Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Nederland
Wandelingen

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas

Tijdens de eerste maanden van de corona uitbreek ben ik niet in het buitenland geweest. Voor een travelblogger is dat natuurlijk vreselijk balen. Maar dat had eigenlijk weer een voordeel, want hierdoor nam ik eindelijk eens de tijd om mijn eigen omgeving te ontdekken. Ik trok verschillende malen mijn wandelschoenen aan en zocht naar mooie wandelroutes. En eigenlijk is Nederland gewoon mooi. We hebben prachtige natuurgebieden en een mooi landschap waar je heerlijk kunt wandelen. In Limburg liep ik eerder de Vossenberg route en door de Schadijkse bossen. Ook maakte ik een rondje om de Molenplas op een zonnige donderdag in juni.

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
In Midden-Limburg wandelde ik een rondje langs de Molenplas
  • Rondje om de Molenplas
  • Rondwandeling
  • 15.5km
  • circa 4 uur
  • Makkelijk
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Ik startte de wandeling bij de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk in Ohé en Laak

Startpunt in Ohé en Laak

Ik kies ervoor om mijn wandeling te starten in het plaatsje Ohé en Laak. Bij de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk kan ik de auto parkeren en begin ik aan mijn wandeling. Ohé en Laak ligt samen met Stevensweert op het Eiland van de Maas. Vroeger was dit een eiland tussen de rivierarmen van de Maas. Door zand- en grindwinning zijn er verschillende plassen ontstaan. Tijdens deze wandeling zal ik langs enkele van deze plassen wandelen en kom ik ook in Stevensweert.

Ohé en Laak ligt samen met Stevensweert op het Eiland van de Maas in Midden-Limburg.

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
De wandeling gaat langs Kasteel Het Geudje, dat je helaas niet kunt bezoeken

Allereerst passeer ik het Kasteel Het Geudje, dat ook bekend staat als Huis Hasselholt. Dit kasteel draagt de naam van de familie die reeds in de 14e eeuw al bezittingen had in Ohé en Laak, waaronder een houten kasteel op deze locatie. In 1548 liet Lodewijk van der Horst op deze plek het huidige kasteel bouwen. Hij was een landedelman en was getrouwd met Catharina Hillen. Het wapensteen van deze familie kwam tijdens een grondige restauratie later tevoorschijn. Helaas is het kasteel niet te bezichtigen.

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Langs de oevers van de Schroevendaalse Plas

Zodra ik het kasteel gepasseerd ben, wijk ik even van het fietspad af en wandel ik langs de oevers van de Schroevendaalse Plas. Dit is één van de plassen die ontstaan zijn door de grootschalige grindwinning in deze omgeving. In dit gebied grazen runderen en paarden, maar op het moment staan de koeien juist op een ander veld. Via de klappoorten wandel ik weer terug naar het fietspad.

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
De Molenplas, een prachtig stuk Nederland

De Molenplas

Al snel bereik ik de Molenplas die ook door grindwinning is ontstaan. Vervolgens heeft de natuur zich hier snel ontwikkeld. Je kunt hier verschillende vogels spotten en Konikpaarden spotten. Terwijl ik even op een bank geniet van het prachtige landschap zie ik de paarden op een heuvel grazen. Op deze plek besef ik maar eens temeer dat we in Nederland gewoon ontzettend mooie plekjes hebben. De prachtige lucht die weerspiegelt op het water maken het tot een idyllische locatie en ik kan hier schitterende foto’s maken.

De Molenplas is ontstaan door grindwinning en de natuur heeft zich hier volop ontwikkeld.

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Er is volop leven op en rondom het water
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
En natuurlijk is het landschap ook zeer fotogeniek

Het gebied rondom de Molenplas is een struingebied. Dit betekent dat wandelen overal is toegestaan, ook buiten de paden. Rondom de plas zijn grindpaden aangelegd en kun je wandelen over bruggen en stepping stones. Het water wordt daarnaast gebruikt voor recreatie. Verschillende kinderen hebben de grootste lol in het water en andere mensen dobberen lekker op een bootje. Ondertussen geniet ik van de kleurrijke bloemen en de verschillende vogels die ik in en rondom het water kan spotten.

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Langs de Oude Maas bereik ik de Maasvallei
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Ook hier volop leven en kleuren
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Vlakbij de Visvijver spot ik deze gallowayrunderen.

Langs de Maas en de Huyskensplas

Na de Molenplas steek ik de brug over de Oude Maas over. Ik passeer de Meerse Kamp en wandel parallel langs de Oude Maas waar behoorlijk wat bootjes overheen varen. Via een ander klappoort moet ik een stuk door een weiland van de Maasvallei lopen. Op de distels en groene bloemen wemelt het van de zandoogjes. Het pad voert langs de Visvijver. Hier is het even oppassen dat ik niet in de enorme koeienvlaaien stap. Niet veel verder zie ik de ‘boosdoeners’. Een groepje gallowayrunderen staart me van een afstandje aan. Deze runderen komen oorspronkelijk uit het zuiden van Schotland en worden in natuurgebieden ingezet als grazers. Ze hebben een ruig haarkleed zodat ze in koudere periodes kunnen overleven. De gallowayrunderen zijn niet agressief, maar je moet wel gepaste afstand houden.

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Runderen zoeken verkoeling van het water

Meer runderen zie ik bij de Huyskensplas. Ze zoeken hier de verkoeling van een plas water op en lijken hier vervolgens te spelen in het water. Aan de overzijde van het water spot ik ook weer enkele Konikpaarden. Met al die dieren is het maar goed dat ik mijn zoomlens heb meegenomen voor deze wandeling.

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Ik bereik de vestingstad Stevensweert

Vestingstad Stevensweert

Ik bereik het plaatsje Stevensweert. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd dit dorp door de Spanjaarden omgebouwd tot een vestingstad. Er werd een aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen aangelegd. De zevenhoekige omtrek en het stratenpatroon heeft Stevensweert tot op de dag vandaag behouden. De originele vestingwal bestaat helaas niet meer, al zijn een aantal delen aan de hand van historische kaarten gereconstrueerd.

Stevensweert is een vestingstad met een historisch karakter. Hier kom ik zeker nog een terug.

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Stevensweert heeft een historisch karakter

Het historische centrum van Stevensweert is klein en compact en ziet er gezellig uit. De markt is het centrale hart van de vesting. Vanuit dit plein lopen 11 rechte straten die door de Spanjaarden zijn aangelegd. Als je dit van boven bekijkt, heeft het veel weg als de spaken van een wiel. Met klinkers wordt de plattegrond van de vesting uitgebeeld. Met de oude monumenten, de straatjes en de pleintjes heeft Stevensweert een echte historische uitstraling. Ik kom hier zeker nog eens terug om meer te ontdekken. Indien je meer wil weten over dit dorpje, kun je iedere eerste zondag van de maand deelnemen aan een themawandeling door Stevensweert.

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Net buiten Stevensweert staat de Hompesche Molen

Bomenmonument

Net buiten Stevensweert staat de Hompesche Molen, gebouwd in 1722. De molen is met 37 meter de hoogste stellingmolen van Limburg en is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Op de 2e en laatste zaterdag van de maand is er Open Huis. Dan kun je de molenaar aan het werk zien die je ook meer kan vertellen over de molen. Je kunt zelfs de nok beklimmen. Vanaf hier heb je uitzicht over drie landen. Jammer genoeg kan ik de molen tijdens mijn wandeling niet bezoeken.

 

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Het bijzondere Bomenmonument

Iets verderop kom ik uit bij het ‘Bomenmonument’. Hier staan enkele fossiele eiken. Zo’n 2000 jaar geleden werden deze eiken bedolven onder het slib en het grind van de Maas. Hierdoor vergingen ze niet, maar bleven ze goed geconserveerd. Bij de grindwinning waaruit de Molenplas is ontstaan kwamen de bomen weer tevoorschijn. Nu zijn ze hier neergezet als monument van de natuur. Bijzonder om hier even een stop te maken.

Nadat ik het Bomenmonument ben gepasseerd ben ik weer terug bij de auto. Opnieuw heb ik een prachtige wandeling gemaakt en ons eigen land verder ontdekt.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!