Reistips voor Stevensweert

Stevensweert is een vestingstad in Midden-Limburg. Samen met Ohé en Laak ligt deze plaats op het ‘Eiland in de Maas’. De rivier vormt hier de natuurlijke markering van de grens van België.

Het huidige Stevensweert ontstond in de vroege middeleeuwen op een eiland in de Maas. Tijdens de Tachtigjarige oorlog werd het dorp omgebouwd tot een vestingstad door de Spaanse veldheer Francisco de Moncada. Rondom het dorp werd een aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen aangelegd. De vesting werd in 1702 belegerd door de Staatsen, waarbij het kasteel zwaar beschadigd raakte. De originele vestingwal werd in 1874 geslecht. In 2007 werd echter een deel van de vestingwal aan de hand van historische kaarten gereconstrueerd. Na de Tweede Wereldoorlog werd er grind gewonnen en ontstonden rondom Stevensweert verschillende plassen.

De vestingwerken zijn in het stratenpatroon nog altijd goed zichtbaar. Van bovenaf gezien hebben ze de vorm van spaken in een wiel. In het gemeentehuis is het streekmuseum gevestigd. Net buiten Stevensweert staat de Hompesche Molen uit 1722. Dit is de hoogste stellingmolen van Limburg en de molen kan iedere 2e en laatste zaterdag van de maand bezocht worden. Vlakbij de molen vind je het Bomenmonument, een reeks geconserveerde eiken die 2000 jaar geleden onder het slib en grind van de maas versteend raakten.

Land

Nederland

Boek je accommodatie

Booking.com
Trivago

Plan je reis naar Nederland

Zok hotels

Boek een reis door Nederland

ANWB

Reisgidsen

Lonely Planet
Capitool Reisgids

Verhalen over Stevensweert

Boek een hotel in Stevensweert

Booking.com