Wandeling: Schadijkse Bossen
Nederland
Wandelingen

Wandelen in Limburg: Schadijkse Bossen

De afgelopen weken heb ik heel wat wandelingen gemaakt. Een dagje stevig wandelen en tegelijk een nieuwe omgeving ontdekken. Begin mei reed ik naar Noord-Limburg en wandelde ik een rondje door de Schadijkse Bossen. Een route van 15,5 kilometer door bossen, stuifzandgebieden en heide.

  • Schadijkse Bossen
  • Rondwandeling
  • 15,5 kilometer
  • 4 uur
  • Makkelijk
Wandeling: Schadijkse Bossen
Begin mei maakte ik een wandeling door de Schadijkse Bossen

Schadijkse Bossen

De Schadijkse Bossen liggen in de gemeente Horst aan de Maas. Voorheen was het gebied een uitgestrekt heide- en peelgebied. Boeren gingen met hun schapen de heidevelden op en ze staken er plaggen. Zo ontstonden er kale plekken in de heide en kreeg de wind vrij spel om zandduinen te creëren. Op deze manier werd het gebied heuvelachtig. Aan het einde van de 19e eeuw plantte men grove dennen om de zandverstuivingen tegen te gaan. Sinds 2007 heeft Staatsbosbeheer weer een deel van de bossen gekapt om een open gebied te creëren waar de heide en het stuifzandlandschap weer kan herstellen. Er worden hiervoor ook weer schapen en geiten ingezet. Het is een mooi gebied om te wandelen en er zijn verschillende wandelroutes uitgezet.

Wandeling: Schadijkse Bossen
Wandeling: Schadijkse Bossen
Mijn wandeling start bij de Sint-Josephkerk in America

America, startpunt van de wandeling

America is het startpunt van de wandeling die ik ga maken. Met ruim 2100 inwoners is dit het grootste dorp van de gemeente Horst aan de Maas. De naam van het dorp is waarschijnlijk afgeleid van het continent Amerika. In de omgeving zijn nog meer plaatsnamen die gerelateerd zijn aan andere landen of gebieden, zoals Californië, Siberië, Frankrijk, Egypte en Oostenrijk. Ik parkeer de auto bij de Sint-Josephkerk en begint aan mijn wandeling. Het eerste gedeelte loopt langs de rand van America. Hierna duik ik de bossen in.

Wandeling: Schadijkse Bossen
Nadat ik America uit loopt, kom ik in de Schadijkse Bossen
Wandeling: Schadijkse Bossen
Wandeling: Schadijkse Bossen
Het is rustig in de bossen

De bossen in

Het bosgebied van de Schadijkse Bossen is ruim 500 hectare groot. De voormalige heide werd bebost met de grove den. Deze houtsoort was geschikt als stuthout van de Limburgse kolenmijnen. Wanneer het hout onder druk komt te staan hoor je het hout kraken.  Het is behoorlijk rustig in de bossen, ik kom slecht een handjevol mensen tegen die hun hond uitlaten. Wanneer ik de grote weg weer bereik neem ik een verkeerde afslag waardoor ik een kleine lus te veel loop. In dit klein stukje bos zie ik wel enkele dieren wegduiken. Ik heb het niet goed kunnen zien, maar ik meen zwijnen te hebben gezien.

Wandeling: Schadijkse Bossen
De Heere Peel werd in 2003 weer aangelegd
Wandeling: Schadijkse Bossen
In de poeltjes stikt het van de kikkers
Wandeling: Schadijkse Bossen
Wandeling: Schadijkse Bossen
Op dit bankje geniet ik van een kop koffie terwijl een vlaamse gaai even komt inspecteren

Heere Peel

Vlakbij de ingang van Center Parcs bereik ik Heere Peel. Dit natuurgebied werd in 2003 aangelegd ter compensatie voor de natuur die moest wijken voor industrie en woningbouw. Je vindt er berken-, eiken- en dennenbos. De poelen zijn een ideale leefomgeving voor diverse insecten en amfibieën. Van een afstand hoor ik al tientallen kikkers kwaken. Wanneer ik dichtbij het water kom zie ik tientallen kikkers het water in springen. Naast de kikkers zie ik talloze libellen en juffers vliegen. Voor kinderen zijn er stapstenen in de vennen gelegd zodat je een oversteek kunt wagen zonder natte schoenen. Er is ook een struinpad, avonturenbos en hangbruggen. Voor meer informatie over het gebied en een horecagelegenheid kun je terecht bij ‘Aan de Drift’. Helaas is tijdens mijn bezoek het café nog gesloten vanwege corona.

Heere Peel werd werd in 2003 aangelegd ter compensatie voor de natuur die moest wijken voor industrie en woningbouw.

Wandeling: Schadijkse Bossen
Ik arriveer op de Schaaks Heide
Wandeling: Schadijkse Bossen
Wandeling: Schadijkse Bossen
Een prachtig gebied qua flora en fauna
Wandeling: Schadijkse Bossen
Hier kan de heide weer groeien
Wandeling: Schadijkse Bossen
Een klein haasje verstopt zich in de bast van een baam
Wandeling: Schadijkse Bossen
Het herdenkingsmonument van Derk van Assen

Stuifduinen op de Schaaks Heide

Na de Heere Peel gaat de wandeling verder door de bossen. Het valt me op hoeveel grote libellen ik hier zie en ook talloze vlinders fladderen voorbij. Bij een klein poel staat een bank waar ik even een korte koffiepauze neem. Terwijl ik geniet van een bakje koffie zie ik een vlaamse gaai en meerdere spechten rondom het water. Ook een eekhoorn houdt me scherp in de gaten.

Ik bereik vervolgens de Schaaks Heide. Hier is de grote open plek gemaakt zodat het heidelandschap weer kan herstellen. Langzaam ontwikkelt het landschap van vroeger zich weer en de heide wordt afgewisseld met struiken, stuifduinen en bomen als erken en berken. Normaal gesproken grazen hier schapen en geiten, maar de dieren zijn vandaag niet aanwezig. Wel kun je hier talloze vogels spotten. Zo zie ik onder meer de roodborsttapuit in de struiken en cirkelen meerdere haviken boven de heide. Verder leven hier de boomleeuwerik, nachtzwaluw, bosuil, houtsnip en zwarte specht. Ook de eekhoorn, haas, ree, vos en de das komen in dit gebied voor. En als je echt geluk heb, kun je de kamsalamander spotten.

De Schaaks Heide is het mooiste gedeelte van de wandeling. Het landschap is zo variërend en wanneer je goed kijkt kun je heel wat dieren zien. Zo spot ik een klein haasje in de stam van een dode boom. Onder een stuifduin is een herdenkingsmonument van Derk van Assen te zien. Samen met zijn vrouw was hij tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Van Assen bood hulp aan onderduikers tijdens de en werd opgepakt. Wekenlang werd hij verhoord, maar hij liet niets los en noemde geen namen. De belangdienst Maastricht bood nog geld aan de Duitsers om Van Assen vrij te late, maar op 14 september 1943 werd hij gefusilleerd in de Schadijkse Bossen.

Langzaam ontwikkelt het landschap van vroeger zich weer en de Schaaks Heide wordt afgewisseld met struiken, stuifduinen en bomen als erken en berken.

Wandeling: Schadijkse Bossen
Overal vliegen enorme libellen
Wandeling: Schadijkse Bossen
Wandeling: Schadijkse Bossen
En ik zie behoorlijk wat vlinders
Wandeling: Schadijkse Bossen
De route loopt door het groen en langs water
Wandeling: Schadijkse Bossen
Ik passeer nog een kleine heide
Wandeling: Schadijkse Bossen
Wandeling: Schadijkse Bossen
Terug in America

Via de heide terug naar America

Pas op de Schaaks Heide kom ik heel wat andere mensen tegen. Wanneer ik de heide afloop kom ik behoorlijk wat mensen tegen die juist onderweg zijn naar de heide. De route loopt verder door bossen, een kleine heide en langs akkervelden. Langzaam maar zeker bereik ik het dorp America weer. Aan de rand van de woonwijken loop ik door een graspad langs slootjes. Uiteindelijk ben ik weer terug bij mijn startpunt. Het was een heerlijke wandeling door een gevarieerd landschap. Ik kan deze route absoluut aanraden om ook eens te wandelen.

Meer wandeltips? Bekijk ook onze wandeling over de Oirschotse Heide.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie