Wandeling: Oirschotse Heide
Nederland
Wandelingen

Wandelen in Noord-Brabant: Over de Oirschotse Heide

De afgelopen periode heb ik regelmatig mijn wandelschoenen aangetrokken en natuurgebieden in de omgeving van Noord-Brabant en Noord-Limburg bezocht. Een dagje stevig wandelen en tegelijk een nieuwe omgeving ontdekken. Begin mei gingen we wandelen over de Oirschotse Heide. Een route van 12,8 kilometer door dit Brabantse natuurgebied dat tevens een militair oefenterrein is.

  • Rondje Oirschotse Heide
  • Rondwandeling
  • 12,8 km
  • Circa 3 uur
  • Makkelijk
Wandeling: Oirschotse Heide
We gingen wandelen over de Oirschotse Heide

De Oirschotse Heide

De Oirschotse Heide ligt het westen van Eindhoven. Het is een heide- en stuifzandgebied dat gedeeltelijk begroeid is met dennenbomen. Sinds jaar en dag wordt het terrein zeer intensief gebruikt voor militaire oefeningen. De oefenende militairen rijden hier met zware voertuigen en hoge snelheden over het terrein. Daarnaast wordt er geoefend met losse patronen, seinpatronen en kanon nabootsers. Ook natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters kunnen het terrein bezoeken. Bezoekers moeten zich wel aan strenge regels houden en af en toe kan het zijn dat je dus flink wat geknal hoort.

De Oirschotse Heide wordt zeer intensief gebruikt voor militaire oefeningen. Tijdens het wandelen kun je dus flink wat geknal horen.

Zeldzame plant- en diersoorten

In totaal is het gebied 1440 hectare groot. De Oirschotse Heide bestaat uit droge plateaus en natte komvormige laagtes. Het landschap is ontstaan in de laatste ijstijd en ligt op de Midden-Brabantse dekzandrug. Een deel van het zand is door droogte en menselijke invloeden gaan verstuiven. Kleine duintjes zijn nog altijd waarneembaar in het gebied. Vroeger was het gebied een stuk natter, maar door de jaren heen is het verdroogd en vergrast. Er leven veel zeldzame plant- en diersoorten. Onder meer nachtzwaluwen, korhoen, roodborsttapuit, tapuit en de kruisbek. De Oirschotse Heide is tevens een belangrijk gebieden voor dagvlinders. Zo kun je hier onder meer de heideblauwtje, gentiaanblauwtje, kommavlinder, oranje zandoogje, bont dikkopje en de bruine eikenpage waarnemen. Verder leven er amfibieën, reeën en buizerds. Met een beetje geluk kun je dus heel wat dieren spotten tijdens je wandeling.

Wandeling: Oirschotse Heide
Je kunt zeldzame planten- en diersoorten zien tijdens je wandeling

Ploegen door het losse zand

Via route.nl vond ik een wandelroute over de Oirschotse Heide. Startpunt van deze wandeling is bij d’n Hut. Dit café ligt op de hoek van de Oirschotse Heide. Hier kun je je auto gratis parkeren op het grasveld. Vanaf hier wandelen we via Oirschotse Dijk de bossen in. Al snel merken we dat het niet gemakkelijk loopt in dit gebied. Het terrein bestaat uit los zand, alsof je op het strand wandelt. De militaire voertuigen hebben daarnaast flinke kuilen gemaakt. Dit maakt het wandelen niet erg prettig. We ploegen ons een weg door het gebied. Wat ons wel opvalt is de rust. We zien nauwelijks andere mensen. Op internet had ik gelezen dat het gebied ook regelmatig wordt gebruikt door quadrijders, maar ook die zien we niet.

Wandeling: Oirschotse Heide
Wandeling: Oirschotse Heide
Wandeling: Oirschotse Heide
Wandeling: Oirschotse Heide
Door het losse zand is het eerste stuk behoorlijk lastig wandelen

Nadat we de heide voorbij zijn gelopen is het pad iets gemakkelijker begaanbaar. Hier komen we dan ook de eerste fietsers en andere wandelaars tegen. Langs de akkervelden wandelen we langs de rand van het bos. In de verte zien we de kerktoren van Oirschot.

Wandeling: Oirschotse Heide
Wandeling: Oirschotse Heide
Na de heide wordt het pad beter begaanbaar

Schijnvliegveld

Ongeveer halverwege de wandeling verlaten we de bospaden en lopen we een gedeelte over de fietspaden. Hier wordt het al een stuk drukker met fietsers die ons voorbij zoeven. Langs het fietspad wandelen we langs een schijnvliegveld dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd door de Duitsers. Het idee was om de geallieerde bommenwerpers, die op weg waren naar Eindhoven, te misleiden. Er werd een 300 meter lange startbaan aangelegd en nep-hangars, landingslichten, kanonnen en barakken. Wanneer de Duitsers vernamen dat de geallieerde bommenwerpers naderden, werd er een houten replica van een jachtvliegtuig op een rails getrokken alsof het ging opstijgen. Zo hoopten de Duitsers dat de geallieerden dachten dat dit het echte vliegveld zou zijn en ze hun munitie zouden laten vallen. Op de originele rails staat nu een replica van het nepvliegtuig. De akkervelden was de locatie waar het schijnvliegveld gelegen was.

De geallieerden trapten er overigens niet in. Het schijnvliegveld zou zijn gebombardeerd met houten nepbommen.

Wandeling: Oirschotse Heide
Wandeling: Oirschotse Heide
Via het fietspad bereiken we het voormalige schijnvliegveld

Laatste gedeelte van de wandeling

Nadat we het schijnvliegveld hebben gepasseerd moeten we nog een klein deel over het fietspad doorlopen. Vele fietsers passeren ons hier. Gelukkig lopen we al snel weer over de bospaden de heide op waar het direct een stuk rustiger is. Op de heide besluiten we even een korte pauze te nemen en een kopje koffie te drinken. Zodra we de bossen achter ons laten lopen we via het Boterpad en de Oirschotsedijk terug naar de auto. Het laatste gedeelte van de route gaat over een weg.

Wandeling: Oirschotse Heide
Wandeling: Oirschotse Heide
Wandeling: Oirschotse Heide
Wandeling: Oirschotse Heide
Wandeling: Oirschotse Heide
Wandeling: Oirschotse Heide
Een laatste ronde over de Oirschotse Heide alvorens we terug naar de auto gaan

Meer wandeltips? Bekijk ook onze wandeling over de Strabrechtse Heide, een wandeling over heide en langs verschillende vennen.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie