Tsjechië reis - dag 1 - Stolberg
Stolberg (Harz) Duitsland

Reistips voor Stolberg (Harz)

De Harz is een prachtig gebied met mooie natuur en pittoreske stadjes. Stolberg is er hier één van. Ondanks dat het een klein stadje is met nog niet eens 1300 inwoners, is het één van de geliefdste kuuroorden van de Harz. Het is gelegen aan de Deutschen Fachwerkstrasse en is de geboorteplaats van Thomas Müntzer en gravin Juliana (een voorouder van de Nederlandse koninklijke familie).

Rond de 10e of 11e eeuw is Stolberg ontstaan als een mijnwerkersnederzetting. De stad werd voor het eerste in 1210 vermeld en kreeg in 1300 stadsrechten. Tot aan de 17e eeuw werd er mijnbouw gepleegd waarbij ijzer, koper, zilver, tin en goud werd gedolven. Stolberg had zelfs het recht om munten te slaan.

In de 20e eeuw kwam het toerisme op gang en werd Stolberg erkend als een erkend kuuroord. Bezoekers kunnen hier genieten van ruim 380 vakwerkhuizen, die uit vier verschillende eeuwen stammen. Wie door de idyllische straatjes van Stolberg wandelt waant zich terug in de middeleeuwen. De vakwerkhuizen zijn prachtig gerestaureerd. Het Stolberger Schloss torent hoop boven het stadje uit. Dit kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd en is met behulp van de Duitse monumentenzorg volledig gerenoveerd. Van 1201 tot 1945 was dit het verblijf van de graven en prinsen van Stolberg. Tegenwoordig is het een museum en kunnen bezoekers het kasteel van binnen bewonderen.

Stolberg is gelegen in vier dalen en wordt omringd door heuvels en prachtige natuur. Dit nodigt natuurlijk uit om te wandelen. Op de 580 meter hoge Auerberg kun je het grootste metalen dubbelkruis ter wereld bekijken en heb je een geweldig uitzicht over de Brocken.

Verhalen over Stolberg (Harz)

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Stolberg (Harz)

Booking.com