Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Nederland

Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide en Groote Heide

Ken je dat? Je rijdt al jaren langs een gebied en je vraagt je steeds af wat daar te doen is. Toch ben je er nog nooit geweest. Dit had ik bij het stukje snelweg tussen Geldrop en knooppunt Leenderheide. Zowel links als rechts van de snelweg ligt een bosrijk gebied en ik heb er al eens een aantal maal een Schotse hooglander door de bomen zien staan. Nadat ik van een vriend de tip kreeg om daar toch eens te gaan wandelen, ben ik naar Eindhoven gereden om dit gebied eens te ontdekken. En zo maakte ik een wandeling over de Stratumse Heide en Groote Heide en ontdekte ik opnieuw een mooi natuurgebied niet ver van mijn huis.

  • Rondje Stratumse Heide & Groote Heide
  • Rondwandeling
  • ca. 12 kilometer
  • ca. 1,5 uur
  • Makkelijk
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Ik maakte een wandeling over de Stratumse Heide en Groote Heide

De Stratumse Heide

Ten zuiden van Eindhoven ligt een natuurgebied die waarschijnlijk bij veel Eindhovenaren niet eens bekend is. Hier vind je bos, heide en veel heuveltjes. De Stratumse Heide was vroeger een stuifzandgebied, maar werd in de jaren ‘30 van de 20e eeuw bebost. Een deel van het natuurgebied liet men ongemoeid en kon zich tot heide ontwikkelen. In dit gebied wemelt het van de amfibieën die zich verschuilen in het voormalige stuifzand. Schotse Hooglanders dwalen dus ook door het gebied en helpen mee om de heide open te houden. Door de Stratumse Heide zijn twee wandelingen uitgestippeld van 6 kilometer en 3 kilometer.

Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Mijn wandeling start op de Stratumse Heide, voor mij nog een onontdekte locatie in Eindhoven

Rustig stuk natuur in Eindhoven

Startpunt van mijn wandeling is bij de Rendierweg, waar ik mijn auto tevens gratis kan parkeren. Hier wandeling ik direct de bossen in en al direct merk ik dat hier rustig is. Slechts het geraas van het verkeer over de snelweg is hier hoorbaar. De Stratumse Heide telt enkele vennen en het eerste ven dat ik passeer is het Karperven. De overige vennen zal ik later tijdens de wandeling passeren. Parallel langs de A67 wandel ik richting het open heidegebied. Hier kom ik de eerste wandelaars en joggers tegen. Jammer genoeg zijn de Schotse Hooglanders hier momenteel niet aan het grazen. Omdat ik iets langer wil wandelen, besluit ik om naar de andere zijde van de snelweg te wandelen.

Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
De Groote Heide start aan de andere zijde van de A67

Groote Heide

Aan de overzijde van de A67 kom ik aan op de Groote Heide. Dit natuurgebied loopt van Eindhoven helemaal tot over de Belgische grens. In totaal is dit gebied 6000 hectare groot en verbindt het meerdere kleinere natuurgebieden met elkaar. Ooit was de Groote Heide een stuk groter, maar een groot deel van heidevlaktes omgezet in bosgebieden en daarnaast werd het gebied doorsneden door drukke verkeerswegen. Toch kun je hier nog altijd heerlijk wandelen en fietsen. Er is een prima fiets- en wandelpadennetwerk aangelegd. Ik heb al eerder gewandeld over delen van de Groote Heide, zoals mijn wandeling door het Leenderbos en de wandelingen bij de Achelse Kluis en ook de Strabrechtse Heide is onderdeel van de Groote Heide.

Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Ik heb de natuur helemaal voor mezelf

Van die 6000 hectare zal ik ditmaal slechts een klein gedeelte bewonderen. Ik beperk me tot het deel rondom de snelweg dat bekend staat als de Leenderheide. De kaart hoef ik hierbij niet te volgen, want dankzij de aanwezigheid van enkele elektriciteitsmasten kan ik me eenvoudig oriënteren. Boven de masten cirkelen enkele roofvogels En ook hier valt het me op dat ik weer de enige ben die aan het wandelen is. Ik maak een rondje rondom het Klein Huisven, die overigens niet zo heel klein is. Na dit vennetje wandel ik het bosgebied in. Hier kun je flink wat vogels horen en zien, waaronder spechten. Mijn route loopt vervolgens langs enkele akkervelden tot ik weer de elektriciteitsmasten bereik.

Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Terug op de Stratumse Heide

Terug naar Eindhoven

Ik wandel opnieuw over het viaduct terug naar de Stratumse Heide. Hier passeer ik enkele bovengrondse rioolleidingen. Het ziet er interessant uit in de natuurgebied. Deze rioolleidingen zijn hier in 2019 aangelegd omdat de ondergrondse, betonnen rioolleiding niet meer in orde was. Om niet te hoeven graven en de natuur te behouden, is er gekozen om hier tijdelijk bovengrondse leidingen aan te leggen.

Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Ik pik nog een stukje Gijzenrooise Zegge mee

Inmiddels ben ik aanbeland in weer een ander natuurgebied; de Gijzenrooische Zegge. Dit natuurgebied ligt tegen het gelijknamige Eindhovense stadsdeel aan en heeft een moerasbos als kern. In het voorjaar groeien hier pinksterbloemen die het gebied lila kleuren. Daar ben ik nu nog iets te vroeg voor. Rondom de bossen liggen graslanden en eeuwenoude akkervelden en ik zie en hoor weer talloze spechten aan het werk.

Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Aan het einde van de wandeling passeer ik nog een tweetal vennen en hang ik mijn droom op

Eenmaal terug op de Stratumse Heide wandel ik nog langs het Rietven en de Kanunnikesven. In het midden van dit laatste ven ligt een eilandje dat is ontstaan door veenvorming. Hiermee ben ik bijna aan het einde van de wandeling. Langs de woonwijk wandel ik terug richting de parkeerplaats. Dan valt mijn oog op een huis waar allerlei prullaria buiten staat. Ook hangen er allerlei lintjes met geschreven teksten. Mensen die hier langslopen mogen een lintje pakken en hun droom opschrijven. En ja, ik hoop natuurlijk snel weer te kunnen reizen en de wereld te kunnen ontdekken. Ik hang mijn lintje bij de rest en hoop dat deze droom snel weer in vervulling mag gaan.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie