Wandelingen

Wandelen bij de Sint Pietersberg

Op de een of andere manier komt het niet vaak voor dat ik onze prachtige natuur van Nederland op zoek. Ik zag ooit een filmpje op televisie over de ENCI-groeve bij de Sint Pietersberg; het zag er heel interessant uit en mijn man en ik besloten hier een keer naar toe te gaan. Toch heeft het sindsdien ruim een jaar geduurd voordat we er uiteindelijk een bezoek aan brengen.

Wij zijn naar de Luikerweg in Maastricht gereden, waar bij het Fort Sint Pieter veel parkeergelegenheid is. Het is betaald parkeren, maar voor € 2,50 hebben wij hier toch ruim 5 uur kunnen staan. Vanuit het fort is het ongeveer 1 kilometer lopen naar de ENCI-groeve. Al bijna 100 jaar wordt er op de Sint Pietersberg mergel afgegraven voor de cementindustrie. Door deze afgraving is een groot gat ontstaan, waar het hele centrum van Maastricht in past.

Je start vanuit een uitzichtplatform boven de groeve. Links zie je de cementfabriek. Er omheen zie je de mergelcanyon en prachtig turquoise kleurig water. Ik vond het een indrukwekkend uitzicht, bijna on-Nederlands. Vanuit het uitzichtplatform daal je middels 215 traptreden af naar beneden. Je ziet de verschillende aardlagen: löss, grind, savel en uiteindelijk krijt. Zo ga je langzaam 70 miljoen jaar terug in de tijd.  Onderweg staan informatie bordjes die meer vertellen over de geschiedenis, maar je kunt bijvoorbeeld ook de app Natuurroutes van Natuurmonumenten downloaden, waar je middels filmpjes meegenomen wordt op deze tijdreis. Bijzonder om te weten is dat er tijdens het graven in de groeve fossielen van mosasauriërs gevonden zijn. Dat zijn gigantische zeereptielen van zo’n 15 meter lang!

Als je beneden bent aangekomen, kun je via een wandelpad naar de cementfabriek lopen. Halverwege is er voor de bezoekers een plek ingericht, waar je wat kunt eten en drinken en mogelijkheid is voor een toiletbezoek. We eindigen bij café-restaurant D’n Observant, bij de zuidelijke entree van de groeve. Vanuit hier kijken we op de app Natuurroutes of we vanuit dit punt nog een van de wandelroutes rondom de Sint Pietersberg kunnen gaan volgen. We besluiten in te haken op de rode wandelroute. Vanuit het Fort Sint Pieter maak je een rondje van ongeveer 11km. Als je eenmaal op de route zit, staat de route goed aangegeven, maar wij hadden vanuit D’n Observant wel baat bij de app om daadwerkelijk op de rode route te komen.

De wandelroute vond ik erg mooi en afwisselend. Je trekt langs kleurige weides die volstaan met bloemen, langs de buitenmuur van het gesloopte kasteel Castaert lopen we België in om vervolgens door een verkoelend natuurlijk bos te lopen.  Via de boulevard die langs de Maas loopt kom je weer een beetje terug in de bewoonde wereld. Je loopt langs het poorthuis van een oud klooster en de oudste wijngaard van Nederland. Als je het leuk vindt, kun je hier een wijnproeverij boeken. Het laatste deel voert je langs de kerk Sint-Pieter Op De Berg met een indrukwekkende begraafplaats erbij. De wandelroute eindigt dan weer bij het fort waar wij ook begonnen zijn.

De ENCI-groeve is gratis toegankelijk. Houd er rekening mee dat het alleen niet geschikt is voor mindervaliden en ook honden mogen niet mee de groeve in. Het bezoek aan de ENCI-groeve en 2/3 deel van de rode route heeft ons zo’n 4uur gekost, inclusief een koffiepauze, maar we hebben dan wel stevig doorgelopen. Buiten wat wij bezocht hebben, heeft de Sint Pietersberg nog veel meer te bieden. Zo kun je rondleidingen krijgen in de grotten of het Fort Sint Pieter bezoeken. Vogelaars kunnen hun geluk beproeven bij de vogelkijkplek Kiekoet. Hier kijk je uit op de Oehoe vallei, waar de Oehoe sinds 1997 weer broedt. Kortom een dagje Sint Pietersberg is absoluut de moeite waard!

Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg
Wandelen bij de Sint-Pietersberg

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas

Wandelingen

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas

Tijdens de eerste maanden van de corona uitbreek ben ik niet in het buitenland geweest. Voor een travelblogger is dat natuurlijk vreselijk balen. Maar dat had eigenlijk weer een voordeel, want...

Urbex: Hotel Teddybär

Urbex

Urbex: Hotel Teddybär

De Harz is een prachtige regio met pittoreske steden vol vakwerkhuizen en mooie natuur waar je heerlijk kunt wandelen. Maar de Harz is daarnaast ook een mooie bestemming voor urban exploring. Hier...

Schloss Drachenburg

Reistips

De Drachenfels in het Siebengebirge

Het Siebengebirge bestaat uit 40 bergtoppen van vulkanische oorsprong, waarvan de Drachenfels de meest bekende is. Dit is tevens de meest beklommen berg van heel Duitsland. Volgens de legende heeft...

Over de auteur

Noreen Dillen-van der Meijden

Ik ben geboren in 1981 en wist al vroeg dat reizen mijn passie is. Ik heb daarom ook de hogeschool voor toerisme afgerond. Daarnaast houd ik ervan om te fotograferen en samen met het reizen is dit een mooie combinatie!

Ook al duurt een reis altijd maar kort, de herinnering houd je de rest van je leven!

Boek een hotel in Sint Pietersberg

Overtuigd? Boek dan direct een hotel in Sint Pietersberg via Booking.com