Malerweg Etappe 5 - Kirnitzschtalbahn
Duitsland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Kirnitzschtalbahn, de historische tramlijn in de Sächsische Schweiz

Wie op vakantie gaat naar de Sächsische Schweiz, mag een ritje met de Kirnitzschtalbahn niet overslaan. Deze historische tramlijn is slechts 8 kilometer en rijdt naar het eindpunt Lichtenhainer Wasserfall, dwars door het prachtige Kirnitzschtal. Stap in en voel de nostalgie van deze bijzondere tramlijn. En zodra je weer uitstapt, kun je een mooie wandeling maken door het mooiste natuurgebied van de deelstaat Saksen.

Malerweg Etappe 5 - Kirnitzschtalbahn
Malerweg Etappe 5 - Kirnitzschtalbahn
De Kirnitzschtalbahn is een historische tramlijn in de Sächsische Schweiz

Kirnitzschtalbahn

Toerisme in de Sächsische Schweiz bevorderen

Aan het einde van de 19e eeuw wordt de Sächsische Schweiz een geliefde regio om vakantie te vieren. Toeristen komen hierheen om te relaxen in de vele resorts of om te wandelen in de prachtige natuur. Om de toeristen beter te kunnen transporteren zijn er in 1870 plannen om een paardentramlijn aan te leggen door het Kirnitzschtal. Deze plannen wijzigen en in 1893 legt men een spoorlijn aan. Omdat er geen elektriciteit beschikbaar is in de regio, wordt er speciaal voor de het spoor een elektriciteitscentrale gebouwd om elektriciteit op te wekken. Tijdens Pinksteren in 1898 vertrekken de eerste trams van Bad Schandau naar de Lichtenhainer Wasserfall. De Kirnitzschtalbahn is in eerste instantie puur bedoeld voor het toerisme en rijdt enkel in de maanden april tot en met oktober. 80.000 reizigers maken gebruik van de nieuwe spoorlijn in het eerste jaar.

Problemen in de beginjaren

Hoewel er in het begin veel problemen zijn met ontsporingen en schade aan motoren, groeit het aantal reizigers in 1920 tot ongeveer 200.000 bezoekers. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Kirnitzschtalbahn is de nacht van 26 op 27 oktober 1927. Door een brand in de stelplaats wordt het volledige voertuigenpark verwoest waardoor er zelfs plannen zijn om de lijn op te heffen. Omdat er trams van de Lössnitzbahn tijdelijk worden ingezet. kan een sluiting worden voorkomen. Een jaar later worden nieuwe trams in gebruik genomen. Na de Tweede Wereldoorlog vormt slijtage een groot probleem. Zo ontspoort er op 21 juli 1969 een tram en stort het voertuig naar beneden en vier jaar later botsen twee trams frontaal tegen elkaar aan. Weer wordt er serieus overwogen om de lijn te sluiten, maar uiteindelijk wordt het spoor alsnog gerenoveerd en de trams gemoderniseerd. Daardoor kunnen toeristen tot op de dag van vandaag in de Sächsische Schweiz nog altijd genieten van deze historische lijn.

Wandelen in Duitsland - Malerweg Etappe 4, Sächsische Schweiz
Het traject loopt van Bad Schandau naar de Lichtenhainer Wasserfall, dwars door het Kirnitzschtal

Traject van de Kirnitzschtalbahn

De Kirnitzschtalbahn is slechts 8 kilometer lang en telt 7 haltes. Hiermee is de Kirnitzschtalbahn het kleinste trambedrijf in de deelstaat Saksen. Het traject begint in het stadspark van Bad Schandau en eindigt bij de Lichtenhainer Wasserfall. Vanuit Bad Schandau rijd je door het Kirnitzschtal, één van de mooiste valleien van de Sächsische Schweiz. Bij iedere stop kun je wandelen naar enkele mooie hotspots van de Sächsische Schweiz. Bijzonder is dat de lijn enkelsporig is. Trams kunnen elkaar passeren op twee wisselplaatsen en aan het einde van het traject is er een omloopspoor.

Lichtenhainer Wasserfall

Het eindpunt van de lijn is de Lichtenhainer Wasserfall. Deze waterval is gelegen aan de linkerzijde van de Gaststätte/herberg. De herbergier voelde zich verantwoordelijk voor de waterval en wilde er ook nog aan verdienen. Daarom werd er in 1830 werd een dam gebouwd om een deel van het water tegen te houden. Toeristen die de waterval wilden zien, moesten betalen. Bij betaling werd de sluis open gezet zodat er meer water naar beneden kon klateren. Met de komst van de Kirnitzschtalbahn kwamen er ook meer toeristen af op de waterval. De dam werd in de jaren ‘90 gerestaureerd en sindsdien wordt er ieder half uur een grote stroom aan water doorgelaten.

Malerweg Etappe 5 - Kirnitzschtalbahn
Een nostalgisch ritje

Tickets en reistijden

De Kirnitzschtalbahn rijdt dagelijks, maar hanteert een ander schema in de zomerperiode en winterperiode. In de zomermaanden rijden er meerdere trams en kun je om het half uur instappen. Tijdens de wintermaanden wordt er slechts 1 tram ingezet en moet je 70 minuten wachten op de volgende rit. Een ticket voor een enkele rit kost per 1 april 2023 €7,00 per persoon en een dagkaart €10,00 per persoon. Je kunt met ‘Gästekarte Sächsische Schweiz niet gratis meerijden, al zijn er af en toe uitzonderingen in de zomermaanden.

Kijk op VVO-Online voor de actuele reistijden en prijzen.

Bijzonderheden van de Kirnitzschtalbahn

  • De Kirnitzschtalbahn is het kleinste trambedrijf van Sachsen.
  • Het traject is enkelsporig en de trams rijden alleen aan de rechterzijde van de weg. Hierdoor moet het autoverkeer goed opletten als de trams terugkeren richting Bad Schandau.
  • Samen met de trams van Woltersdorf en Naumburg, zet de Kirnitzschtalbahn uitsluitend oudere tweeassige voertuigen in.
  • De Kirnitzschtalbahn is de enige tramlijn zonder nummer.
  • In de film The Reader is een scène waarbij een rijdende tram te zien is.
Wandelen in Duitsland - Malerweg Etappe 4, Sächsische Schweiz
De Sächsische Schweiz is één van de mooie natuurgebieden van Duitsland

Sächsische Schweiz

Natuurlijk kom je niet alleen voor de Kirnitzschtalbahn naar de Sächsische Schweiz. Dit prachtige natuurgebied aan de Tsjechische grens staat bekend om het wonderschone landschap dat miljoenen jaren geleden is ontstaan. Vroeger werd het gebied tussen Pirna en de Tsjechische grens nog bedekt door een zee. Op de bodem van het water bleef zand liggen dat uiteindelijk versteende. Toen de zee zich terugtrok, kwam er een enorme zandstenen laag bloot te liggen. Erosie van water, wind, warmte en kou zorgde voor een prachtig landschap. Zo vind je in de regio onder meer bizarre rotsformaties, tafelbergen, grotten, valleien en ravijnen. Sinds 1990 werd het Nationaal Park Sächsische Schweiz opgericht om al deze schoonheid te kunnen beschermen.

Wandelen in Duitsland - Malerweg Etappe 2
De bekendste bezienswaardigheid van de Sächsische Schweiz is de Bastei

Hoogtepunten van de Sächsische Schweiz

Aan hoogtepunten en bijzondere bezienswaardigheden geen gebrek in de Sächsische Schweiz. De meeste mensen komen hierheen en bekijken de Bastei met de Basteibrücke en het schitterende uitzicht op de Elbe. Maar ook de Schrammsteine is een indrukwekkende rotsformatie die je zeker gezien moet hebben. De Pfaffenstein is een tafelberg die je kunt beklimmen. Verder kun je een bezoek brengen aan Festung Königstein, het gezellige Pirna of het eco-dorpje Schmilka.

Wandelen in Duitsland - Malerweg Etappe 4, Sächsische Schweiz
De Malerweg is een prachtige wandelroute door de Sächsische Schweiz

Malerweg

Een mooie manier om alle hoogtepunten van de Sächsische Schweiz te bewonderen is door te wandelen. De Malerweg is de beroemde en prachtige route van zo’n 155 kilometer door het natuurgebied. Deze wandelroute wordt opgedeeld in acht verschillende etappes, ieder met een aantal hoogtepunten. Ik wandelde de complete Malerweg in 2022 en kan het iedere wandelliefhebber aanraden. De Kirnitzschtalbahn kan een goed vervoersmiddel zijn om je naar de een beginpunt van een Etappe te brengen. Het eindpunt van de tramlijn is bijvoorbeeld een deel van de 5e Etappe van de Malerweg.

Plan je reis naar Sächsische Schweiz

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.