Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Nederland

Wandelen in Noord-Brabant: Rulse Laarzenpad

Door het wisselvallige weer ben ik de afgelopen weken nauwelijks op pad geweest voor Reizen & Reistips. Om toch voldoende te bewegen, ben ik de afgelopen weken regelmatig de fiets op gestapt, ben ik weer aan het hardlopen en maak ik geregeld in de avonden een wandeling. Zo liep ik een gedeelte van het Rulse Laarzenpad, een kleinschalig landschap dicht bij huis waar ik nog nooit eerder ben geweest. Deze trail wilde ik eens helemaal lopen. Met het zonnige weer van afgelopen weekend was dat een mooi moment. Ik trok mijn wandelschoenen aan en liep naar het startpunt van de Rulse Laarzenpad.

Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Volg de witte markeringen met de laarzen
  • Rulse Laarzenpad
  • Rondwandeling
  • 5.5 kilometer
  • 2 uur
  • Makkelijk
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Vanaf de Natuurpoort loop je allereerst langs de rand van de Strabrechtse Heide

Startpunt van het Rulse Laarzenpad

Het startpunt van de Rulse Laarzenpad is bij de Natuurpoort De Plaetse in Heeze. Vanaf de parkeerplaats wordt de route direct goed aangegeven. Volg de witte markeringen met de zwarte laarzen. Het eerste gedeelte van de wandeling loopt aan de rand van de Strabrechtse Heide. Je passeert allereerst De Plaetse en hebt vervolgens de heide aan je rechterzijde. Na zo’n 600 meter loopt de route naar links. Het droge landschap maakt direct plaats voor een nat grasland. Dit beekdallandschap is een overgangszone tussen de hoger gelegen akkers en de droge heide.

Het beekdallandschap is een overgangszone tussen de droge heide en de hoger gelegen akkervelden.

Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Het rustige beekdallandschap met de brug over de Kleine Dommel

Wandelen door het groene beekdallandschap

De meeste mensen wandelen en fietsen over de Strabrechtse Heide, maar laten het Rulse Laarzenpad eigenlijk links liggen. Hierdoor heerst er een heerlijke rust in het beekdallandschap. Al snel bereik ik het Toon Bussers Brugske. De brug is vernoemd naar Toon Bussers die tot 1999 opzichter was bij Staatsbosbeheer en deze brug heeft ontworpen. Vanaf de brug heb je een fraai zicht op de Kleine Dommel en de omliggende natuur. De Kleine Dommel wordt ook wel de Rul genoemd. Deze rivier ontstaat uit de samenvloeiing van de Groote Aa en Sterkselse Aan bij het Kasteel Heeze en stroomt door Geldrop naar Eindhoven waar het in de Grote Dommel uitmondt.

Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Wandel langs bloemenvelden en weilanden waar koeien grazen

Eenmaal de brug gepasseerd wandel ik het weidegebied in. Tussen de bebossing zie ik koeien grazen en om me heen zie ik de vlinders fladderen en hoor ik de vogels fluiten. Dit is het leefgebied van zo veel meer soorten dieren. De poelen zijn het leefgebied van kikkers, padden en alpensalamanders. Met een beetje geluk kun je hier ook ijsvogels en wulpen waarnemen. Twee mannen wandelen recht op me af en zien me met alle apparatuur om mijn nek. Ze vragen of ik al iets moois heb gezien. Ik vertel ze dat ik pas net aan de wandeling ben begonnen, maar dat ik een aantal dagen eerder hier bij schemering heb gewandeld en dat ik toen een vos en herten heb gezien. De mannen tippen me om goed op te letten voor de tapuit die hier gespot zou zijn. Nou moet ik heel eerlijk bekennen dat ik echt geen idee heb hoe deze vogel eruit ziet. We wensen elkaar een fijne wandeling en lopen door.

Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Na de akkervelden wandel je Heeze in en ga je een klein stuk langs de bebouwde kom
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Terug in het graslandschap

Ik nader De Zegge waar ik iets meer in de bewoonde wereld kom. Boeren zijn aan op het land aan het werk op hun land en ik wandel nu Heeze in. De route brengt me langs de rand van een woonwijk, maar schiet al snel weer het graslandschap in. Het gras staat behoorlijk hoog en is het leefgebied van talloze insecten. Dat merk ik ook aan de hoeveelheid bulten die ik inmiddels op mijn benen heb. Tussen het hoge gras zie ik ineens een enorme rode rups kruipen. De rups is zo’n 10 centimeter groot en ziet er fantastisch uit. Ik heb geen flauwe idee wat dit voor een soort rups is, dus ik maak een foto en zoek ‘m op Google op. Het blijkt de rups te zijn van de wilgenhoutvlinder. De rupsen voeden zich met hout en boren gaten in de onderstam van loofbomen. Bijzonder is dat ze hier twee tot vier jaar blijven leven. Wanneer de rupsen rond gaan lopen zoeken ze een plekje om te verpoppen. Als vlinder leven ze slechts enkele dagen. Ze hebben geen tong en kunnen geen nectar drinken. De vlinders paren, leggen eitjes en gaan vervolgens dood. Ik verplaats de rups van het wandelpad naar het hogere gras zodat niemand erop kan stappen.

Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Je moet over enkele bruggen wandelen om de Kleine Dommel over te steken

Inmiddels kronkelt de Kleine Dommel weer aan mijn rechterzijde en het wandelpad kronkelt vrolijk mee. Paarden en koeien kijken me aandachtig aan als ik een bruggetje passeer. Opnieuw kom ik de twee mannen tegen. Ik vertel ze dat ik zojuist een wilgenhoutrups heb gezien en toon ze de foto’s. Ook zij laten me wat foto’s zien. Ze hebben zojuist enkele ooievaars gespot en zelfs een wild zwijn. De mannen komen hier vaker om hun hond uit te laten. Ze geven aan dat het de afgelopen maanden redelijk druk was op het Rulse Laarzenpad, maar dat ze vandaag alleen mij zijn tegengekomen. Met dit mooie weer zijn de meeste mensen op het terras te vinden hoogstwaarschijnlijk. Het voordeel is dat het in de natuur misschien weer wat rustiger is?

Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Het laatste deel van de route loopt door de Strabrechtse Heide

Opnieuw passeer ik een bruggetje over de Kleine Dommel en wandel ik langs akkervelden. Ik kom een veld tegen vol schapen. Een paar honderd ogen zijn compleet op mij gericht. Tussen de kuddes lopen enkele lammetjes die zich inmiddels al helemaal schot hebben geblaat. Langzaam maar zeker wandel ik richting de Strabrechtse Heide. Het laatste gedeelte van de wandeling brengt me een klein deel over de heide.

Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Sommige stukken kunnen behoorlijk nat zijn, trek dus waterdichte schoenen aan

Waarom is dit een laarzenpad?

Tijdens de natte periodes in het voor- en najaar kan het pad op sommige plekken behoorlijk drassig worden. Aangezien het de afgelopen weken toch behoorlijk geregend heeft zijn sommige delen van de route behoorlijk nat. Een klein stuk halverwege de route ligt compleet blank. Met dikke stokken en stenen is een soort tijdelijke bruggetje gemaakt, maar helaas zak ik met mijn schoenen weg in de blubber. Vandaar dat je dus waterdichte schoenen of laarzen moet aantrekken. Gelukkig is dit het enige stuk dat echt erg nat is.

Trek waterdichte schoenen aan, want in het voor- en najaar kunnen sommige delen van de route behoorlijk drassig zijn.

Nog wat drinken bij De Plaetse?

Na zo’n 5,5 kilometer eindigt het Rulse Laarzenpad bij Natuurpoort de Plaetse. Aangezien ik niet ver van huis ben, wandel ik langs de rand van de Strabrechtse Heide terug naar huis. Je zou er ook voor kunnen kiezen om nog even iets te eten en drinken bij Heidecafé de Strabrechtse Heide. Dit café is gelegen op De Plaetse. Dit is een reconstructie van een vroegere driehoekig plein wat een verzamelplaats was voor vee en waar men mocht planten. Dorpen als Heeze, Mierlo en Geldrop zijn ontstaan door een plaatse. De Plaetse in Heeze is in 1970 aangelegd. Naast het heidecafé vind je hier een schaapskooi met een kudde van zo’n 350 Kempische schapen. Dit schapenras was bijna uitgestorven, maar dankzij een fokprogramma is het ras alsnog behouden. De schapen grazen overdag op de heide om ervoor te zorgen dat de heide niet in een bos verandert. Voor de kleintjes is er een blote voetenpad en een kabouterpad. Verder is er ook nog een een insectentuin en heidetuin

En natuurlijk kun je ook de Strabrechtse Heide op. Dit is het grootste aaneengesloten heidegebied van Brabant met een afwisselend landschap. Er zijn talloze wandel- en fietsroutes uitgezet om volop te genieten van dit prachtige natuurgebied.

Meer wandelingen maken over de Strabrechtse Heide. Wandel de heide en vennen route van dit Brabantse natuurgebied.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie