Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
Nederland

Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen

Niet alle wandelingen die ik maak zijn de moeite waard. Normaal gesproken zou ik hier dan niet over schrijven. Maar in 2021 wil ik proberen om iedere week in ieder geval één wandeling te maken en hierover een verslag te schrijven. Helaas viel de wandeling van afgelopen weekend een beetje tegen. Opnieuw maakte ik een wandeling in Noord-Brabant, ditmaal door de Boswachterij de Kempen.

  • Boswachterij de Kempen
  • Rondwandeling
  • 14 kilometer
  • 3 uur
  • Makkelijk
Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
De Boswachterij ligt niet ver van de grens met België

Boswachterij de Kempen

De Kempen ligt in de gemeenten Eersel, Bladel en Reusdel-de Mierden, niet ver van de Belgische grens. Dit gebied van 1087 hectare staat bekend om heide, bos, slingerende beken en sporen uit het verleden. Napoleon heeft bijvoorbeeld zijn sporen achtergelaten op de Cartierheide en de bossen waren het terrein van smokkelaars. Waar er geen bossen zijn, ligt stille heide met stuivend zand en moerassen. Wie hier een wandeling maakt, gaat even helemaal de natuur in. En dat klinkt mij als muziek in de oren. Ik heb een wandeling gevonden die dwars door de natuur gaat.

Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
Door de bosrijke omgeving, waar veel mountainbikers fietsen

Startpunt bij Natuurpoort De Witrijt

Als startpunt van mijn wandeling kies ik voor de parkeerplaats bij Natuurpoort de Witrijt in Bergeijk. Vanaf hier wandel ik langs de Herberg De Negende Zaeligheyt direct de bossen in. Er zijn weinig andere wandelaars onderweg, maar veel mensen fietsen op hun mountainbike over de bospaden. De paden zijn hier zanderig en hobbelig. Ik kan me voorstellen dat dit voor de mountainbikers een uitdagend parcours is. Voor het wandelen is het iets minder prettig. Hoewel ik dwars door de natuur loop kan ik er niet echt van genieten. De omgeving is grauw en heeft iets troosteloos. Wellicht speelt het grijze weer hierin mee?

Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
Via Weebosch en akkervelden wandel ik weer de bossen in
Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
De Spijkertse Heide, niet op z'n kleurrijkst

Via Weebosch naar de Spijkertse Heide

Ik laat de bossen achter me en wandel voor even de bewoonde wereld in. In het dorpje Weebosch passeer ik de H. Gerardus Majella kerk en voor ik het weet ben ik het dorp ook alweer uit. Langs akkervelden kom ik opnieuw in de bossen. In dit deel ligt de Spijkertse Heide. Een kleine heide omgeven door bossen. De wandeling gaat rondom deze heide, die verder weinig spectaculair op me overkomt. Misschien ben ik ook té verwend met de Strabrechtse Heide dicht bij mijn huis.

Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
Aan de rand van de Cartierheide keer ik terug naar de auto

Langs de rand van de Cartierheide naar het eindpunt

Na de Spijkertse Heide lopen we richting de Cartierheide. Over dit heidegebied heb ik vaker mooie verslagen gelezen en bij de parkeerplaats staan ook voldoende auto’s. De route van vandaag brengt me alleen langs de rand van dit heidegebied. Later dit jaar zal ik zeker hier ook een wandeling gaan maken. In augustus kleurt de heide namelijk paars.

Inmiddels heb ik ruim 14 kilometer in de benen en dat voelt natuurlijk goed. Maar na de wandeling van vorige door de Oisterwijkse Bossen en Vennen viel deze route me behoorlijk tegen. Maakt niet uit, want ik heb weer een nieuw gebied ontdekt. Voor komend weekend zoek ik weer een nieuwe wandelroute uit die hopelijk iets mooier is.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie