Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Duitsland

Wandelen in Duitsland: Rondje om de Krickenbecker Seen

Een aantal jaar geleden maakte ik een wandeling in de Duitse gemeente Nettetal. Hier liep ik de Nette Seen wandeling van Wasser Wander Welt en achteraf bracht ik een bezoek aan mijn oma, die in deze omgeving woont. Het was mijn eerste wandeling die ik op Reizen & Reistips publiceerde. Een aantal weken geleden maakte ik opnieuw een wandeling in Nettetal. Door corona had ik mijn oma al een hele lange tijd niet gezien en het leek me een goed idee om een bezoek aan haar te brengen en dit direct te combineren met een nieuwe wandeling. Ditmaal had ik een nieuwe wandeling gevonden: het Rondje om de Krickenbecker Seen. Een deel van deze wandeling had ik met de Nette Seen route al gelopen. Tijdens deze wandeling loop ik nog een stuk verder en wandel ik langs nog enkele meertjes die samen de Krickenbecker Seen vormen.

  • Rondje om de Krickenbecker Seen
  • Rondwandeling
  • 19.3 km
  • ca. 5 uur
  • Makkelijk
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Bij Nettetal liep ik een rondje om de Krickenbecker Seen

De Wittsee, startpunt van mijn wandeling

Ik heb een prachtige dag uitgekozen om te wandelen. De hemel is strakblauw en het zonnetje schijnt volop. Omdat het behoorlijk warm zal worden neem ik behoorlijk wat extra water mee. Het rondje om de Krickenbecker Seen is ongeveer 16 tot 17 kilometer, maar ik wil nog een extra stop toevoegen waardoor ik op zo’n 19 kilometer uit zal komen. Startpunt van mijn wandeling is de Wittsee. Hier is een grote parkeerplaats waar je je auto gemakkelijk kwijt kunt. De Wittsee is ontstaan door turfwinning. Toen de behoefte aan brandstof toenam, werd er in het dal van de rivier Nette turf gestoken. Door de grootschalige turfwinning ontstonden er plassen, waaronder dus de Wittsee. Tegenwoordig is deze plas een geliefde toevluchtsoord voor recreatie. Je kunt hier zwemmen, kanoën en zeilen. Bij de Nette Seen wandeling liep ik ook rondom dit meer, maar was het een regenachtige dag en zag het er niet al te gezellig uit. Dat is vandaag een stuk anders.

Ik wandel verder langs de oevers van de Wittsee tot ik het Biologischen Station Krickenbecker Seen bereik. Hier staat een kleine uitkijktoren waar vogelliefhebbers met hun verrekijker of camera het dierenleven scherp in de gaten houden. Dit gebied is flink onder handen genomen om ervoor te zorgen dat de roerdomp hier komt broeden. De roerdomp is een vogelsoort die steeds minder voorkomt in Europa. Sinds 2009 is dit gebied van 10 hectare onder handen genomen om ervoor te zorgen dat deze broedvogel weer terug zal keren. Helaas weet ik niet of het project reeds geslaagd is.

Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Langs de oevers van de Wittsee
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
De omgeving van het Biologischen Station Krickenbecker Seen

De Krickenbecker Seen

De Wittsee laat ik achter me en langs de Nette vervolg in mijn weg naar de Krickenbecker Seen. Het eerste stuk loopt nog gedeeltelijk langs de Nette, daarna wandel ik door een bosrijke omgeving. Wellicht neem ik hier een verkeerde afslag, want ineens wordt het pad overwoekerd door enorme varens. Als een ware jungle koning baan ik me een weg door al het groen. Gelukkig is het maar een klein stukje, want de allergische reacties op mijn lichaam worden steeds heviger.

Bij de Schroliksee neem ik een afslag omdat ik het Schloss Krickenbeck zou willen zien. Het kasteel kan bezichtigd worden, maar helaas niet vandaag. Deze omweg was dus helaas overbodig. Ik neem nog een kijkje bij de Schroliksee. Dit is één van de meertjes die onder de naam Krickenbecker Seen vallen. De andere meertjes zijn de Hinsbecker Bruch, de Glabbacher Bruch en het Poelvenn. Deze vier meertjes vormen een vorm van een klaverblad die om het kasteel liggen. Ook deze meertjes zijn ontstaan door turfwinning. Sinds 1938 zijn de meertjes tot beschermd natuurgebied verklaart. Dit natuurgebied is één van de oudste en grootste natuurgebieden van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Ik vervolg mijn route weer en breng een bezoek aan de overige meertjes. Het is heerlijk rustig rondom het water. Natuurlijk is dat ook mede door corona.

Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Langs landbouwvelden en bossen wandel ik door naar de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
De Schroliksee
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Op de steigers bij het Poelvenn

Door bossen en langs dorpjes

Het volgende gedeelte van de route vind ik persoonlijk wat minder leuk om te wandelen. Wanneer ik langs de Glabbacher Bruch ben gewandeld, loopt de route verder langs landbouwvelden en kleine dorpjes. Wel mooi zijn sommige voortuinen van de woningen die volop in bloei staan met allerlei kleurrijke bloemen. Als ik weer een stuk door het bos moet lopen bereik ik het uitzichttoren van de Taubenberg, maar deze is vanwege corona gesloten. Jammer, want volgens mij heb je vanaf deze toren een mooi uitzicht op de omgeving en de meertjes. De route loopt verder langs dorpjes en akkervelden en ik passeer het informatiecentrum van de Krickenbecker Seen. Mocht je meer willen weten over het gebied, kun je hier informatie verkrijgen. Toegang is gratis.

Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Helaas was de uitkijktoren gesloten
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Langs kleine dorpjes en landbouwvelden

De Nettebrücke

Na alle landbouwvelden ben ik weer in de buurt van de Wittsee. Hier passeer ik de Nettebrücke, één van de mooiste plekjes van deze wandeling. De brug ligt verscholen tussen het groen en zorgt ervoor dat wandelaars en fietsers de Nette kunnen oversteken. Ik ga hier even op een bankje in de schaduw zitten om even te genieten van deze groene oase. En net op dat moment zie ik een bever in het water langs me af zwemmen. Wat een geluk!

Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
De romantisch gelegen Nettebrücke

Heel veel dieren

Tijdens de wandeling heb ik behoorlijk wat dieren gezien. Al bij de Wittsee kom je talloze vogels tegen. Mocht je iets meer tijd hebben kun je dan ook zeker bij de uitkijktoren zitten om vogels te spotten. In de uitkijktoren hangt een informatiebord van alle vogels die in dit gebied leven. Grote kans dat je verschillende eendsoorten, ganzen, zwanen, hoenderen en reigers sowieso zult spotten. Door het warme weer en de bloemen die in bloei staan, heb ik ook behoorlijk wat insecten en vlinders gezien. Kikkers kwaken er op los in de meertjes. In de bossen zag ik een enorme vogel wegvliegen, maar ik kon niet zien wat het was. Ook een klein hertje met zijn moeder hielden me in de bossen scherp in de gaten. Het mooiste was natuurlijk om op het eind ook nog eens de bever voorbij te zien zwemmen.

Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Een klein overzicht van het dierenleven

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie