Duitsland

Wandelen in Duitsland: Unterer Bandweg in Stolberg

Wie een reis naar de Harz plant, moet zeker een stop maken in het plaatsje Stolberg. Je kunt in dit wonderschone stadje heerlijk slenteren door de smalle straatjes en genieten van de vele schitterende vakwerkhuizen. Heel groot is Stolberg niet, maar je kunt rondom het stadje en in de omgeving nog talloze wandelingen maken. Vorig jaar maakte in een wandeling aan de rand van Stolberg. Deze route van nog niet eens 5 kilometer staat bekend als de Unterer Bandweg.

  • Unterer Bandweg
  • Rondwandeling
  • ca. 5 kilometer
  • 1,5 uur
  • Makkelijk
Stolberg is een pittoresk stadje in de Harz

Stolberg

Liefhebbers van pittoreske stadjes en mooie natuur moeten zeker eens een bezoek plannen aan de Harz. Quedlinburg, Wernigerode en Goslar behoren tot de meest bekende steden, maar vergeet Stolberg zeker niet. Qua grootte doet dit stadje eerder aan als een dorp, er wonen slechts 1300 mensen. Het stadje wordt omringd door prachtige natuur en dat nodigt natuurlijk uit om te wandelen. Stolberg stond al jaren op mijn lijstje om eens te bezoeken. Ooit zag ik een documentaire over de laatste dagen van de DDR. Hierbij reden de makers van de documentaire met een Trabant door de Niedergasse langs de vele vakwerkhuizen. Dat zag er zo fantastisch uit, eigenlijk wilde ik met mijn eigen Trabant eens door deze straten rijden. Helaas vrees ik ervoor dat mijn Trabant zo’n lange rit niet trekt. Toen ik vorig jaar een reis door het noorden van Tsjechië maakte, stopten we ook even in de Harz om een bezoek te brengen aan Stolberg.

Wij beginnen onze route bij het station

Startpunt van de Unterer Bandweg

De Unterer Bandweg is een rondwandeling en dus maakt het in principe niet uit waar je de wandeling begint. Op internet wordt de Markt genoemd als startpunt, maar wij beginnen bij het station. Hier kunnen we immers de auto gratis parkeren. Vanaf hier wandel je naar het Stadtpark en kun je het bord met de verschillende wandelroutes zien. Volg de groene R2 markeringen voor de Unterer Bandweg.

Je wandelt langs de rand van Stolberg

Vanaf het begin ga je langzaam omhoog richting het centrum van Stolberg. Je wandelt tussen het groen en hebt op verschillende punten een fraai uitzicht op de stad. Het meest opvallende bouwwerk in natuurlijk het Schloss Stolberg dat hoog boven de stad uittorent. Schloss Stolberg stamt uit de 13e eeuw en werd bewoond door de graven van Stolberg. Tot aan 1945 werd het kasteel bewoond. Na de oorlog was het een FDGB-Ferienheim tot de val van de Muur. Sinds 2008 is het kasteel geopend voor publiek en kun je binnen een kijkje nemen.

Geniet onderweg van fraaie uitzichtpunten

Verschillende uitzichtpunten

Tijd om je camera erbij te pakken, want tijdens het eerste deel van de wandeling heb je enkele mooie uitzichtpunten. De Unterer Bandweg loopt langs de rand van het centrum. Wandel door richting de Zechental. Voordat je het centrum inloopt wandel je bij het Friedhofskapelle de Alte Auersbergstrasse weer omhoog het groen in. Hier staat een bankje in de schaduw waarbij je een geweldig zicht hebt op het Schloss. Wandel richting de Hirtengasse, maar sla hier rechtsaf naar de Bandweg. Deze loopt naar het Kaltes Tal en de brandweerkazerne aan de voet van het kasteel.

De vele fraaie vakwerkhuizen van Stolberg
En dan zie je ineens een oude DDR-auto rijden in deze fraaie omgeving

Pauzeren aan de Markt

Nu loop je voor het eerste door het centrum van Stolberg en kun je de vele vakwerkhuizen van dichtbij bewonderen. Wellicht is het leuk om even te pauzeren aan de Markt, zeker wanneer het zo warm is. Ga hier zitten op één van de terrasjes, bestel een drankje en geniet van de gebouwen om je heen. Rondom zie je onder meer de Saigerturm, de Sankt Martini Kirche en natuurlijk het Schloss Stolberg. Ik schreef al dat ik graag eens met mijn Trabant door deze straten wilde rondtuffen. Hoe mooi is het dan om een oude Wartburg 311 te zien. Het past voor mij helemaal in het plaatje van Stolberg en waarom ik hierheen wilde.

Aan de andere zijde heb je wederom enkele mooie uitzichtpunten

Terug richting Bahnhof

Na een verfrissend biertje wandelen we verder de Rittergasse in. Wandel door tot je bij de Rittertor bent. Deze toren was ooit één van de torens die onderdeel was van de stadsversterkingen van Stolberg. De poort stamt uit de 14e eeuw, maar was in de 1635 zomaar in elkaar gestort toen er mensen onderdoor liepen. Na de renovatie in 1640 heeft de toren het gehouden en kun je er veilig onderdoor lopen. Wij slaan hier echter linksaf en wandelen weer de Unterer Bandweg op. Vanaf de Luthersbuche heb je wederom een mooi uitzicht op de stad. Dit uitzichtpunt wordt omschreven als de mooiste van de wandeling, maar door de hoge struiken hebben we helaas geen zicht op de Markt. Wandel door naar de Himmelsleiter. Hier ga je over de vele trappen naar beneden en bereik je het station weer.

Tsjechië reis - dag 1 - Stolberg
Verken ook absoluut de overige straatjes van Stolberg

Terug het centrum in

Vergeet zeker niet om voor of na de wandeling nog de andere smalle straatjes van Stolberg te ontdekken. Zoals gezegd, Stolberg is niet groot en je hebt geen uren nodig om Stolberg te ontdekken. Breng (indien mogelijk) een bezoek aan het kasteel, het Museum Alte Münze en ga een stuk taart met koffie eten bij Café Friwi. Maar geniet bovenal van het prachtige stadbeeld van Stolberg. Verblijf je langer in Stolberg? Verken dan zeker ook de andere wandelingen rondom de stad.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!