Wandeling: Birgeler Urwald in Duitsland
Duitsland

Wandelen in Duitsland: Birgeler Urwald

Een tijdje terug liep ik in Duitsland de wandelroute Nette Seen. Deze wandeling van Wasser Wander Welt liep door de woonplaats van mijn oma en zodoende leek het mij een leuke manier om dit dorp eens wat beter te leren kennen. Maar Wasser Wander Welt heeft meerdere wandelingen net over de grens bij Venlo. Zo besloten we om een tweede wandeling te lopen op een zaterdagochtend. Ditmaal kozen we voor de wandeling Birgeler Urwald.

  • Birgeler Urwald
  • Rondwandeling
  • 14 kilometer
  • 3 uur
  • Gemiddeld
Wandeling: Birgeler Urwald in Duitsland
In Wegberg start de wandeling Birgeler Urwald

Wandelen door bosachtig gebied

De wandeling van 14,2 kilometer begint in het plaatsje Wegberg, op een half uur gelegen van Roermond. Niet ver van Haus Wildenrath kun je je auto gratis parkeren en ben je in luttele meters bij het startpunt en tevens eindpunt van de wandeling. Bij het Haus Wildenrath kun je meer te weten komen over de dieren- en plantenwereld van de omliggende bossen. Iets verderop zie je een enorm insectenhotel en staan ezels en paarden in de weide. Hierna gaat het wandelpad de bossen in en wandel je in het gebied dat Schaagbach heet. Dit is een relatief jong bos. Hier zie je mensenhoge varens groeien onder het bladerdek van de bomen. Doordat het de afgelopen weken warm en erg droog was geweest, zagen we behoorlijk wat verdorde varens. Met al deze varens lijkt het net alsof je in de jungle van een een Zuid-Amerikaans land bent.

Via de Schaagbach lopen we het Birgeler Bos in waar we aankomen bij een klein bedevaartskapel, de Birgelener Pützchen. Dit kapelletje staat midden in de bossen en wordt omringd door een kruisweg. Via deze weg lopen we verder en moeten we een beetje bergop. Op de heuvels komen we vervolgens aan bij een begraafplaats met een ander kapel. De wandeling vervolgt aan de rand van het dorpje Birgelen waar het een stuk heuvelachtiger wordt. Hier wandelen we over de oude spoordijk waar vroeger de treinverbinding tussen Jülich en Dalheim lag. Restanten van loopgraven en bunkers zouden hier te zien moeten zijn, maar op een paar betonnen blokken na konden wij niets zien.

Slechts een klein gedeelte van de wandeling loopt langs een geasfalteerde weg. Het grootste gedeelte loop je dus door de bossen en heb je een oase van rust om je heen. Af en toe hoor je een specht tikken tegen de boom en met een beetje geluk kun je er ook één zien. Op de paden lopen veel mestkevers, dus let een beetje op waar je loopt. Via de ongerepte bossen kom je uit in het Schaagbach. Hier is een stuk pad aangelegd waar we tussen de enorme grassprieten kunnen wandelen. Dit is misschien wel het mooiste stuk van de wandeling. Het laatste stuk van de route lopen we door het moeraslandschap rondom Haus Wildenrath.

Wandeling: Birgeler Urwald in Duitsland
Haus Wildenrath, niet ver van de parkeerplaats
Wandeling: Birgeler Urwald in Duitsland
Na Haus Wildenrath loop je al snel in bosrijke omgeving
Wandeling: Birgeler Urwald in Duitsland
Tijdens de wandeling zul je veel varens zien
Wandeling: Birgeler Urwald in Duitsland
Midden in de bossen staat Birgelener Pützchen
Wandeling: Birgeler Urwald in Duitsland
De wandeling is behoorlijk goed aangegeven met deze bordjes
Wandeling: Birgeler Urwald in Duitsland
Nog een kapel bij de begraafplaats
Wandeling: Birgeler Urwald in Duitsland
Wandelen tussen de mensenhoge varens
Wandeling: Birgeler Urwald in Duitsland
En altijd het groen om je heen
Wandeling: Birgeler Urwald in Duitsland
De varens deden me denken aan de jungles
Wandeling: Birgeler Urwald in Duitsland
Het mooi aangelegde pad in de Schwalmbach

Een leuke wandelroute voor natuurliefhebbers

De wandeling Birgeler Urwald is een ideale wandeling voor natuurliefhebbers. Doordat je voornamelijk in de bossen wandelt, heb je continu de natuur en rust om je heen. De enorme hoeveelheid varens in de bossen zijn prachtig. Het was bijzonder om midden in de bossen de Birgelener Pützchen en de kruisweg die naar deze kapel leidt te zien. In tegenstelling tot de Nette Seen wandeling, is er behoudens de bossen niet veel te zien gedurende de wandeling. Ik was ook zeer benieuwd naar de stille getuigen van de wereldoorlogen, maar nergens stond aangegeven waar we deze konden vinden. Wellicht kunnen ze dit beter op de kaart zetten. Hou er rekening mee dat er nauwelijks plekken te vinden zijn waar je even rustig kunt zitten om even wat te eten en te drinken. De gehele rondwandeling wordt wel erg goed aangegeven. Bij iedere bocht kun je een bordje van de route zien waardoor het geen enkel probleem moet zijn om de 14,9 kilometer te wandelen. Wij deden over deze wandeling een kleine vier uur.

Tips voor de Birgeler Urwald wandeling

  • Bij Haus Wildenrath kun je gratis parkeren
  • Neem te eten en te drinken mee, gedurende de wandeling zijn er geen plekken om iets te kopen en zijn er ook geen bankjes om op te zitetn
  • Sommige stukken zijn behoorlijk heuvelachtig en kunnen glad zijn wanneer het geregend heeft
  • Trek wandelschoenen aan want je loopt voornamelijk over onverharde wandelpaden

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie