Malerweg Etappe 8 - Rauenstein
Duitsland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 8

De laatste Etappe van de Malerweg begint in Weissig en eindigt in Pirna. Je keert terug naar de stad waar deze prachtige wandeling door de Sächsische Schweiz begint. Als je de wandeling op volgorde hebt gelopen, heb je inmiddels al ruim 100 kilometer in de benen. De Malerweg Etappe 8 is een mooie afsluiter waarbij je nog één keer kunt genieten van het prachtige landschap van het Elbsandsteingebirge.

  • Malerweg Etappe 8
  • Etappe
  • 13,8 kilometer
  • 5 uur
  • Makkelijk

Malerweg Etappe 8 - Thürmsdorf
Malerweg Etappe 8 - Thürmsdorf
Malerweg Etappe 8 - Thürmsdorf
Aangezien we in Thürmsdorf starten, wandelen we nog een klein gedeelte van de Malerweg Etappe 7

Startpunt van de Malerweg Etappe 8

Zoals je al hebt kunnen lezen in mijn blog over de Malerweg Etappe 7, kun je de een-na-laatste etappe het beste eindigen in Thürmsdorf. In Weissig rijden een stuk minder bussen en de laatste bus vertrekt hier al om 15.00. Daarom is het beter om een stuk eerder te stoppen zodat je geen problemen hebt met je terugreis. Als je, net als ik, vervolgens iedere meter van de Malerweg wil wandelen, kun je de Etappe 8 dus het beste starten bij Thürmsdorf. Het is ongeveer 2 kilometer extra wandelen voor de laatste etappe. In Thürmsdorf kun je dan een bezoek brengen aan het oude kasteel en wandel je langs de Malerweg-Kapelle met het schitterende panorama op het Elbedal, de Festung Königstein en Lilienstein.

Malerweg Etappe 8 - Rauenstein
Malerweg Etappe 8 - Rauenstein
Malerweg Etappe 8 - Rauenstein
Malerweg Etappe 8 - Rauenstein
Malerweg Etappe 8 - Rauenstein
Malerweg Etappe 8 - Rauenstein
Malerweg Etappe 8 - Rauenstein
Dan gaan we de Rauenstein op, het hoogtepunt van Etappe 8

Rauenstein

Nadat je door het slaperige dorpje Weissig bent gewandeld ga je de Rauenstein beklimmen. Deze langgestrekte tafelberg is 304 meter hoog. Via een kort, steil pad naar boven bereik je allereerst het bergrestaurant. Hier kun je even zitten voor een kop koffie, maar vergeet niet om van het panorama te genieten. Jammer genoeg is het bij ons flink mistig, waardoor we niet van het mooie uitzicht kunnen genieten. Vanaf het bergrestaurant wandel je langs de rand van de tafelberg via de Gratweg. De Gratweg op de Rauenstein is ongeveer een kilometer langs en vormt het hoogtepunt van de Malerweg Etappe 8. Je wandelt eigenlijk langs de Elbe die zich een weg heeft gebaand door het zandsteen. Bij goed weer heb je een fantastisch uitzicht op de Bastei. Diep verscholen in de mist kunnen we slechts enkele contouren zien. Desalniettemin is het heerlijk om hier te wandelen over de bijzonder aangelegde wandelpaden. Af en toe is het even klimmen en afdalen, maar het is voornamelijk genieten.

Malerweg Etappe 8 - Stadt Wehlen
Malerweg Etappe 8
Malerweg Etappe 8
Na Stadt Wehlen wandelen we langs de hoge oevers van de Elbe door de bossen

Stadt Wehlen

Na de Rauenstein wandel je een stuk door het bos tot je Stadt Wehlen bereikt. Dit stadje wordt ook wel ‘de parel van de Sächsische Schweiz’ genoemd vanwege de schilderachtige ligging aan de Elbe. Vanuit hier kun je met een stoomboot een prachtige boottocht maken over de Elbe. De Marktplatz moet een fijne plek zijn om even een korte stop te maken. Wij wandelen echter verder en wandelen via Naundorf over een natuurlijk pad langs de hoge oevers van de Elbe.

Malerweg Etappe 8
Malerweg Etappe 8
Malerweg Etappe 8
Het laatste stuk loopt direct langs de Elbe en daarna duiken we nog eenmaal de bossen in

Langs de Elbe naar Pirna

In Obervogelsang maakt het natuurlijke pad plaats voor asfalt. Langs de Elbe wandelen we enkele kilometers over de Elberadweg. Deze fietsroute is 1300 kilometer lang en behoort tot één van de meest populaire fietsroutes van Duitsland. De route begint in het Tsjechische Reuzengebergte waar de Elbe ontspringt en loopt helemaal naar het noorden van Duitsland bij Cuxhaven waar de Elbe uitmondt in de Noordzee. Net voor Pirna duik je nog een keer de bossen in en wandel je over de Canalettoweg naar het uitpunt toe. Je passeert Schloss Sonnenstein en wandelt door naar de prachtige Marktplatz van Pirna.

Malerweg Etappe 8 - Pirna
Eindpunt Pirna

Einde van een prachtige wandelroute

Na ruim 115 kilometer heb je de Malerweg compleet afgesloten! Acht dagen lang heb je kunnen genieten van de prachtige natuur van de Sächsische Schweiz. Je hebt prachtige landschappen gezien, gewandeld over bijzondere rotsformaties en kennis gemaakt met idyllische dorpjes. Een onvergetelijke ervaring. Wandel nog even de Touristinfo in het Canatello-Haus binnen op de Marktplatz van Pirna. Haal hier je laatste stempel en ontvang de laatste ansichtkaart. Wanneer je alle stempels hebt verzameld krijg je ook nog eens een mooie oorkonde. Een mooie herinnering dat je deze wandelroute volledig hebt gewandeld.

Praktische informatie

  • Als je toch in Weissig start, moet je de buslijn 241 nemen richting Thürmsdorf.
  • Zoals eerder beschreven kun je Etappe 7 eerder eindigen in Thürmsdorf en hier Etappe 8 beginnen. Nog altijd neem je buslijn 241 naar Gasthaus in Thürmsdorf. Vanuit Pirna vertrekt deze bus ieder uur.
  • Bij het bergrestaurant op de Rauenstein kun je een kopje koffie drinken en eventueel een bezoek brengen aan het toilet.
  • Haal je laatste stempel en de oorkonde bij de Touristinfo.
Malerweg Etappe 8 - Wander Urkunde
Malerweg Etappe 8 - Wander Urkunde
Na 8 stempels en 115 kilometer in de benen, krijg je deze Wander Urkunde

Uitstapjes bij Etappe 8

Tijdens iedere Etappe kun je van de route afwijken om bezienswaardigheden, musea of mooie uitzichtpunten te bewonderen. Je kunt natuurlijk zelf bepalen of je nog een aantal extra kilometers wil wandelen, maar je kunt deze plekken ook op een later tijdstip nog eens ontdekken.

Veel ‘uitstapjes’ zijn er bij de laatste etappe niet. Als je een kunstliefhebber bent, kun je in Struppen een bezoek brengen aan het Robert-Sterl-Haus. Dit voormalige huis en atelier van de Robert Sterl is omgetoverd tot een museum over het leven en het werk van deze schilder. Net voor Pirna wandel je al een gedeelte over de Canalettoweg, maar deze loopt nog enkele kilometers door. En als je dan toch in Pirna bent, bekijk dan ook zeker de Altstadt.

Plan je reis naar Sächsische Schweiz

In dit fraaie boek lees je over de meest legendarische hiking trails van Europa

Disclaimer: Mijn wandeling is tot stand gekomen in samenwerking met Saksen Toerisme en Tourismusverband Sächsische Schweiz. Alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.