Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Nationaal Park Sallandse Heuvelrug Nederland

Wandelen in Overijssel: Rollende heuvels, Sallandse Heuvelrug

Ieder nadeel heeft zijn voordeel, zei een groot voetballer ooit. Die wijze woorden waren afgelopen week van toepassing. Een jaar geleden kochten we in Nijverdal onze auto. Aangezien dit een nieuwe auto was, hadden we gehoopt de komende jaren geen problemen te ondervinden. Helaas ging enkele weken geleden een lampje branden met een motorstoring en zijn enkele functies van de auto uitgevallen. In Eindhoven konden ze het probleem niet oplossen. Vanwege de garantie moest ik toch die 170 kilometer rijden naar Nijverdal. Om niet alleen voor de auto op en neer te rijden, besloot ik om een wandeling te gaan maken in de buurt. Niet ver van de garage ligt immers het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Een gebied waar ik nog niet eerder ben geweest. Zo wandelde ik hier de route Rollende Heuvels van de ANWB.

 • Rollende heuvels
 • Rondwandeling
 • 12km
 • circa 3 uur
 • Makkelijk

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug ligt in Overijssel tussen Holten en Nijverdal. Het gebied bestaat uit bos en heuvelachtige heidevelden. Niet alleen in Limburg zijn er heuvels te vinden, ook op de Sallandse Heuvelrug golft het landschap. De hoogste ‘bergen’ die je hier kunt vinden zijn 76 meter hoog. Dit landschap is gevormd door enorme gletsjers in de voorlaatste ijstijd. Een enorme landijsgletsjer uit Scandinavië kwam hier tot stilstand. De bevroren ondergrond werd door de druk van het ijs gebroken en schuin gesteld. Zo ontstonden hoogten die stuwwallen genoemd worden. Het smeltwater van het ijs en de sneeuw heeft het landschap verdere vorm gegeven. De Sallandse Heuvelrug is een vogelparadijs met 75 verschillende vogelsoorten. Hier is het enige leefgebied van het korhoen in Nederland. Dit dier is behoorlijk schuw, dus je hebt een klein beetje geluk nodig om het korhoen te spotten. Het grootste zoogdier van het gebied is de ree. Verder leven er onder meer dassen, vossen, steenmarters en verschillende reptielen en amfibieën.

Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Afgelopen week bezocht in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Startpunt van de wandeling

Op de Sallandse Heuvelrug kun je verschillende routes wandelen. In de Kampioen van de ANWB van de maand april zag ik de route Rollende Heuvels. Dit leek mij een mooie route om de ontdekken. Terwijl mijn auto gerepareerd wordt in de garage krijg ik een leenauto mee zodat ik dit gebied kan verkennen. Ik parkeer mijn auto op de parkeerplaats bij het Buitencentrum. Vanaf hier wandel ik direct de bossen in. Het eerste gedeelte is leuk voor kinderen, want dit is het speelbos. Hier zijn allerlei figuren van dieren uit hout gezaagd die de kinderen de weg wijzen naar speelobjecten en speeltoestellen. In het Buitencentrum kun je een boekje kopen met opdrachten voor de kids.

Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Het eerste gedeelte gaat door bosrijk gebied en het 'Speelbos'

Twilhaar

Nadat ik het Speelbos achter me heb gelaten arriveer ik al snel bij de schaapskooi Twilhaar. De heide wordt begraasd door schapen en wordt bewaakt door Pyrenese berghonden. In december is de wolf gesignaleerd op de Sallandse hei, maar als het aan de boswachter ligt is dit roofdier gewoon welkom. Vanwege corona is de schaapskooi echter afgezet en kan ik alleen een glimp opvangen van de schapen. Iets verderop is een open plek in het bos. Hier ligt het Rijkswerkkamp Twilhaar. Tussen 1940 en 1942 was dit een arbeidsproject voor werklozen mannen. Vanaf 1942 werd het een Joods werkkamp. Joodse mannen werden vanuit hier gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Slechts één persoon wist te overleven. Ter herinnering aan alle slachtoffer staan grote ingelijst foto’s in de het gras. Een plek om stil van te worden.

Vanaf 1942 was het Rijkswerkkamp Twilhaar korte tijd een Joods Werkkamp. In het gras staan twee grote foto’s ter herinnering aan alle slachtoffers.

Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
De Schaapskooi was helaas afgezet
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Rijkswerkkamp Twilhaar

De hei op

Iets verderop ga ik de hei op. Het eerste gedeelte van de hei moet nog herstellen van een reddingsactie waarbij de vervuilde bovenste bodemlaag is afgeplagd, bomen zijn gekapt en kalk is gestrooid. Zo hoopt men dat de hei hier kan herstellen. Hier zie ik gelukkig een kudde schapen grazen. Ik kon ze bij de schaapskooi niet goed zien, maar heb even later dus toch nog geluk. Dan wordt het tijd om de Haarlerberg te ‘beklimmen’, want deze heuvel is 63,2 meter hoog. Voor Nederlandse begrippen een flinke klim. Eenmaal boven word ik getrakteerd op een fraai uitzicht over het glooiende landschap. Bossen, heidevelden en her en der een boom.

De Haarlerberg is 63,2 meter hoog, de Kleine Koningsbelt 72,5 meter hoog. Voor Nederlandse begrippen een flinke ‘berg’.

Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
De hei is niet aan het herstellen
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Verschillende motieven van het landschap op de Haarlerberg
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Donkere wolken pakken zich samen

Flinke regenbuien

Donkere wolken pakken zich samen boven me en binnen een mum van tijd vallen de eerste regendruppels naar beneden. Binnen mum van tijd begint het flink te gieten en ben ik drijfnat. Een plek om te schuilen is er niet op de heide, dus ik berg mijn cameraspullen op en wandel gewoon verder. De regen valt op het moment dat ik over een fietspad wandel. Het minst mooie stuk van de wandeling tot dusverre. Wanneer ik het fietspad weer verlaat begint het zonnetje weer te schijnen, al hoor ik in de verte het gerommel van naderend onweer. Ik ben nu bij de Sprengenberg, maar ik kan dit gebied niet betreden. Van 15 maart tot 15 juli is de route afgesloten zodat vogels in alle rust hier kunnen broeden. Met dit gedeelte erbij zou de wandeling 5 kilometer langer zijn. Ik trotseer een tweede bui en arriveer daarna bij de Wolfsslenk en Rietslenk.

Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Het komt er even met bakken uit
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
De eerste bui duurt niet lang en al snel schijnt de zon weer
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
De Sprengenberg is niet toegankelijk, dus loop ik verder over de routevariant

Mooi uitzicht

Voor even is het weer droog en ook de zon laat zich kortstondig nog even zien. Een derde flinke bui is echter in aantocht en deze zal een stuk langer duren. Ik wandel dus in een iets sneller tempo verder. Het gedeelte tussen de Wolfsslenk en Rietslenk is prachtig. Hier wandel ik tussen oude jeneverbesstruiken en eiken. Ook kan ik genieten van twee fraaie uitzichtpunten. Het laatste gedeelte van de wandeling brengt me weer door de bossen naar de parkeerplaats. Onderweg wandel ik langs een reconstructie van de V1 (Vergeltungswaffe Eins) lanceerplaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd exact op deze plek door de Duitsers een onbemand vliegtuigje gelanceerd in de richting van Antwerpen. Via een soort katapultinstallatie werden de vliegtuigjes gelanceerd en konden ze een snelheid van 600 km/h bereiken waardoor ze binnen 20 minuten in Antwerpen konden zijn. Vanaf deze locatie werden zo’n 400 V1’s richting Antwerpen gelanceerd. De Duitsers bliezen de baan bij hun vertrek op. Op het moment dat ik de auto bereik breekt de hemel open. Ik trek snel nog wat droge kleding aan en rijd terug naar de garage om mijn auto op te pikken.

Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Ik wandel lanngs jeneverbessruiken en oude eiken
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Blik over het landschap bij een uitzichtplatform
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
En zo verlaat ik de heide
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Onderweg heb ik ook voldoende oog voor de flora
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Via de bossen loop ik terug naar de parkeerplaats
Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Een reconstructie van de lanceerplaats

De storing bij mijn auto is verholpen, maar twee dagen later verschijnt de storing opnieuw. Moet ik binnenkort weer naar Nijverdal? Indien dit het geval is, zou ik graag meer willen zien van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Mijn wandeling was een mooie kennismaking met het heuvelachtige landschap. Wie weet heb ik de volgende keer ook iets meer geluk met het weer.

Tips voor je wandeling door de Sallandse Heuvelrug

 • Je kunt gratis parkeren bij het Bezoekerscentrum
 • Tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli is de route 5 kilometer minder lang
 • Honden zijn welkom, maar volg de regels
 • Het natuurgebied mag 's nachts niet bezocht worden zodat de dieren hun rust hebben
 • De Sallandse heuvelrug leent zich ook perfect voor een fietstocht of om te mountainbiken
 • Meer wandelroutes kun je vinden op de website van Sallandse Heuvelrug
 • Wil je meer weten over de V1 lanceerbaan? Bezoek het Memory Museum in Nijverdal
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!