Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Nederland

Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen

Afgelopen weekend maakte ik eindelijk weer eens een wandeling. Het is herfst en de kleuren van de natuur nodigden uit om eens de wandelschoenen aan te trekken en een camera mee te nemen. In het noorden van Limburg liep in de 101 heuveltjes route in de Heldense Bossen. Een wandeling van ruim 10 kilometer.

  • 101 heuveltjes
  • Rondwandeling
  • ca. 10km
  • 3 uur
  • Makkelijk
Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Ik had al een hele tijd geen wandelingen meer gemaakt, het werd dus weer hoog tijd

Eindelijk de wandelschoenen weer aan

Aan het begin van het jaar had ik het voornemen om minimaal eenmaal per week een wandeling te maken. De eerste weken van dit jaar verliep dat nog allemaal goed. Helaas kwam daar al snel verandering in. Mijn hoofd stond er echt totaal niet meer naar. Zonde, want wandelen door de natuur is juist een goede afleiding. In de laatste weken van de zomer heb ik volop gewerkt aan mijn nieuwe appartement en kwam het er ook niet van. Afgelopen weekend scheen de zon en was dat hét moment om weer eens die wandelschoenen aan te trekken. Op internet zocht ik naar mooie herfstwandelingen in de buurt en zo kwam ik terecht bij de 101 heuveltjes door de Heldense Bossen.

Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Tijd voor een herfstwandeling door de Heldense Bossen

Heldense Bossen

De Heldense Bossen is een natuurgebied tussen de gemeenten Helden, Kessel en Maasbree. In de jaren ‘20 en 30 van de 20e eeuw werd hier een naaldbos aangelegd op de stuifzandduinen. Het hout van de naaldbomen werd gebruikt voor de mijnbouw, maar tegenwoordig vindt er nauwelijks nog exploitatie plaats. De Heldense Bossen zijn tegenwoordig een rustgebied voor dieren en vogels waar mensen kunnen wandelen en fietsen. Een klein deel van het bosgebied wordt gebruikt als camping. Daarnaast zijn er enkele villa’s gebouwd en is er een golfterrein aangebouwd.

Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Vanaf het museum wandel je al snel door de bossen

101 heuveltjes

Mijn wandeling start bij het Museum Peel & Maas in het oosten van Helden. Hier vind je voldoende parkeergelegenheid. Het museum is gevestigd in het voormalige Mariaklooster. Je kunt hier de geschiedenis van de streek ervaren waarbij er zelfs een aardbeving uit 1992 wordt nagebootst. Als bezoeker wordt je dus even compleet door elkaar geschud. Mocht je voldoende tijd hebben, kun je de wandeling dus combineren met een bezoek aan dit museum.

Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
De Koeberg

Vanaf het museum wandel ik de bossen in. Het bos is dus gebouwd op stuifduinen en al snel bereik ik één van de bekendere zandbergen; de Koeberg. Deze berg is in de afgelopen decennia flink geslonken omdat het zand werd gebruikt op de boerderij of in de zandbak. Afgelopen zomer werd een gedeelte van de berg vrijgemaakt voor natuurlijke speeltoestellen en informatieborden over de geschiedenis. Hiermee willen ze meer mensen stimuleren om de bossen in te gaan.

Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Genieten van de prachtige herfstkleuren
Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Echt veel heuveltjes

Dat men probeert de mensen te stimuleren de bossen in te gaan kan ik ergens begrijpen. Ondanks het fijne weer is het is namelijk behoorlijk rustig en ik kom nauwelijks andere mensen tegen in de Heldense Bossen. Met de fraaie herfstkleuren van de bladeren en die rust is het dan ook heerlijk wandelen. In de omschrijving van de wandeling stond dat ik de nodige klimmetjes voor de kiezen zou krijgen, maar dat valt uiteindelijk allemaal reuze mee. Er zijn wel enkele stuifduinen, maar of ik die 101 heuveltjes daadwerkelijk heb gehad waag ik te betwijfelen.

Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Tijdens mijn wandeling zie ik volop paddenstoelen

Wel veel paddenstoelen

Die 101 heuveltjes heb ik dus niet gezien. Wat ik wel heb gezien zijn honderden paddenstoelen. De herfstperiode is natuurlijk ook de periode om op zoek te gaan naar paddenstoelen want dat is het nog warm genoeg en lekker vochtig. Niet verwonderlijk dat mijn ogen tijdens de wandeling ook de gehele tijd naar beneden waren gericht. Op zoek naar die mooie paddenstoelen. Ik weet niet hoeveel verschillende soorten ik heb gezien, maar het waren er in ieder geval een heleboel.

Wil jij de 101 heuveltjes route ook eens lopen? Kijk dan eens op de website van de ANWB of gebruik onderstaande route op Komoot.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie