Soška pot wandeling in Slovenië - Soča rivier
Slovenië

Wandelen in Slovenië: Soška Pot, wandelen langs de Soča rivier

Slovenië is een prachtig land. Gevarieerd en absoluut een land voor natuur- en wandelliefhebbers of voor avontuurlijke vakanties. Ik heb een goede indruk van het land gekregen tijdens een persreis. De focus van deze reis lag op het wandelen. Te voet de schoonheid van het landschap en de natuur ontdekken. Iedere wandeling in Slovenië was een feest, want overal was het landschap weer anders en even wonderschoon. Wandelen langs de Soča rivier was wat mij betreft het hoogtepunt. In dit artikel neem ik jullie bij de hand en wandelen we samen de Soška Pot. Een trail langs één van de mooiste rivieren die ik ooit gezien heb.

  • Soška Pot
  • Etappe
  • 8,5 kilometer
  • 3 uur
  • Makkelijk
Soška pot wandeling in Slovenië
In Slovenië maakte ik meerdere wandelingen tijdens mijn persreis. De Soška Pot was hier één van.

Soška Pot

De trail die ik wandelde heet de Soška Pot. Deze trail is pas sinds april 2019 geopend en is een uitloper van de Alpe Adria Trail. Later in het jaar zal de Soška Pot worden opgenomen in de langere Julian Alps Trail. De route loopt voor een groot gedeelte langs de Soča rivier en brengt me uiteindelijk naar een prachtige waterval. Een aantal jaar geleden was deze route alleen per kano of kajak te doen via het water. Tegenwoordig kunnen mensen al wandelend genieten van de groene omgeving. Samen met Grega van Hiking & Biking Slovenia en de rest van de groep beginnen we in de loop van de ochtend aan de wandeling. In totaal bedraagt de wandeling ruim 8,5 kilometer en het gaat hierbij niet om een rondwandeling.

De Soška Pot loopt voor een groot deel parallel aan de de Soča rivier. Onze trail van Trnovo tot Kobarid is 8,5 kilometer lang.

Het beginpunt van de wandeling

Je kunt natuurlijk op meerdere punten beginnen aan deze wandeling. Ik begin de wandeling in het dorpje Trnovo. Om hier te komen kun je het beste de bus nemen van Kobarid naar Bovec en uitstappen in het dorpje Trnovo. Vanaf hier loop je aan de andere zijde van de Soča rivier en volg je de bordjes Alpe Adria Trail. Je zult een klein stuk langs kleurrijke grasweiden en een bosrijke omgeving wandelen. Volg het pad tot je aankomt bij een hangbrug die over de Soča rivier hangt. Aan de andere zijde van het water begint de Soška Pot.

Soška pot wandeling in Slovenië - Startpunt bij Trnovo
Soška pot wandeling in Slovenië - Startpunt bij Trnovo
Het startpunt van onze trail was in Trnovo
Soška pot wandeling in Slovenië - Startpunt bij Trnovo
Via weides en een bosrijke omgeving liepen we naar het begin van de Soška Pot

De wereldberoemde Soča rivier

Bij de brug heb ik voor het eerst zicht op de Soča rivier. Ik wist dat deze rivier prachtig moest zijn, maar dit plaatje had ik totaal niet verwacht. Het water heeft een bizarre kleur, een soort turquoise. Deze kleur heeft de rivier niet altijd, want de kleur is afhankelijk van het weer. Op de mooiste dagen kan het water emerald of smaragdgroen kleuren, maar bij hevige regenval kan het water ook weer bruin zijn. De Soča rivier is wereldberoemd en stroomt ruimt 96 kilometer door Slovenië heen. Het water is afkomstig uit de Julische Alpen en stroomt voor een groot deel door het Nationaal Park Triglav naar de Adriatische Zee. In de lente is de rivier op z’n wildst, wanneer het smeltwater uit de Julische Alpen naar de Adriatische Zee stroomt. In de zomer is de rivier juist weer rustig.

De wereldberoemde Soča rivier is bekend om de verschillende kleuren. Tijdens mijn wandeling was het water turquoise van kleur.

Soška pot wandeling in Slovenië - Brug over de Soča rivier
Om aan de trail te beginnen moesten we deze brug over die over de Soča rivierhangt
Soška pot wandeling in Slovenië - Soča rivier
Soška pot wandeling in Slovenië - Brug over de Soča rivier
Het eerste zicht op de geweldige Soča rivier
Soška pot wandeling in Slovenië - Soča rivier
De kleur van het water verschilt met het type weer

Het groene landschap

De trail loopt voor een groot gedeelte parallel langs de prachtige Soča rivier, die je altijd aan je rechterzijde zult zien. Het contrast met de kleur van het water met de groene omgeving is prachtig. Hoewel ik steeds de neiging heb om naar de rivier te blijven kijken, vergeet ik gelukkig ook niet van de andere natuur te genieten. Langs het pad groeien namelijk prachtige bloemen en planten. Ik zie zelfs een hazelworm wegglippen waar ik helaas geen foto van kon maken. Het was de eerste keer dat ik dit beestje zag.

De trail is voor iedereen goed te belopen in een eigen tempo. Af en toe moet stijg je of daal je weer een stuk af. Op de meeste plekken is er overigens voor gezorgd dat er traptreden zijn aangebracht. Wanneer het heeft geregend kunnen sommige gedeelten van het pad overigens behoorlijk glad en drassig worden. Over het algemeen is het een prima trail voor zowel jong als oud.

Soška pot wandeling in Slovenië - Soča rivier
Soška pot wandeling in Slovenië
De trail loopt voor een groot gedeelte langs de Soča rivier en we moeten zo nu en dan stijgen en dalen
Soška pot wandeling in Slovenië - De natuur
Vergeet vooral ook niet op de natuur rondom je te letten
Soška pot wandeling in Slovenië - De natuur
Soška pot wandeling in Slovenië - De natuur
Kleurrijke bloemen en kleine diertjes

De waterval Slap Kozjak

Na zo’n 4 kilometer wandelen neem ik afscheid van de Soča rivier en wandelen richting een andere rivier, de Kozjak. Om hier te komen wandel ik door een ongelooflijk groen gebied met varens. Wederom heb ik het gevoel alsof ik in de diepe jungles van Zuid-Amerika aan het wandelen ben.

Wanneer ik de Kozjak rivier bereik kom ik in een prachtig gebied. Het riviertje kabbelt rustig voort en om me heen zie ik enorme rotsen en nog altijd is het behoorlijk groen. Ik loop tegen de stroming van de Kozjak in en loop over enkele bruggetjes en beklim een houten trappetje. Het pad wordt nu een stuk smaller en loopt langs een enorme rotswand. Zodra ik de hoek om kom hoor ik het geklater van het water al. Daar is de Slap Kozjak! Een fenomenale waterval, redelijk verstopt in een soort grot. Idyllischer kan haast niet. Het is een plek waar ik uren van zou kunnen genieten.

Ik wandel over bruggetjes en langs een pad tegen de rotswanden aan. Uiteindelijk kom ik uit bij een spectaculaire waterval.

Soška pot wandeling in Slovenië - Slap Kozjak
Soška pot wandeling in Slovenië - Slap Kozjak
Wandel over de bruggetjes en de kleine paadjes langs de rotswanden
Soška pot wandeling in Slovenië - Slap Kozjak
Verbazingwekkend mooi
Soška pot wandeling in Slovenië - Slap Kozjak
De Kozjak waterval

Restanten uit de Eerste Wereldoorlog

Het is niet alleen natuurschoon, want dit gebied heeft ook een droevige geschiedenis. Oorlog is wel het laatste dat ik zou verwachten in deze omgeving. Toch vormden de rivier en de bergen het decor van een niet al te bekende veldslag van de Eerste Wereldoorlog tussen de Italianen en het Oostenrijks en Hongaars leger. Hierbij kwamen ruim 300.000 mensen om het leven. Het gaat hierbij ook niet om één, maar om twaalf veldslagen die van de zomer in 1915 tot de herfst van 1917 duurden. Bij de twaalfde slag kregen de Oostenrijkers en Hongaren hulp van het Duitse leger en werden de Italianen verdreven. De twaalfde slag staat ook wel bekend als het ‘Wonder van Kobarid’.

Wil je meer weten over deze oorlog? De trail ‘Het pad der Vrijheid’ loopt langs vervallen vestingmuren, kerkhoven, massagraven, gedenkstenen en rouwkapelletjes. Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Met het bezoek van deze oorlogsresten wandelen wij terug naar Kobarid, het eindpunt van onze wandeling.

Ik maakte deze wandeling in de maand mei, het laagseizoen van Slovenië. Hierdoor kwam ik nauwelijks andere mensen tegen.

Tip om te overnachten

Wil je rondom Kobarid overnachten? Dan is de camping Kamp Koren een goede optie. Hier kun je niet alleen kamperen, maar je kunt ook overnachten in chalets of een knus huisje. Verder vind je er een sauna, zout cabine, fitnessruimte, klimwanden, een klimbos en je kunt er kajaks huren. Recht voor de receptie heb je een prachtig zicht op de Soča rivier, net als van de brug net voor de ingang van de camping. Andere mogelijkheden om te overnachten in of rondom Kobarid vind je op booking.com.

Soška pot wandeling in Slovenië - Kamp Koren
In dit huis heb ik mogen overnachten
Soška pot wandeling in Slovenië - Kamp Koren
Soška pot wandeling in Slovenië - Kamp Koren
Het interieur van het huisje
Soška pot wandeling in Slovenië - Soča rivier bij Kamp Koren
Dit beeld zie je bij de receptie

Disclaimer: Ik was in Slovenië op uitnodiging van Baltus Communications. Ik krijg niet betaald voor het schrijven van dit artikel en alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie