkte dag is. Vanaf dit uitzichtpunt heb je namelijk zicht op enkele bezienswaardigheden van de Sächsische Schweiz, zoals de rotsformaties bij Rathen, Festung Königstein, de Schrammsteine en de Pfaffenstein. Bij het uitzichtpunt is een restaurant waar je even kunt pauzeren en de toilet kunt opzoeken. We halen direct even onze stempel hier en wandelen weer verder.

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
We beginnen aan de afdaling...
Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
... om aan de andere zijde weer te klimmen

Dalen en klimmen bij Tiefer Grund

Onze benen worden even getest. Bij de Brandstufen moeten we 800 traptreden naar beneden om af te dalen naar de Tiefer Grund. In enkele minuten dalen we zo’n 300 meter af via houten trappen en metalen ladders. Eenmaal beneden wandelen we een klein stuk over de autoweg tot we rechtsaf weer omhoog moeten wandelen. Ditmaal moeten we 800 traptreden omhoog klimmen richting het dorp Waitzdorf. Als we eenmaal boven zijn nemen we even een kleine pauze om weer op adem te komen.

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Genieten van de rust in de natuur

Van Waitzdorf naar Kohlmühle

Vanuit Waitzorf wandelen we over de Waitzdorfer Rundweg en de Mühlweg verder door de rustgevende natuur. Opvallend zijn de felgroene struiken die hier groeien en het landschap kleur geven. Het ziet er echt prachtig uit. We stoppen nog even bij een uitzichtpunt vanaf de Öchelwände op het Polenztal en wandelen verder door het eveneens mooie Kohlichtgraben. Over kleine bruggetjes en rotsen wandelen we langs de oevers van dit kleine riviertje.

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Het voormalige Likolit Linoleumwerk Kohlmühle fabriek

Voormalig Linoleumfabriek van Kohlmühle

Na 13 kilometer komen we weer in de bewoonde wereld. Nou ja, bewoonde wereld… er staan huizen. We zijn aangekomen in het dorpje Kohlmühle. Op zich geen spannend dorp, maar een gigantische fabriek valt me direct op. Het bakstenen complex ziet er behoorlijk verlaten uit en dat trekt direct mijn interesse vanwege mijn liefde voor urban exploring. De fabriek werd in 1901/1902 voor papier- en kartonproductie. In 1906 werd de fabriek overgenomen en lag de focus op de productie van kunstleer en tafelzeil en later tafel- en druklinoleum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier onderdelen voor de vliegtuigfabrikant Junker geproduceerd. Toen de oorlog eenmaal was afgelopen, ontmantelde het leger van de Sovjet-Unie de machines.

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Via de Sebnitztal wandelen we langs het spoor naar de Schwarzbachmündung

Met de oprichting van de DDR werd de fabriek staatseigendom en werd het pand gemoderniseerd en uitgebreid. Er werden machines uit West-Duitsland geïnstalleerd en daarmee was het bedrijf VEB Linoleumwerk Kohlmühle één van de modernste fabrikanten van vloerbedekkingen. Na de Duitse hereniging werd de naam verandert in Likolit Linoleumwerk Kohlmühle GmbH. Sinds 2014 werd de fabriek stilgelegd, geveild en verkocht. Door beschadigingen en verontreiniging weten de kopers echter niet of het pand ooit volledig gerenoveerd kan worden. Slechts onder begeleiding kan de voormalige fabriek bezocht worden. Er worden hier onder meer fotocursussen gegeven voor hobbyfotografen.

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3
Wanneer het einde in zicht is begint het hard te regenen

Enorme regenbui op het einde

Hoewel ik het complex graag van dichterbij zou willen zien, wandelen we verder. Het is namelijk gestart met miezeren en er is een flinke regenbui op komst. Via de Sebnitztal wandelen we langs het spoor naar de Schwarzbachmündung. Vanaf hier is het nog een kleine kilometer naar ons eindpunt. De miezerregen heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een flinke hoosbui en we zijn er ook achter gekomen dat we nog een tijdje op de bus moeten wachten. Gelukkig kunnen we in Altendorf even schuilen bij Gasthaus Heiterer Blick. We warmen onszelf op met een kopje koffie en een thee en wachten hier tot de bus arriveert.

Praktische informatie

 • Om het startpunt te bereiken neem je de bus naar Hohnstein. Je komt hier met lijn 236 of 237.
 • Je kunt er ook voor kiezen om na Etappe 2 te overnachten in Burg Hohstein.
 • Een stempel kun je onderweg krijgen bij het Brandaussicht.
 • Bij het Brandaussicht en in Waitzdorf kun je nog iets te eten en te drinken kopen.
 • Tevens kun je gratis naar het toilet bij het Brandaussicht.
 • Eindpunt van Etappe 3 is Altendorf. Houd de tijd in de gaten, want de bus rijdt hier niet heel vaak.
 • Indien je je bus net gemist hebt, kun je het beste even wachten bij Gasthaus Heiterer Blick.

Ga niet op pad zonder een herbruikbare waterfles

Uitstapjes bij Etappe 3

Tijdens iedere etappe kun je even van de route afwijken om bezienswaardigheden, musea of mooie uitzichtpunten te bewonderen. Uiteraard is het een eigen keuze of je nog een kleine omweg wil nemen, maar je kunt er ook voor kiezen om deze plekken later te bezoeken.

Niet ver van Burg Hohstein kun je een kijkje nemen bij de Gautschgrotte. Aangezien dit vrijwel direct op de route ligt, kun je deze direct meepakken tijdens de etappe. Voor de Napoleonschanze moet je iets verder lopen. Op deze berg hebben de Fransen tijdens de napoleontische oorlogen een wal gebouwd. Vanaf de berg heb je een panoramisch uitzicht op vrijwel alle tafelbergen van de Sächsische Schweiz.

Het uitzicht op de Waitzdorfer Berg is misschien nog mooier. Om hier te komen moet je in het dorpje Waitzdorf ook nog 2,5 kilometer verder lopen. Bij de Schwarzbachmündung kun je de restanten zien van Burg Schwarzenbach. Dit kasteel werd rond de 12e of 13e eeuw gebouwd en behoorde ooit toe aan adellijke Hongaarse families. In 1800 werd het kasteel verlaten en trad het verval in. Omdat het kasteel op instorten staat kun je het helaas niet betreden.

Een ander uitzichtpunt heb je vanaf de Adamberg, een kilometer van het eindpunt Altendorf vandaan.

Disclaimer: Mijn wandeling is tot stand gekomen in samenwerking met Saksen Toerisme en Tourismusverband Sächsische Schweiz. Alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!