Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Nederland

Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen

Afgelopen weekend was het heerlijk om buiten te zijn. Ik trok zowel zaterdag als zondag mijn wandelschoenen aan. Eerst wandelde ik het Rulse Laarzenpad in Heeze en een dag later reed ik met de Trabant naar Deurne. Hier liep ik de knooppuntenroute ‘Rondje Griendtsveen’. Een prachtige wandeling door de Deurnsche Peel en het Limburgse dorp Griendtsveen.

  • Rondje Griendtsveen
  • Rondwandeling
  • 9.3
  • 2 uur
  • Makkelijk
Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Natuurpoort de Peel

Natuurpoorten

Brabantse Natuurpoorten zijn de startpunten voor een wandel- of fietstocht door de natuur van de provincie Noord-Brabant en zijn in het leven geroepen door de provincie. Je vindt de natuurpoorten bij de verschillende natuurgebieden, er zijn altijd voldoende parkeergelegenheden, een horecagelegenheid en voldoende informatie over de route zelf. De natuurpoorten herken je aan de stalen sleutel, een herkenbaar symbool van de Natuurpoorten. Noord-Brabant heeft in totaal 29 Natuurpoorten en dus volop wandel- en fietsmogelijkheden. Het Rondje Griendtsveen start bij Natuurpoort de Peel in de buurt van Deurne en niet ver van de voormalige veenkolonies Helenaveen en Griendtsveen.

Deurnsche Peel

Natuurpoort de Peel biedt toegang tot een moerasgebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Dit gebied heet de Deurnsche Peel. Ooit was dit een oerlandschap van levend hoogveen. Door turfwinning en ontginning is het landschap verandert. De Deurnsche Peel kwam als een eiland in een sterk ontwaterd landbouwgebied te liggen. Dit leidde tot verdroging waarbij dieren- en plantensoorten verdwenen. Waterschap Aa en Maas zette zich in om verdere verdroging te voorkomen. De Deurnsche Peel behoort tegenwoordig tot één van de Natura 2000 gebieden. Hier worden dieren, planten en de natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit van het gebied te behouden. Een jaar geleden woekerde een flinke brand op de Deurnsche Peel. 700 hectare brandde af en hiermee was het één van de grootste natuurbranden van Nederland.

Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Aan het begin van de route kom je allerlei figuren tegen
Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Het pad wordt omringd met adelaarsvarens

Het is redelijk druk bij de natuurpoort waar veel mensen op het terras zitten. Ik had verwacht dat er ook veel mensen onderweg zouden zijn, maar dit valt reuze mee. Zodra ik aan mijn wandeling begin en het hoogveengebied op loop, kom ik nauwelijks mensen tegen. Zo kan ik extra genieten van de natuur en geluiden om me heen. Tussen het gras door hoor ik bijvoorbeeld honderden kikkers kwaken. Naast het pad zie ik allerlei houten figuren en figuren van dieren. Het eerste deel van de route loopt langs graslandschap en vervolgens duik ik de bossen in. Het pad loopt door een oerwoud van adelaarsvarens. Even lijkt het erop dat ik in de tropische bossen van een Midden-Amerikaans land ben.

Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Wandelen langs het kanaal van Deurne
Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Net voor het houten bruggetje passeer je de restanten van een kazemat
Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Een sierlijke zwaan

De route loopt langs het kanaal van Deurne en ik heb enkele leuke doorkijkjes. Waterhoenders en eenden zwemmen vrolijk in het kanaal en ik zie ook een sierlijke zwaan. Ook passeer ik restanten van de Peel-Raamstelling. Deze verdedigingslinie werd tussen 1939 en 1940 aangelegd. Kazematten, prikkeldraadversperringen, mijnenvelden en vrije schootsvelden waren onderdeel van deze verdediging. In de bosjes kun je nog de restanten van een oude kazemat zien.

Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Wandelen over het nonnenpad

Via een houten bruggetje wandel ik naar de overzijde van het kanaal. Het smalle, kronkelende pad tussen de vennen wordt ook wel het nonnenpad genoemd.

Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Ik arriveer in Griendtsveen

Griendtsveen

Het nonnenpad eindigt bij de Helenavaart in Griendtsveen. Voordat ik het dorp in ga wandel ik de brug over om aan de overzijde van het water te wandelen. En al snel zie ik waarom Griendtsveen als schilderachtig wordt omschreven. Het donkere water van de Helenavaart weerspiegelt een rij Amerikaanse eiken die langs de oevers staan. Wat een prachtig beeld en dan nog eens die heerlijke rust.

Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Griendtsveen is echt een schilderachtig dorp

Griendtsveen werd gesticht in 1885 en is nauw verbonden met de ontginning van de Peel. In die periode was de Peel nauwelijks toegankelijk. Veenarbeiders dolven hier het zwarte goud: turf. Het lijkt alsof de tijd hier sindsdien heeft stil gestaan. De karakteristieke panden, de vele ophaalbruggetjes en de kaarsrechte kanalen vormen een prachtig geheel. Niet voor niets heeft Griendtsveen een ‘beschermd dorpsgezicht’. Ik wandel langs het water, de fraaie huizen en passeer meerdere ophaalbruggetjes. Zo maak ik een kleine ronde door dit schilderachtig dorp. Ik had nog niet eerder van Griendtsveen gehoord, maar wat mij betreft hoort dit absoluut tot één van de mooiere dorpjes van Nederland. Ergens kan ik de vergelijking met Giethoorn wel begrijpen.

Voor het Rondje Griendtsveen volg de knooppunten: 5 - 12 - 18 - 19 - 21 - 62 - 18 - 17 - 11 - 6

Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Wandelen in Noord-Brabant en Limburg: Rondje Griendtsveen
Terug bij Natuurpoort de Peel

Langs het kanaal terug naar Natuurpoort de Peel

Ik laat Griendtsveen achter mee. Hier zal ik zeker nog eens terugkomen om meer te ontdekken. Ik wandel weer parallel aan het kanaal van Deurne en loop door het grasgebied terug naar Natuurpoort de Peel. Na die 9 kilometer en de stralende zon heb ik behoefte aan wat verfrissing. Ik zoek een plekje op het terras en geniet van een panini en een koud speciaalbiertje.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie