Wandeling Nette Seen - De Wittsee
Duitsland

Wandelen in Duitsland: Nette Seen

Nettetal is een Duitse gemeente, net over de grens bij Venlo. Hier woont mijn oma al jaren. Gek eigenlijk dat ik er al zo vaak ben geweest, maar de hele omgeving niet ken. Ik vond op de website van Wasser Wander Welt een premium wandelroute in Nettetal en besloot deze route te lopen om zo ook eens te ontdekken waar mijn oma woont.

  • Nette Seen
  • Rondwandeling
  • 11 kilometer
  • 4 uur
  • Makkelijk

Nette Seen

De wandelroute die ik heb gelopen heet ‘Nette Seen’ en brengt de wandelaars naar de omliggende natuur van Nettetal. Tijdens de wandeling loop je door afwisselende gebieden met water, grasland, bos- en heidelandschap en kun je steeds een gevarieerde dieren- en plantenwereld ontdekken. In totaal zijn hier ruim 12 meertjes te vinden in de buurt.

Wandeling Nette Seen
In de omgeving waar mijn oma wandel ik de Nette Seen route

Naturerlebnisgebiet Windmülenbruch/Nettebruch

Mijn wandeling begint in het Naturerlebnisgebiet Windmülenbruch, gelegen tussen Lobberich en Breyell en de meren Windmülenbruch en Nettebruch. Direct tussen beide meren is het oude gebouw van de Nelsenmühle te vinden. Deze oude watermolen werd in 1495 in gebruik genomen en deed dienst tot 1960. Het gebouw wat je tegenwoordig ziet, stamt uit de 19e eeuw en wordt nu gebruikt als woning. Andere molen die ooit rondom het meer stonden zijn tegenwoordig niet meer te zien.

Wandeling Nette Seen - Windmühlenbruch
De wandeling begint voor mij bij de Windmülenbruch
Wandeling Nette Seen - Windmühlenbruch
Het is op dat moment nog zonnig, maar daar komt snel verandering in
Wandeling Nette Seen - Nelsenmühle
Het oude gebouw van de Nelsenmühle

Landschaftshof Baerlo

Via de westzijde van het Windmülenbruch loop ik verder door bosrijk gebied en kom ik langs het Kärwerk Nette. Dit zijn de zuiveringsinstallaties waar het afvalwater weer gezuiverd wordt. Het hek is dicht, dus ik kan hier geen kijkje nemen. Verder loop ik naar het Landschaftshof Baerlo. Bezoekers kunnen hier kennis maken met het cultureel erfgoed van het landschap. Rondom het Landschaftshof wordt een bijdrage geleverd aan het behoud van agrarische cultuurlandschap, waaronder knotwilgen die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van de bewoners. Er is hier ook een tuin aangelegd die op traditionele wijze worden onderhouden. Hiermee wil men mensen ideeën en inspiratie op laten doen om meer gebruik te maken van natuurlijke grondstoffen. In de boerderij zijn verschillende tentoonstellingen te bezoeken. Heel erg druk is het hier overigens niet, want ik loop als enige door de tuinen.

Wandeling Nette Seen - Bosrijk gebied
Wandeling Nette Seen - Bosrijk gebied
Een bosrijk gebied rondom het water
Wandeling Nette Seen - Landschaftshof Baerlo
De tuinen van Landschaftshof Baerlo
Wandeling Nette Seen - Landschaftshof Baerlo
Bezoekers kunnen hier inspiratie opdoen voor hun eigen tuin

De Wittsee

Rondom de Wittsee spot ik  meer dieren, met name watervogels. In het meer met de natuurlijke oevers zwemmen futen, meerkoeten, eenden en zwanen. Er is een restaurant te vinden waar je een kleine pauze kunt nemen en koffie met een gebak kunt nuttigen. Bij mooi weer zijn er ook allerlei activiteiten op het water mogelijk. Zo kun je hier zwemmen, zeilen en kanoën. Omdat het inmiddels een klein beetje begint te miezeren ben ik hier alleen. Op het water is langzaam wat activiteit waarneembaar. Een zwaan jaagt een groepje eenden op, die de veilige brug onder mijn voeten opzoeken.

Wandeling Nette Seen - De Wittsee
Over dit platform kan ik uitkijken over de Wittsee
Wandeling Nette Seen - Zwaan in de Wittsee
Een ietwat agressieve zwaan jaagt een groepje eenden weg
Wandeling Nette Seen - De Wittsee
Wandeling Nette Seen - De Wittsee
Op enkele stijgers kun je uitkijken op het water... enkele stijgers kun je beter niet betreden

Biologischen Station Krickenbecker Seen

Langs de oevers van de Wittsee loop ik langs steigers. De één staat er iets beter bij dan de andere. De vervallen steigers hebben wel wat weg van een filmset. Inmiddels kom ik wat andere wandelaars tegen en ook mensen die hun honden uitlaten. Ik wijk weer even van de route af, want op 200 meter van de route zie ik een kleine uitkijktoren. De toren kijkt uit op een roerdomp. Het blijkt dat de omgeving rondom me een grootschalig project is voor de roerdomp vogel. Er komen steeds minder roerdompen voor in Europa en in Nordrhein-Westfalen is de vogel als broedvogel zelfs uitgestorven. In 2009 is derhalve een gebied van 10 hectare groot geoptimaliseerd in het Maas-Schwalm-Nette-Platte. Rietvelden kunnen zich ontwikkelen en vormen zo een potentiële locatie voor de roerdomp als broedvogel. De roerdomp zie ik derhalve niet, maar wel vele andere vogels, waaronder de nijlganzen, reigers, de witgat, hoentjes en futen. Op de rug van een fuut zie ik zelfs een klein kuikentje zitten.

Wandeling Nette Seen - Biologischen Station Krickenbecker Seen
De uitkijk toren bij de Krickenbecker Seen
Wandeling Nette Seen - Biologischen Station Krickenbecker Seen
Het uitzicht vanaf deze toren, waar veel vogels te spotten zijn
Wandeling Nette Seen - Fuut met kuiken
Kijk eens op de rug van deze fuut

Naturschutzhof

Via de andere zijde van de Wittsee wandel ik langzaam terug naar Lobberich. Zo kom ik bij het Naturschutzhof Nettetal uit. Dit terrein van 2 hectare is in 1985 opgericht en wordt onderhouden door vrijwilligers. Het biedt de bezoekers van jong en oud allerlei ontdekkingen over de nabije natuur. Ik zie allerlei kruidentuintjes, kleurige bloemenvelden en vijvers met planten en dieren. Centraal staat ook de ‘Levenstoren’. Bij deze toren zijn talloze nestkasten voor vogels, insecten en kleine zoogdieren te zien. Het wordt gezien als een symbool hoe de natuur grenzen kan overwinnen. Ook hier kunnen bezoekers weer ideeën opdoen voor hun eigen tuin. Op een leuke manier kunnen kinderen hier ook ontdekken welke nesten de verschillende vogels maken en de eieren eruit zien. Er worden hier ook allerlei activiteiten georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld nestkasten bouwen of vijvers onderzoeken. Bij mooi weer kunnen kinderen zich hier derhalve goed vermaken en steken ze ook nog heel wat op van de natuur.

Wandeling Nette Seen - Lebensturm in het Naturschutzhof
Wandeling Nette Seen - Kleurrijke bloemenvelden in het Naturschutzhof
Naturschutzhof met de Lebensturm, kruidentuintjes en de kleurrijke bloemenvelden
Wandeling Nette Seen - Kikker in het Naturschutzhof
Een kikker laat zich ook even zien in de vijver

Lüthemuhle

Via graanvelden vervolg ik de route. Ik zie op een gegeven moment zelf een klein stuk spoor liggen. Ooit moet hier een trein hebben gereden. Ik loop langs de Pestkapelle, een herinnering aan de Pest in Lobberich. Tijdens de 30 Jarige Oorlog (1635) kampte het dorp met een hevige pestepidemie. Iets verder is ook de Lüthemühle te zien. Dit is de oudste watermolen van de gemeente Breyell. De molen was reeds in 1419 in gebruik en werd tot 1945 gebruikt. Hoewel het gebouw vrijwel intact is gehouden, doet het nu dienst als hotel en restaurant.

Wandeling Nette Seen - Oud spoorlijn
Een oude spoorlijn
Wandeling Nette Seen - Pestkapelle
De Pestkapelle, een herinnering aan de Pest in Lobberich
Wandeling Nette Seen - Lüthermühle
Dit was ooit de Lüthemuhle, tegenwoordig is het een hotel en restaurant

Een kleine 12 kilometer verder

Na de Lüthemühle loop ik langs de Ferkensbruch en de Nette terug naar het beginpunt aan de Windmühlenbruch. Ik heb inmiddels een kleine 12 kilometer in de benen. Tijd om even mijn oma aan te seinen dat ik bijna bij haar ben. Ik loop nog even langs de bakker en haal wat gebak. Als ik aanbel bij oma staat de koffie klaar en eten we gezamenlijk het gebak op. Ik moet zeggen; mijn oma woont in een mooi gebied. Het is absoluut de moeite waard om eens bij mooi weer deze wandelroute te lopen.

Wandeling Nette Seen - De laatste kilometers
Wandeling Nette Seen - Distels
De laatste kilometers loop ik langs de Nette terug naar Lobberich

Ben je van plan deze route ook te lopen? Parkeer je auto bij Rossmann, Kaufland of de St. Sebastian. Er zijn hier parkeerplaatsen waar je gratis kunt parkeren. Ook kun je hier vooral water en broodjes kopen. Uiteraard kun je ook na de wandeling hier eten halen of op de terrasjes in het centrum wat eten en drinken. Neem een verrekijker mee om vanuit de uitkijktoren bij de Krickenbecker Seen de vogels te spotten. In de lente, wanneer de bloemen mooi in bloei staan, is de mooiste tijd om de wandeling te lopen.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie