Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Nationaal Park Sallandse Heuvelrug Nederland

Reistips voor Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is het enige nationale park van de provincie Overijssel. Dit gebied is gelegen tussen de steden Nijverdal en Holten en bestaat uit bossen en heuvelachtige heidevelden. Niet alleen in de provincie Limburg vind je ‘bergen’ in Nederland, want de hoogste ‘berg’ in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is 76 meter hoog.

Dit landschap is tijdens de voorlaatste ijstijd ontstaan. Een enorme landijsgletsjer uit Scandinavië kwam hier tot stilstand. De ijsmassa duwde de bevroren ondergrond voor zich uit. Hierdoor ontstonden er stuwwallen. Vervolgens heeft het smeltwater van het ijs en de sneeuw heeft landschap verder vorm gegeven. Sinds de Middeleeuwen was het gebied begroeid met heide en waren er lokaal zandverstuivingen. Om de verstuiving tegen te gaan werden er productiebossen aangeplant. Vanwege de historie en het natuurbeheer werd het heidegebied weer vergroot.

In het gebied komen vele dieren voor, waaronder 75 verschillende vogelsoorten. Waaronder de nachtzwaluw en de laatste populatie korhoenders. Verder komen er hagedissen, salamanders, kikkers, hazelwormen, reeën, vossen, dassen, steenmarters, bunzings, wezels en hermelijnen voor. In 2018 werd ook de wolf in dit natuurgebied gespot.

Op de Sallandse Heuvelrug kun je heerlijk wandelen en fietsen. Er zijn verschillende gemarkeerde wandel- en fietsroutes gemarkeerd. Rondom het gebied vind je voldoende campings, hotels en andere voorzieningen.

Boek een hotel bij Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Booking.com