Slovenië

Slovenië, een land voor natuur- en wandelliefhebbers

Dat Slovenië een prachtig land is, was mij al bekend. Enkele jaren geleden heb ik voor vrienden al eens de hotspots van het land opgezocht. Al snel werd me duidelijk dat Slovenië ontzettend veel schoonheid te bieden heeft. Toch had ik deze reisbestemming zelf nog nooit bezocht. Ik was dan ook razend enthousiast toen ik een mail in mijn inbox zag staan met de uitnodiging voor een wandelpersreis naar Slovenië. Een mooie manier om al wandelend kennis te maken met dit land.

Regio Posavje

De eerste stop van de reis bracht ons naar Brestanica, een dorp gelegen in de regio Posavje. Deze regio is een bestemming voor wandelliefhebbers. Er zijn hier ruim 50 routes vinden die variëren van 16 tot 60 kilometer. Doordat de hoogste berg maar 500 meter hoog is, kunnen ook families met kinderen hier met gemak wandelen of fietsen. In de maanden mei en juni vindt het Posavje Hiking Festival plaats waarbij bezoekers de wandelroutes met een gids kunnen ontdekken en onderweg kunnen genieten van lokale specialiteiten. De Posavje regio staat verder bekend om haar spa’s, wijnvelden en kastelen.

In Brestanica bezochten we het Rajhenburg Castle
Na de rondleiding door het kasteel volgt een kleine wijnproeverij

Rondleiding in het Rajhenburg Kasteel

Één van de kastelen die we bezoeken is het Rajhenburg Kasteel. Dit kasteel torent boven de rivier Sava uit. Samen met een gids krijgen we een rondleiding en komen we meer te weten over de geschiedenis en de trappisten die hier vanaf 1881 leefden en werkten. Het kasteel werd in de 9e eeuw gebouwd, maar werd een eeuw later weer vernietigd. In de 12e eeuw werd het kasteel gerenoveerd en was onder meer de familie Rajhenburg de bewoners van het kasteel. In 1884 trokken de trappist monniken in het kasteel en produceerden ze onder meer chocolade, likeur, honing kaas en wijn. Er wordt gezegd dat de monniken zelfs de eersten waren die mousserende wijn produceerden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door de Duitsers gebruikt als deportatiekamp voor de Slovenen en na de oorlog werden vrouwen hier gevangen gehouden.

Na de rondleiding worden we getrakteerd op wijn en chocolade waar de regio Posavje bekend om staat. De wijnen van de familie Kunej bevatten chocolade waardoor de smaak redelijk zoet is. Een echte wijnkenner ben ik niet, maar door de toevoeging van chocolade zijn de wijnen een stuk zoeter dan normaal. Ik vind ze wel lekker smaken. De rode wijn heeft zelfs wat weg van het binnenste van een Mon Cheri bonbon. Naast wijn mogen we ook chocolade proeven. Dat België en Zwitserland bekend staan om de chocolade, dat weet de gehele wereld. Maar wie wist dat ook Slovenië een echt chocoladeland is? Ik wist het niet, maar inmiddels weet ik beter.

Zicht op de Župnijska cerkev sv. Marije Lurške
Het lijkt wel alsof we door de jungle van een tropisch land lopen
Prachtige muurschilderingen in de Cerkev Sv. Mohorja kerk

Een deel van het Trappistenpad

Nadat we onze smaakpapillen hebben verwend wordt het tijd voor de eerste wandeling. Helaas zijn de weergoden ons minder goed gezind, want het regent inmiddels behoorlijk hard. Toch kiezen we als groep ervoor om een korte variant van het Trappistenpad te lopen. De route gaat heuvel op naar de Cerkev Sv. Mohorja kerk die bovenop de heuvel staat. Het gebied is zo groen dat het gelijkenissen toont met de dichte jungles van Costa Rica. Hier geen brulapen of luiaarden, maar we spotten wel een vuursalamander. We mogen de Cerkev Sv. Mohorja kerk van de binnenzijde bekijken. Een prachtige kleine kerk met schitterende muurschilderingen.

Bohinj

Één van de bekendste hotspots van Slovenië is zonder twijfel het Lake Bled. Het meer is een toeristische plek, maar dat heeft natuurlijk ook een reden want het landschap is fantastisch. Wij rijden alleen langs het meer zonder een stop te maken. Onze volgende bestemming is namelijk Lake Bohinj. Iets minder bekend dan het Lake Bled, maar volgens veel mensen één van de mooiste regio’s van Slovenië. Bij aankomst in Bohinj maken we kennis met onze gids Grega, met wie we de komende dagen zullen gaan wandelen. Grega is gids en eigenaar van Hike & Bike en ik kan hem ten zeerste aanbevelen wanneer je onder leiding van een gids de Sloveense trails wilt ontdekken.

Een fantastische ochtend in Stara Fužina
De kloof Mostnica Gorge
Kun jij de olifantenrots zien?

Mostnica Gorge

Wanneer we met Grega op pad gaan schijnt het zonnetje. Perfecte omstandigheden voor een flinke wandeling. Vanuit onze accommodatie lopen we naar het dorpje Stara Fužina. We kunnen al direct genieten van de geweldige omgeving met het Lake Bohinj dat omgeven wordt door de Julische Alpen. Langzaam verdwijnen de wolken en worden de besneeuwde bergtoppen zichtbaar. De Mostnica kloof ligt op een steenworp afstand van Stara Fužina. Vanuit hier wandelen via een bosrijke omgeving naar de Mostnica kloof en maken we kennis met de schoonheid van Slovenië. Niet ver van de Devils Bridge komen we bij de entree van het park en wandelen we langs het water. Het water heeft hier het gesteente uitgeslepen en een rots heeft de vorm van een olifant gekregen.

Het groene Voje dal
Slap Mostnice en een vuursalamander
Het is heerlijk wandelen tussen de bergen en bergweiden

Het pad loopt verder het Voje dal in. Dit dal wordt omgeven door bergweiden en de bergen. Er staan meerdere berghutjes en we kunnen hier even genieten van een korte pauze. Een bakje koffie en een strudel gaan er al goed in, terwijl we van het zonnetje genieten. Vanuit deze berghut is het nog maar vijf minuten lopen om de Slap Mostnice waterval te bereiken. Na de waterval lopen we terug naar Stara Fužina waar in de middag een een uitgebreide lunch krijgen van de Sloveense keuken.

Een heerlijk stoofpannetje
Bij Lake Bohinj is het heerlijk chillen

Lake Bohinj

Door de schoonheid van Mostnica Gorge kan ik nauwelijks stoppen met het maken van foto’s. Om de paar meter zie ik weer een mooi motief om vast te leggen. We lopen daarom een beetje achter op schema en hebben daardoor minder tijd voor onze wandeling langs Lake Bohinj. Dit meer is een stuk minder bekend dan het niet zo ver gelegen Lake Bled. In Bled zie je rondom het meer hotels, restaurants en winkeltjes. Bij Lake Bohinj heb je de groene natuur. In de zomermaanden gaan mensen naar het meer voor watersport, picknicken ze langs het water of gaan ze vanaf de omliggende bergen paragliden. Het idee was om een rondje te lopen rondom het meer, maar die tijd hebben we helaas niet.

Een avondwandeling met fakkels

Avondwandeling met fakkels

Na het avondeten in het dorpje Stara Fužina, haalt onze gids ons op voor een avondwandeling. Niet zomaar een wandeling, want we zullen voorde afwisseling gaan wandelen met brandende fakkels in onze hand. Dit is eens een andere manier van wandelen. De fakkels zijn gemaakt van wax en branden behoorlijk goed. Tijdens de wandeling vertelt Grega enkele verhalen en mythes.

Soča vallei

De regio van Bohinj was al behoorlijk indrukwekkend qua landschap. De Soča vallei is misschien nog wel een stuk mooier. Dwars door het groene landschap stroomt de Soča rivier die wereldberoemd is geworden vanwege zijn prachtige kleur. Op mooie dagen is de kleur van de rivier emerald en bij bepaalde weersomstandigheden kan het water een lichtgroene kleur krijgen. De groene omgeving, de emerald gekleurde rivier en de bergen van de Julische Alpen op de achtergrond maken dit gebied een bezoekje waard.

Aan de overzijde van deze brug begint de Soška pot trail
De Soča rivier heeft een prachtige kleur
Wat een natuurspektakel
Absoluut hoogtepunt van de trail is de Kozjak waterval

Van Trnovo naar Kobarid langs de Soča rivier

In de vallei wandelen we samen met Grega een deel van de Soška pot trail. We starten onze wandeling in het plaatsje Trnovo en zullen onze wandeling eindigen bij onze accommodatie Eco Camp Koren in Kobarid. Al snel bereiken we de brug waarmee we de Soča rivier oversteken. De kleuren van de rivier lijken onwerkelijk, alsof ik in een Photoshop document ben ingestapt. Aan de overzijde van de brug start de Soška pot, een trail die in april 2019 pas is geopend. We wandelen langs de prachtige Soča rivier door een heuvelachtige omgeving en door bossen. Na ruim 5 kilometer verlaten we de Soča rivier en wandelen we naar eenandere rivier, de Kozjak. Hier arriveren we bij één van de meest spectaculaire plek van de wandeling. De Slap Kozjak waterval. Door de ligging tussen de hoge rotswanden is dit een absolute must-see. Om deze waterval te bereiken moeten we over houten bruggetjes wandelen. Pas op, want door het water kunnen deze bruggetjes behoorlijk glad zijn.

Tolmin Gorge is ook een bestemming voor je bucketlist
Het blauwe water is ook hier weer te zien

Tolmin Gorges

De Tolmin Gorge is gelegen in het zuiden en het laagste punt van het Triglav National Park. Deze locatie kun je ook op je bucketlist zetten. Het landschap en de natuur is hier eveneens fantastisch. In dit gebied groeien ongelooflijk veel soorten bomen, planten en kruiden. En natuurlijk komt  het lichtblauwe water van de rivieren Tolminska en Zadlaščica weer terug. Er lopen enkele prachtige wandelpaden door het gebied, waardoor je kunt genieten van deze pracht en praal. Door hevige regenval is een gedeelte van het pad voor ons helaas afgesloten en moeten we een gedeelte via de hoofdweg wandelen. De flora, het water, watervallen en een rots met de naam ‘Bear’s Head’ kenmerken Tolmin Gorge. De rivieren hebben de kloof en de grillige vormen in de loop der jaren gecreëerd.

Ljubljana

Onze reis eindigen we in de hoofdstad van Slovenië. Ljubljana is één van de kleinste hoofdsteden van Europa. Hierdoor heeft de stad geen waslijst aan belangrijke bezienswaardigheden, maar is de stad overzichtelijk en ligt alles op loopafstand. Ooit was de stad een typische grauwe oostblokstad, maar tegenwoordig barst Ljubljana van architectonische hoogstandjes en is het een echte studentenstad. Samen met een gids van Visit Ljubljana maken wij een stadswandeling om een indruk te krijgen van de stad. Helaas zijn de weergoden ons minder gezind, want tijdens de wandeling begint het behoorlijk te regenen.

We sluiten onze reis af in de hoofdstad Ljubljana
Samen met een gids gaan we op ontdekkingstocht

Wandelen door het historische centrum

Ondanks de regen laten we ons niet kennen en gaan we op onderzoek uit. We komen aan bij de Drakenbrug waar vier grote stenen draken de brug bewaken. De Draak is het symbool van de stad en verwijst naar een legende van de Griekse prins Jason die de stad zou hebben gesticht en rondom de stad een draak zou hebben gedood. Niet veel verder is de Schoenmakersbrug te vinden waar vele koppels hun liefde hebben bezegeld door een slotje aan de brug te hangen. We lopen verder naar het belangrijkste plein van de stad: het Prešerenplein. Op het plein staat een standbeeld van de Sloveense dichter France Preseren en zien we de roze Franciscanenklooster. Wanneer je met je rug naar het klooster staat zie je de Tromostovje, de driedubbele brug. Ooit was dit maar één brug, maar deze was veel te smal geworden. In plaats van de brug af te breken en te verbreden, werden er twee voetgangersbruggen bij gebouwd.

Vanaf het kasteel Ljubljanski heb je het mooiste uitzicht over de stad

Het mooiste uitzicht over Ljubljana

De belangrijkste bezienswaardigheid van Ljubljana is zonder twijfel het kasteel Ljubljanski. Het kasteel is gelegen op een heuvel en daarom heb je vanaf het kasteel een fraai uitzicht over de stad. Om het kasteel te bereiken moet je dus een aardige klim maken, of je neemt de lift naar boven. Wij bezoeken in het kasteel alleen de toren vanwaar we kunnen genieten van het uitzicht. Op de ramen staan alle bezienswaardigheden die je kunt zien gemarkeerd. In het kasteel dineren we in het nieuwe restaurant Gostilna na Gradu waar we de Sloveense keuken nogmaals kunnen proeven in een modern jasje. Zo maak ik in dit restaurant onder meer kennis met het eten van tong en geit.

Slovenië
Slovenië vraagt erom ontdekt te worden - Foto: thehike.nl

Slovenië, een land dat je zeker moet ontdekken

Met ons bezoek aan Ljubljana sluiten we onze wandelpersreis af. Ik heb nog maar een fractie van Slovenië gezien, maar ben diep onder de indruk. Het land vraagt erom ontdekt te worden. Veel van mijn medereizigers vertelden me dat ze al eens eerder in het land waren en dat Slovenië absoluut hun favoriete land van Europa is. Daar kan ik me ergens in vinden. Slovenië is een land voor wandel- en natuurliefhebbers en je kunt er een perfecte roadtrip maken. Gastvrije mensen en Grote kans dat ik in de nabije toekomst nog eens terug ga om het land beter te ontdekken.

Disclaimer: Ik was in Slovenië op uitnodiging van Baltus Communications. Ik krijg niet betaald voor het schrijven van dit artikel en alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie