Canadese Begraafplaats Holten
Nationaal Park Sallandse Heuvelrug Nederland

Canadese Begraafplaats Holten

Op de Holterberg ligt een klein stukje Canada. Hier ligt namelijk het ereveld waar Canadese militairen liggen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen tijdens bevrijdingsoperaties in Noord- en Oost-Nederland. In totaal liggen hier 1394 militairen begraven. De Canadese begraafplaats Holten is onderdeel van de Sallandse Heuvelrug en is ideaal om te combineren met een wandeling door het nationale park. Het is indrukwekkend om deze begraafplaats te bezoeken.

Canadese Begraafplaats Holten
Op de Holterberg ligt een klein stukje Canada

1394 militaire graven

De Canadese Begraafplaats Holten is een van de grootste militaire begraafplaatsen in Nederland. Daarbij is het ook één van de meest indrukwekkende herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. De Canadese troepen hadden in het voorjaar van 1945 voor de voor de bevrijding van Noord- en Oost-Nederland gezorgd. Veel Canadese bevrijders hebben tijdens de bevrijdingsoperaties hun leven gegeven. De Canadese legerleiding kreeg de opdracht om een geschikte plek te vinden om de gesneuvelden hun laatste rustplaats te geven. De toenmalige burgemeester gaf een stuk grond aan de Canadezen zodat deze kon worden ingericht als ereveld. In totaal liggen hier 1394 militairen gesneuvelden, waarvan 1355 Canadees zijn. Op 5 mei 1948 vond de eerste officiële herdenking plaats, toen de begraafplaats compleet was. Onder meer prins Bernhard was hierbij aanwezig. Elk jaar wordt er tijdens de dodenherdenking op 4 mei een plechtigheid gehouden. De schoolkinderen van Holten spelen hierbij een belangrijke rol, zodat ze begrijpen dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Dankzij de bijzondere ligging en de prachtige aanleg van het ereveld is deze begraafplaats een toeristische trekpleister geworden. Een ronde over deze begraafplaats is indrukwekkend, waar je even stil van wordt. Achter iedere steen schuilt een persoonlijk verhaal. De gedacht dat iemand veel te jong is komen te overlijden in een voor hem vreemd land maakt het verdrietig. Bij sommige graven kun je dankzij informatiebordjes meer te weten komen over de gesneuvelde militair.

Canadese Begraafplaats Holten
Canadese Begraafplaats Holten
Canadese Begraafplaats Holten
Canadese Begraafplaats Holten
Canadese Begraafplaats Holten
Canadese Begraafplaats Holten
Canadese Begraafplaats Holten
Canadese Begraafplaats Holten
Canadese Begraafplaats Holten
Een impressie van de Canadese Begraafplaats Holten

Ik maak gebruik van de DJI Mini 2

Het informatiecentrum

Helaas was het informatiecentrum vanwege corona gesloten tijdens mijn bezoek. Hier kun je namelijk meer inzicht krijgen over de inrichting van het ereveld en kun je meer te weten komen over de gesneuvelde militairen die hier liggen. Aan de hand van persoonlijke verhalen, foto’s en anekdotes wordt de gedachte aan de overlevenden in leven gehouden. Je kunt er unieke films en documentaires bekijken met de aangrijpende verhalen over de bevrijders en de bevrijdingsoperaties. Zo krijg je nog meer diepgang bij een bezoek aan het ereveld. De toegang tot het informatiecentrum is gratis.

Praktische informatie

  • De Canadese Begraafplaats Holten is het gehele jaar geopend.
  • Het informatiecentrum is in de zomertijd de gehele week geopend van 10.00 tot 17.00 en in de wintertijd van 11.00 tot 16.00. Het is gesloten op de kerstdagen en nieuwjaarsdag.
  • Combineer een bezoek aan de de Canadese begraafplaats met een mooie wandeling over de Sallandse Heuvelrug of de Holterberg.
  • Parkeren is gratis.
  • Meer info vind je op de website van de Canadese Begraafplaats Holten
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!