Heide en vennen route in Geldrop - Strabrechtse Heide, Kiezelven
Strabrechtse Heide Nederland

Reistips voor Strabrechtse Heide

De Strabrechtse Heide is een natuurgebied tussen de gemeenten Heeze-Leende, Someren en Geldrop-Mierlo. Dit heidegebied is maar liefst 1500 hectare groot. Een ideale plek voor wandelaars en fietsers dus. Je vindt er talloze wandel- en fietsroutes.

Tot aan het einde van de 19e eeuw was het natuurgebied nog een stuk groter. Een groot deel van de heide werd omgezet in bos of landbouwgrond. Daarnaast werd de A67 aangelegd waardoor de heide werd gescheiden van het bosgebied tussen Geldrop en Mierlo.

Op de Strabrechtse Heide vind je een flink aantal vennen. De meeste hiervan zijn door uitwaaing ontstaan. Het Beuven is met een oppervlakte van 85 hectare zelfs het grootste ven van heel Nederland. Rond dit ven groeien bijzondere planten en komen veel vogels voor waaronder  aalscholvers, roerdompen, lepelaars, kleine karakieten, blauwborsten, waterrallen, wintertalingen, slobeenden, zilverreigers, zwarte ooievaars, groenpootruiters, zeearenden en visarenden. Ook de kraanvogel kan hier worden waargenomen wanneer ze aan het trekken zijn. Om de flora en fauna te beschermen kunnen bezoekers niet aan de rand van de oevers komen. Vanuit een vogelhut kun je de vogels van een afstand bewonderen. Naast vogels kun je op de heide ook nog Schotse hooglanders, schapen en reeën waarnemen.

Op de plek waar vroeger de gemeenten Heeze, Maarheeze, Someren, Lierop en Mierlo samen kwamen staat de grenspaal ‘Hoenderboom’. De huidige paal is een kopie en tegenwoordig komen hier alleen de gemeenten Heeze-Leende en Someren samen. De grenspaal staat niet ver van het Grafven. Hier werden in de 16e eeuw vrouwen vermoord die werden beschuldigd van hekserij.

Bij De Plaetse beginnen een aantal rondwandelingen en kunnen bezoekers de heide, insecten- en bloementuin bezoeken. Hier bevindt zich ook de schapenkooi.

Boek een hotel bij Strabrechtse Heide

Booking.com