Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Nederland
Wandelingen

Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer

Om het nieuwe jaar goed te starten trok ik direct mijn wandelschoenen weer aan. Meer wandelen, dat is eigenlijk één van de voornemens voor het aankomende jaar. Het is goed voor mijzelf en het levert nieuwe artikels op voor Reizen & Reistips. Maar ik werk toe naar een groter doel. In juli zal ik namelijk deelnemen aan de Kennedymars. 80 kilometer aan één stuk lopen. In 2004 heb ik de Kennedymars al eens ongetraind uitgelopen. Destijds zei ik dat ik ‘m nooit meer zou lopen, maar daar kom ik op terug. Wandelen vind ik inmiddels een stuk leuker en het is een mooie uitdaging om mijn tijd van destijds te verbeteren. Om dat voor elkaar te krijgen wil ik wel de nodige kilometers alvast in de benen hebben. De eerste kilometer van het jaar wandelde ik bij met het rondje Groot- en Kleinmeer.

  • Rondje Groot- en Kleinmeer
  • Rondwandeling
  • 11.75 kilometer
  • ca. 3 uur
  • Makkelijk
Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Het Grootmeer is de laatste jaren in een rap tempo drooggevallen.

Het Grootmeer en Kleinmeer

In het bosgebied Buikheide en Oude Molen in het Noord-Brabantse Winterle liggen de vennen Grootmeer en Kleinmeer. Deze vennen zijn op natuurlijke wijze ontstaan door verstuiving van zand. Sinds 1990 zijn beide vennen aangewezen als een beschermd natuurmonument en ze zijn onderdeel van een Natura 2000 gebied. Met zo’n 19 hectare is het Grootmeer één van de grootste vennen van Noord-Brabant. Toch valt het ven in de laatste jaren in een rap tempo droog. Beide vennen worden gebruikt voor de berging van spoelwater voor het nabijgelegen pompstation van Vessem. Doordat dit water vrij kalkrijk is, kunnen er rondom het water veel bijzondere en zeldzame planten groeien. Onder meer het bedreigde oeverkruid groeit hier. Normaal gesproken vallen de vennen in hete zomermaanden droog, maar de laatste jaren valt het Grootmeer droog zodra de aanvoer van het spoelwater wordt stopgezet. De oorzaak hiervan is slib uit het Kleinmeer. Daarnaast zorgt de harde groei van rietplanten ook voor problemen. Hierom is men begonnen met baggeren en het verwijderen van rietwortels. Aangezien er ook vogels leven in het riet, wordt niet al het riet weggehaald.

Het Grootmeer en Kleinmeer wordt omringd door de Buikheide. Dit gebied is een aangeplant productiebos met afwisselende boomsoorten.

Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Het startpunt van mijn wandeling is nabij het Grootmeer waar je enkele vogelsoorten kunt spotten.

Wandeling rondom de vennen en door het bos

Rondom de vennen zijn meerdere parkeerplaatsen te vinden waar je kunt beginnen aan een wandeling. Ik parkeer de auto tegenover de Bosschuur De Meren. Dit is direct gelegen aan het Grootmeer. Het valt al direct op dat het meer een stuk kleiner is als op Google Maps staat aangegeven. De gevolgen van het slib en het riet is dus duidelijk te zien. In het water zie ik verschillende vogelsoorten waaronder reigers, ganzen en eenden. Vanaf een kleine uitkijktoren heb je een panoramisch uitzicht op het Grootmeer en kun je de vogels goed spotten. Met een beetje geluk kun je hier klapeksters en zelfs kraanvogels spotten.

Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Rust in het voormalige productiebos

Het gebied ligt niet ver van Eindhoven Airport en dus merk ik al snel dat er met enige regelmaat een vliegtuig overgevlogen komt. Niet echt het meest rustgevende wat je verwacht in een natuurgebied. De route voert verder door het bosgebied waar je inderdaad verschillende boomsoorten kunt zien. Veel dieren of vogels zie ik overigens niet in het bos. Aan de rand van het landbouwgebied zie ik nog wel een buizerd die op zoek is naar een prooi.

Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Terug bij het Grootmeer en Kleinmeer.

De route buigt terug naar de vennen. Zonder dat ik er erg in heb, wandel ik langs het Kleinmeer. Dit ven is compleet begroeid waardoor je er ergens weinig van ziet. Via een klein vlonderpad steek ik de weg over en loop ik opnieuw door een bosgebied.

Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Wandelen in Noord-Brabant: Rondje Groot- en Kleinmeer
Het tweede deel in het bosgebied is een modderige bedoeling.

Heel prettig wandelt dit deel van de route overigens niet. Door de regenval is een groot gedeelte van het pad een complete modderpoel geworden. Mountainbikers en motorcrossers ploegen met moeite door de modder en maken het pad er niet beter op. Wellicht is het beter om dit deel van de route te wandelen in de warmere maanden. Voor nu ben ik in ieder geval blij dat ik bijna 12 kilometer heb gewandeld. Laat dit een mooi begin zijn voor de rest van het jaar.

Meer wandelen in Noord-Brabant? De Oirschotse Heide is niet ver weg van deze wandeling.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie