Trage Tocht Netersel
Nederland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Wandelen in Noord-Brabant: Trage Tocht Netersel

Door de corona crisis kunnen we niet die mooie verre reizen maken waar we van dromen. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven. Dit is bijvoorbeeld hét moment om onze eigen omgeving te ontdekken, bijvoorbeeld door te wandelen in de natuur. Noord-Brabant heeft nog zoveel onontdekte pareltjes. Eerder dit jaar wandelde ik al in het Leenderbos. Deze week maakten we een wandeling in de Kempen en liepen we de Trage Tocht Netersel.

 • Trage Tocht Netersel
 • Rondwandeling
 • 17km
 • circa 5 uur
 • Makkelijk

Trage Tochten

Op zoek naar een mooie wandeling in de omgeving zag ik bij collega blogger Ivonne Myfootprints een Trage Tocht wandeling. Trage tochten zijn wandelroutes  over voornamelijk onverharde paden dwars door de natuur en het boerenland. Het is een initiatief van Rob Wolfs, in samenwerking met Wandelzoekpagina. Trage Tochten lopen in heel Nederland en variëren van 5 tot 22 kilometer. Wij kiezen ervoor om de Trage Tocht Netersel te lopen, een 17 kilometer lange tocht in de Brabantse Kempen.

Trage Tocht Netersel
Zorg goed voor jezelf en voor elkaar
Trage Tocht Netersel
Trage Tocht Netersel
De langgevelboerderijen van Netersel

Netersel, startpunt van de wandeling

Vanuit Geldrop rijden we een half uur alvorens we het landbouwdorp Netersel bereiken. We parkeren de auto bij de Antonius van Padua en Brigidakerk in het centrum en beginnen hier aan onze wandeling. Netersel is een klein dorpje met nog geen duizend inwoners. In het dorp zien we prachtige woningen en enkele langgevelboerderijen. Rondom het dorp liggen weilanden en velden voor de landbouw. De eerste kilometers wandelen we door de graspaden langs sloten en de landbouwvelden, het typische Brabantse landschap. Tussen al het groen zien we een groene specht wegvliegen. Vlinders fladderen tussen de bloemen in de velden. Ik wijk even kort van de route af om een compleet veld met paardenbloemen op de foto te zetten.

Trage Tocht Netersel
Trage Tocht Netersel
Het eerste gedeelte van de wandeling voert langs velden voor landbouw, veeteelt en boomkwekerij
Trage Tocht Netersel
En langs sloten en weilanden
Trage Tocht Netersel
Dit veld met paardenbloemen staat volop in bloei
Trage Tocht Netersel
Trage Tocht Netersel
In alle rust wandelen we door het boerenlandschap

Neterselse Heide

Nadat we een klein stuk door de bossen hebben gewandeld komen we aan bij het natuurgebied Neterselse Heide. Een uitgestrekt gebied met droge en natte heide, maar vooral met grassen. Op de heide is het ontzettend rustig. We horen de kikkers kwaken en kijken naar twee buizerds die boven de heide zweven op zoek naar een prooi. In de verte zien we slecht enkele mensen met een verrekijker turen naar de vogels. Jammer genoeg loopt de route eigenlijk maar een klein stuk over deze heide. Nadat we de Neterselse Heide verlaten komen we op de Spreeuwelse Heide. Dit gebied is tegenwoordig geen heide meer, maar een stuk bos.

Het is rustig op de Neterselse Heide. We horen de kikkers kwaken en kijken naar de buizerds die boven de heide zweven.

Trage Tocht Netersel
We bereiken de Neterselse Heide
Trage Tocht Netersel
Trage Tocht Netersel
Dit gebied bevat droge en natte heide met vennetjes
Trage Tocht Netersel
De heide is sterk vergrast
Trage Tocht Netersel
Het is zo stil dat je de kikkers overal hoort kwaken in de vennetjes
Trage Tocht Netersel
In de verte een hertje

Dal van de Groote Beerze

In Westelbeers bereiken we bereiken we de de Mariakapel die gewijd is aan Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Op de gevel van deze kapel staat het jaartal 1637, het bouwjaar van deze stenen kapel. In die tijd werd de omgeving getroffen door de pestepidemie. Toen begon de traditie van de Beerse bedevaart naar Scherpenheuvel. De kapel is gelegen bij de Dal van de Groote Beerze. Een groot gedeelte van de oude kronkelende loop van de Groote Beerze is weer uitgegraven waardoor het waterpeil is verhoogd en er overstromingsvlaktes zijn gecreëerd waarmee het water ‘geparkeerd’ kan worden. Het pad loopt langs de oevers van de Beerze en wordt omringd door riet en omgevallen bomen. Af en toe steken we een klein bruggetje over. Dit is het leefgebied van onder meer de ijsvogel, maar helaas zien we er geen. Wat we wel zien en vooral voelen zijn de enorme hoeveelheden muggen die zich graag tegoed doen aan ons bloed.

Trage Tocht Netersel
De Mariakapel bij Westelbeers
Trage Tocht Netersel
We lopen langs de Groote Beerze
Trage Tocht Netersel
Trage Tocht Netersel
Heb zeker ook voor de natuur
Trage Tocht Netersel
We pikken nog een klein stukje heide mee
Trage Tocht Netersel
Het groene landschap onderweg

De Grijze Steen

Het laatste gedeelte van de wandeling brengt ons over het natuurgebied De Grijze Steen. Dit gebied bevat hooilanden die afgewisseld worden door droge en natte bossen. Ook hier fladderen verschillende vlinders weer van bloem naar bloem. We steken via een brug nogmaals de Groote Beerze over alvorens we door de groene velden het dorp Netersel weer inlopen. Zo komen we weer terug bij onze auto.

Trage Tocht Netersel
Trage Tocht Netersel
Over bruggetjes en langs het water
Trage Tocht Netersel
De Groote Beerze
Trage Tocht Netersel
Het natuurgebied De Grijze Steen

De Trage Tocht Netersel is een mooie, rustgevende wandeling. Gedurende onze wandeling hebben we nauwelijks andere mensen gezien. Je kunt echt even genieten van de rust van de natuur. Wel hadden we iets meer over de heide willen lopen. Ben je op zoek naar een mooie wandeling, dan kun je deze zeker op je lijstje zetten.

Tijdens onze wandeling zijn we vrijwel niemand anders tegengekomen. Geniet zeker van de rust hier.

 

Tips voor de Trage Tocht Netersel

 • Mocht je 17 kilometer te veel vinden, kun je de route op sommige punten inkorten
 • Hou er rekening mee dat het pad behoorlijk modderig kan zijn wanneer het geregend heeft
 • Onderweg kun je pauzeren bij Café D'n Driesprong in Netersel of bij camping Rekelbos in Westelbeers
 • Neem je verrekijker mee als je vogels wilt spotten
 • Parkeren kun je bij de kerk in Netersel
 • Mocht je met de bus willen komen, neem lijn 291 en stap uit bij halte Carolus Simplexplein (let op: bus rijdt niet in het weekend)
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.