Wandelen in Bohinj, Slovenië
Slovenië
Wandelingen

Wandelen in Slovenië: Bohinj

Eerder dit jaar kreeg ik de kans om Slovenië te ontdekken. Het is een ideale bestemming voor liefhebbers van natuur en wandelen. Gedurende mijn trip maakte ik meerdere wandelingen en kon ik de schoonheid van Slovenië te voet ontdekken. Iedere wandeling was prachtig en anders. Ik schreef al over de Soska Pot, een wandeling langs de prachtige Soča rivier. Eerder gingen we al wandelen in Bohinj. In dit artikel neem ik jullie mee tijdens deze wandeling. Vanuit Stara Fužina wandelde ik naar de Mostnica kloof naar de waterval in de Voje vallei en weer terug.

  • Mostnica Gorge en Voje Vallei
  • Rondwandeling
  • 14,5 kilometer
  • 3,5 uur
  • Makkelijk

Prachtig decor in Stara Fužina

Het is 9:00 als we ons verzamelen bij Hotel Jezero. Hier wacht onze gids Grega van Hiking & Biking Slovenia ons op. Voordat we beginnen aan onze wandeling in Bohinj genieten we van een schitterend zicht op de Sint-Johanneskerk. Terwijl de laaghangende wolken langzaam wegtrekken wordt het decor van besneeuwde bergtoppen langzaam zichtbaar. Een prachtig beeld om de dag mee te beginnen. De naam Bohinj betekent ‘Gods land’. Een terechte benaming, want het is hier prachtig. Het gebied wordt omringd door door de Julische Alpen, een groene en bosrijke omgeving en heeft als hoogtepunt het Lake Bohinj.

De Sint-Johanneskerk is de belangrijkste bezienswaardigheid in Bohinj. Het is de oudste kerk van de vallei dat omstreeks 1300 werd gebouwd. In de kerk kun je originele fresco’s bewonderen, waaronder een witte duivel. Over duivels gesproken, de brug voor de kerk wordt de duivelsbrug genoemd. De bevolking vond het bijzonder dat deze brug nooit kapot is gegaan, het moest volgens hun het werk van de duivel zijn.

Bohinj wordt omringd door door de Julische Alpen, een groene en bosrijke omgeving en heeft als hoogtepunt het Lake Bohinj.

Wandelen in Bohinj, Slovenië
Wolken trekken langzaam bij achter de Sint-Johanneskerk
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Voor de Sint-Johanneskerk ligt de Duivelsbrug vanwaar je een fraai uitzicht hebt op Lake Bohinj

Startpunt van de wandeling

Vanaf de Duivelsbrug starten we aan onze wandeling. De wandeling die we maken zal starten en eindigen in Stara Fužina. Het eerste stuk wandelen we nog een deel door het dorp zelf. Voor enige houvast aan de route kun je de trail vinden door de Mostnica rivier te volgen en omhoog te lopen. Houten bordjes wijzen tevens de weg naar de Mostnica kloof.

Wandelen in Bohinj, Slovenië
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Vanuit Stara Fužina start onze wandeling de natuur in

De mythe van de Mostnica kloof

Al snel laten we de bewoonde wereld achter ons en duiken we de bosrijke omgeving in waar we meerdere bruggen moeten oversteken. Binnen enkele minuten komen we uit bij de Mostnica kloof waar het helderblauwe water doorheen stroomt. Deze kun je het best zien vanaf  de bruggen waar je overheen loopt.

Aan één van de bruggen die je oversteekt kleef weer zo’n mythisch verhaal. Vroeger, toen er nog geen kloof was, had de lokale bevolking moeite om over de rivier te komen. Iedere brug die werd gebouwd werd verwoest zodra het water steeg. Een man uit het dorp beloofde een brug te bouwen die wel stand zou houden, maar zou wel de ziel nemen van de eerste die de brug zou oversteken. Toen de brug eenmaal af was, waren de mensen natuurlijk bang om deze brug over te steken. Een herder uit de bergen kwam naar beneden en stond voor de brug. Hij liep samen met een hond en had kaas bij zich waar zijn trouwe viervoeter dol op was. De herder rolde de kaas over de brug waarna de hond erachteraan rende en de brug overstak. De mensen hadden de duivel bedondert. De duivel was zo boos dat hij op de brug ging staan en twee keer heel hard met zijn staart sloeg aan beide kanten waardoor de Mostnica kloof ontstond.

Mooie mythes in Slovenië. De Mostanica kloof zou ontstaan zijn doordat de duivel boos was op de mensen.

Wandelen in Bohinj, Slovenië
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Al snel bereik je de Mostnica kloof waar het helderblauwe water doorheen stroomt
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Niet ver van de Duivelsburg moet je een kleine bijdrage betalen om de Voje vallei te kunnen betreden

Om de Voje Vallei te betreden moet je bij de entree €3 aan cash geld betalen. Met deze bijdrage ondersteun je de onderhoud van de trail en het behoud van de natuur. In de Mostnica kloof kun je wel gratis wandelen.

Een olifant in het water!

Nadat we de tweede duivelsbrug van de dag hebben overgestoken, en we onze ziel niet zijn verloren, komen we aan bij de entree van de Voje Vallei waar we een kleine bijdrage moeten betalen om verder te lopen.

Het pad wordt steeds mooier als we langzaam stijgen. Aan de linkerzijde stroomt de Mostnica rivier waar we kleine watervallen, waterpoeltjes en allerlei rotspartijen zien. Blijf goed naar de rivier kijken, want je wilt de olifant niet missen. Een olifant? Het water van de rivier heeft de rotsen uitgesleten en heeft bij een specifieke rots een gat weten te creëren. Van een afstand lijkt het net op de kop van een olifant met zijn slurf in het water. Op deze plek houden we een korte pauze en kunnen we genieten van de natuurschoon om ons heen. Grega trakeert ons op zelfgemaakt schnapps.

Wandelen in Bohinj, Slovenië
Zie je de olifant in het water?
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Het water heeft zich een weg gebaand door de rotsen

Door de Voje Kloof

Langzaam maar zeker wandelen we uit de bosrijke omgeving en komen we in de Voje Vallei. Deze weidse vallei bestaat uit grasvelden die omringd door prachtige bergen. Her en der een klein huisje of een stal, maar vooral rust. Heerlijk! Dit is Slovenië op zijn mooist. Ik draai meerdere rondjes om me heen om deze prachtige omgeving volledig in me op te nemen. We wandelen hier door tot we een klein café bereiken. Hier hebben we opnieuw een korte pauze om te genieten van het uitzicht met een lekkere strudel.

De Voje vallei bestaat uit enorme grasvelden en omringd door prachtige bergen. Koeien grazen hier, verder alleen maar stilte en rust.

Wandelen in Bohinj, Slovenië
We komen aan in de Voje Vallei
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Grasvelden omgeven door prachtige bergen

Naar de Mostnica waterval aan het einde van de Voje Vallei

Voordat we teruglopen wandelen we nog iets dieper de vallei in. 100 meter verder komen we namelijk aan bij de Mostnica waterval met een hoogte van zo’n 20 meter. Het is één van de watervallen die dit gebied rijk is, maar de andere zijn met een hoogte van 5 meter een stuk minder hoog.

Wandelen in Bohinj, Slovenië
Wandelen in Bohinj, Slovenië
De 20 meter hoge Mostnica waterval

Genieten van de kleine dingen

Omgeven door zoveel natuurschoon kom je haast ogen te kort. Overal waar je kijkt zie ik wel iets moois. De prachtige besneeuwde bergen, het helderblauwe water dat door de kloof stroomt, maar ook de kleine dingen. Kleurrijke bloemen groeien langs het pad en als je goed kijkt zie je ook nog wat kleine dieren. Zo spotten we een prachtige vuursalamander, de grootste salamander van Europa. Het beestje is zwart en heeft een patroon van gele vlekken en strepen. Dit dier is ernstig bedreigd in Nederland door de schimmelziekte waardoor ze nog nauwelijks in ons eigen land voorkomen. Gelukkig zie ik in Slovenië voor het eerst in mijn leven dit dier met eigen ogen. Verder spot ik tussen al het groen nog een smaragdhagedis die nauwelijks opvalt.

Wandelen in Bohinj, Slovenië
We spotten een vuursalamander
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Kleurrijke bloemen groeien overal
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Wandelen in Bohinj, Slovenië
En wie weet zie je nog wat andere kleine dieren

Terug naar Stara Fužina

Vanaf de Mostnica waterval wandelen we weer terug naar Stara Fužina. De trail is grotendeels hetzelfde waar we reeds hebben gelopen, alleen lopen we op de terugweg een groot gedeelte aan de andere zijde van de Mostnica rivier. Mocht je nog niet voldoende hebben omgekeken tijdens het begin, kun je nu dus alsnog genieten van het prachtige uitzicht.

Wandelen in Bohinj, Slovenië
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Vanaf de waterval wandelen we weer terug naar ons beginpunt, maar ditmaal aan de andere zijde van de rivier
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Ook nu kun je nog volop genieten van prachtige uitzichten

Een lekkere lunch in Stara Fužina

Terug in Stara Fužina zien we de kenmerkende kozolec. Dit zijn houten rekken met een dak erboven. Hout of hooi wordt hier tegenaan gelegd om te drogen. Verder bestaat het dorpje uit oude boerderijen. De meeste van deze zijn gebouwd met hout en steen, waarbij de eerste verdieping en het dak van hout is. In het hout zien we prachtige versieringen die de boerderijen een prachtig uiterlijk meegegeven.

Voor een lunch komen we terecht bij Gostilna Mihovc. Hier kunnen we na onze 15 kilometer lange wandeling genieten van de lokale Sloveense keuken. Ik bestel Jota, een soep met bonen, zuurkool, aardappel en spek. Een flinke kom, maar gelukkig heb ik ook nog ruimte over om te kunnen smullen van het toetje.

Wil jij genieten van de Sloveense keuken tijdens je verblijf in Bohinj? Niet alleen Gostilna Mihovic is een aanrader, maar ook bij Gostinla Pri Hrvatu kun je heerlijk eten.

Wandelen in Bohinj, Slovenië
In Stara Fužina kun je de typische kozolec bewonderen
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Wandelen in Bohinj, Slovenië
Bij Gostilna Mihovc lunchen we typisch Sloveens

Overnachten in Bohinj

Tijdens mijn verbijf in Bohinj heb ik overnacht bij Accommodation Resman, gelegen op loopafstand van het meer.

Boek een kamer

Disclaimer: Ik was in Slovenië op uitnodiging van Baltus Communications. Ik krijg niet betaald voor het schrijven van dit artikel en alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!