Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt
Duitsland
Kerstmarkten

Kerstmarkten van Dresden

Als je een liefhebber bent van kerstmarkten, dan zit je in Duitsland goed. De Duitsers leven echt naar deze periode toe en de kerstmarkten zijn altijd gezellig en sfeervol. Met name in de deelstaat Saksen merk je dat de eeuwenoude kersttradities tot leven komen tijdens de kerstperiode. Huizen worden versierd met de handgemaakte houten kerstdecoraties. Overal zijn Pyramides, Schwibbogen, Nussknacker, Räuchermänner en Herrnhuter Sterne te zien. Op de kerstmarkten heerst een magische sfeer en hangt de lucht van Glühwein en heerlijke lekkernijen; van Dresdner Christstollen tot Handbrot en van Quarkkeulschen tot Pulsnitzer Pfefferkuchen en natuurlijk Glühwein van Schloss Wackerbarth. De sfeer is ongeëvenaard in andere delen van Duitsland. Ik ben opgegroeid met de Oost-Duitse kersttradities, want mijn moeder komt uit deze regio. Daarom leek het mij een goed idee om de kerstmarkten van Dresden eens te bezoeken en me helemaal onder te dompelen in die mooie kerstsfeer.

Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt
Dresden telt in totaal negen kerstmarkten, waarbij de Striezelmarkt de meest bekende is
Kerstmarkt Dresden - Augustusmarkt
Kerstmarkt Dresden
Sachsen staat bekend om de traditionele en handgemaakte kerstdecoratie

Kerstmarkten van Dresden

Dresden telt in totaal negen kerstmarkten, waaronder de oudste van heel Duitsland. De meeste kerstmarkten vind je in de Altstadt en zijn gemakkelijk te voet te bereiken. En heb je voldoende tijd, kun je met het openbaar vervoer ook in de omgeving nog veel meer kerstmarkten vinden. Ik ging op onderzoek uit naar de leukste kerstmarkten van Dresden.

Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt
Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt
Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt
Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt
Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt
Uiterst sfeervol, de Striezelmarkt is één van de mooiste kerstmarkten van Duitsland

Dresdner Striezelmarkt

Denk je aan een kerstmarkt in Dresden, dan zal de Striezelmarkt wellicht als eerste in je opkomen. De Dresdner Striezelmarkt is wereldberoemd en is al meerdere malen uitgeroepen tot de meest geliefde kerstmarkt van Duitsland. Het is tevens de oudste kerstmarkt van Duitsland, want reeds in 1434 werd de Striezelmarkt in Dresden gehouden. Ondanks enkele veranderingen door de eeuwen heen, heeft de Striezelmarkt zijn sfeervolle en traditionele karakter weten te behouden. In 2022 vindt de Striezelmarkt alweer voor de 588e maal plaats. Deze kerstmarkt wordt opgebouwd op de Altmarkt, nabij de Kreuzkirche. Tijdens de kerstdagen is het plein omgetoverd tot een waar kerstparadijs. Prachtig zijn de sfeervolle kraampjes waar de handelaren hun handgemaakte goederen en lekkernijen verkopen. Ieder kraampje is uniek en een aantal bevatten prachtige bewegende figuren of rijdende treintjes.

Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt
Herrnhuter Sterne
Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt
Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt
De Pflaumentoffel is typisch voor de Striezelmarkt
Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt
Op 3 december wordt tijdens het Stollenfest de grootste Dresdner Christstollen aangesneden, maar ook hiervoor kun je de heerlijke lekkernij al kopen en proeven
Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt
Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt
Typische lekkernijen uit Saksen

Typisch voor de Striezelmarkt is de Pflaumentoffel, een figuurtje van gedroogde pruimen. Tijdens het Stollenfest op 3 december wordt een gigantische Dresdner Stollen van ruim 4000 kilo aangesneden. Midden op het plein staat een 14,61 meter hoge Stufenpyramide uit het Erzgebirge en bezoekers worden verwelkomd met de grootste Schwibbogen ter wereld waar je overheen kunt wandelen. Wil je de kerstmarkt van wat hogerop bewonderen, maak dan zeker een ritje in het historische reuzenrad. Het is niet geheel gek dat de Striezelmarkt razend populair is en dat het behoorlijk druk kan zijn, maar ik begrijp heel goed waarom deze kerstmarkt wereldberoemd is.

De Striezelmarkt is geopend van 23 november 2022 tot 24 december 2022

Kerstmarkt Dresden - Dresdner Winterlichten
Kerstmarkt Dresden - Dresdner Winterlichten
Kerstmarkt Dresden - Dresdner Winterlichten
In de Prager Strasse vind je de Dresdner Winterlichter kerstmarkt

Dresdner Winterlichter

Wanneer je wilt winkelen in Dresden, ga je naar de Prager Strasse. Sinds 2012 wordt in deze winkelstraat tijdens de kerstdagen de Dresdner Winterlichter gehouden. Tijdens het winkelen kun je direct genieten van de kerstsfeer. De kerstmarkt bestaat uit talloze kraampjes die ‘s avonds fraai worden verlicht. Je vindt er het typische aanbod, maar ook specialiteiten uit Dresden en uit de omgeving. Het hoogtepunt van deze kerstmarkt is de 15 meter hoge kerstboom. Elke avond worden deze boom verlicht, begeleid door muziek. Vlakbij de kerstboom staat een historische draaimolen die voor kinderen hartstikke leuk is. Kinderen kunnen daarnaast ook even langs bij het huis van de kerstman.

Dresdner Winterlichter is geopend van 24 november 2022 tot 23 december 2022

Kerstmarkt Dresden - Advent auf dem Neumarkt
Kerstmarkt Dresden - Advent auf dem Neumarkt
Kerstmarkt Dresden - Advent auf dem Neumarkt
Rondom de Frauenkirche is een traditionele kerstmarkt opgebouwd met vele lekkernijen uit de regio en oude ambachten

Advent auf dem Neumarkt bij de Frauenkirche

Midden op de Neumarkt staat de beroemde Frauenkirche, het symbool van Dresden. De Neumarkt is een plek met traditie en historie. Hier wordt de ‘Advent auf dem Neumarkt’ gehouden en kunnen bezoekers terug naar de periode tussen 1830 en 1920. De kraampjes zijn opgebouwd in de stijl uit deze periode en de verkopers zijn verkleed in klederdracht. 100 jaar geleden hadden bijvoorbeeld boekdrukkers, houtsnijders, klokkengieters, timmerlieden, schoenmakers, tassenmakers, goudsmeden en chocolatiers zich in de omgeving van de Neumarkt gevestigd. Op deze markt worden deze traditionele, handgemaakte producten verkocht. Ook de gastronomie is gericht op traditionele lekkernijen die je niet snel terug vind op andere kerstmarkten in Duitsland. Denk hierbij aan Gerupfte Auguste (gebraden gans met rode kool in een broodje) of Ragout fin (ragout van gekruid vlees met een topping van kaas). Geniet van deze heerlijke lekkernijen met de prachtige Frauenkirche op de achtergrond.

Advent auf dem Neumarkt is geopend van 24 november 2022 tot 23 december 2022

 

Kerstmarkt Dresden - Mittelalter-Weihnachtsmarkt im Stallhof
Kerstmarkt Dresden - Mittelalter-Weihnachtsmarkt im Stallhof
Waan je in de middeleeuwen op de binnenplaats van het Residenzschloss

Mittelalter-Weihnachtsmarkt im Stallhof

Een bijzondere kerstmarkt vind je direct achter de Fürstenzug op de binnenplaats van het Residenzschloss. Op deze unieke locatie waan je je terug in de Middeleeuwen. Hier geen hedendaagse kerstmuziek, maar live muziek. Geen plastic en zo min mogelijk elektrische verlichting. De handelaren zijn verkleed en werken hier nog met materialen uit de middeleeuwen. Een totaal andere kerstmarkt qua sfeer en beleving, maar het decor van is fantastisch. Het is zelfs mogelijk om hier in een warm bad te zitten in het openbaar badhuis!

Mittelalter-Weihnachtsmarkt im Stallhof is geopend van 23 december 2022 tot 23 december 2022

Houd er rekening mee dat je op vrijdag en in het weekend entree moet betalen om binnen te komen (€5,- voor volwassenen, €3,- voor kinderen)

Kerstmarkt Dresden - Augustusmarkt
Kerstmarkt Dresden - Augustusmarkt
Kerstmarkt Dresden - Augustusmarkt
Gezellig en iets minder druk; de Augususmarkt is de enige kerstmarkt in de Neustadt

Augustusmarkt

De meeste kerstmarkten in Dresden zijn gelegen in de Altstadt. Wanneer je via de Augustusbrücke de Elbe oversteekt, kom je in de Neustadt. Achter de Goldener Reiter begint de Augustusmarkt. Deze langgerekte kerstmarkt strekt zich uit van de Neustädter Markt tot de Albertplatz en is na de Striezelmarkt de grootste kerstmarkt van Dresden. Daarnaast is dit de internationale kerstmarkt van de stad. Opvallend zijn de kraampjes op deze markt. De wit verlichte kraampjes moeten de pagodes zijn uit de periode van Augustus de Sterke in 1730. Midden op de kerstmarkt staat een verlichte kerstboom met de druipende ijspegels, op verschillende plekjes zijn vuurkorven waar de mensen zich met een heerlijke versnapering kunnen opwarmen en nabij de Goldener Reiter staat een groot reuzenrad. Persoonlijk vind ik de Augustusmarkt, na de Striezelmarkt, de meest gezellige kerstmarkt van Dresden. Het is hier een stuk minder druk en minder toeristisch.

De Augustusmarkt is geopend van 23 november 2022 tot 2 januari 2023

Kerstmarkt Dresden - Weihnachtsmarkt an der Frauenkirche
De Pyramide bij de Frauenkirche
Kerstmarkt Dresden - Romantische-Weihnachtsmarkt am Schloss
Kerstmarkt Dresden - Romantische-Weihnachtsmarkt am Schloss
Romantische Weihnachtsmarkt, tussen de Neumarkt en Altmarkt

Overige kerstmarkten

Maar Dresden telt nog meer kerstmarkten. Achter de Frauenkirche is nog een kleine kerstmarkt in de Münzgasse waar traditionele producten worden verkocht. Blikvanger is de 8 meter hoge Pyramide met de handgemaakte houten figuren. Iedere dag komt de kerstman hier om 16.00 langs om de kinderen te verrassen. De kerstmarkten op de Neumarkt en Altmarkt zijn het drukst, daartussen is het een stuk rustiger op de Romantische Weihnachtsmarkt op de hoek van het Taschenbergpalais. Hier zijn de kraampjes ontworpen naar een historisch voorbeeld en stralen ze een romantische sfeer uit. Op de Postplatz kun je op een hele andere manier genieten van de kerstsfeer. Hier is namelijk de apres ski hut gebouwd en kun je nog even doorfeesten wanneer de overige kerstmarkten gesloten zijn. Tot slot is er ook nog de Elbhangfest-Weihnachtsmarkt in de prachtige wijk Loschwitz, nabij het Blaues Wunder. Deze kerstmarkt is slechts twee weken geopend (van 3 december 2022 tot 18 december 2022) maar wordt omschreven als een geheime tip. Jammer genoeg was deze kerstmarkt nog niet geopend tijdens mijn bezoek.

Ben je enkele dagen in Dresden en wil je ook kerstmarkten in de omgeving bezoeken, dan heb ik nog twee mooie tips voor je die vanuit Dresden goed bereikbaar zijn.

Kerstmarkt Festung Königstein
Herrnhuter Sterne bij Festung Königstein

Kerstmarkt op Festung Königstein

Tijdens de advents weekenden kun je op Festung Königstein genieten van een bijzondere kerstmarkt. De locatie behoort al tot één van de meest spectaculaire van Duitsland. Festung Königstein is gevestigd op de tafelberg Königstein en is één van de beroemde locaties in de Sächsische Schweiz. Al bij de ingang van de vesting wordt je verwelkomd met een warme gloed van de vele Herrnhuter Sterne die aan het hoge plafond hangen.

Kerstmarkt Festung Königstein
Kerstmarkt Festung Königstein
Kerstmarkt Festung Königstein
Duidelijk waarom dit de 'Historisch-romantische kerstmarkt' wordt genoemd

Eenmaal binnen kun je direct genieten van de ‘Historisch-romantische kerstmarkt’. De sfeer brengt je terug naar lang vervlogen tijden. De handgemaakt kraampjes zien er fantastisch uit, de handelaren zijn traditioneel verkleed en verkopen allerlei ambachtelijke producten. Zo wordt er bijvoorbeeld Goulashsoep en Punsch bereid boven een open vuur en kun je de huisgemaakte Eierpunsch proeven. Er is een grote kerststal gebouwd met levende dieren die je kunt aaien, er staat een Pyramide en op het podium wordt live muziek gemaakt en is er entertainment voor kinderen. Een bezoek van de kerstman kan natuurlijk niet ontbreken. In de kazematten zijn ook kraampjes opgezet. Wanneer het donker wordt en de lichtjes branden, moet de sfeer echt helemaal magisch zijn.

Kerstmarkt Festung Königstein
Wandel ook zeker even langs de vestingmuren

Heel groot is de kerstmarkt niet, maar je kunt tussendoor ook langs de vestingmuren van Festung Königstein wandelen en genieten van de adembenemende uitzichten.

De Historisch-romantischer Weihnachtsmarkt op Festung Königstein is alleen tijde de advents weekenden geopend van 11:00 tot 19:00

Reserveer vooraf al entreekaartjes online op de website van Festung Königstein

Canalettomarkt in Pirna
Canalettomarkt in Pirna
Canalettomarkt in Pirna
De Canalettomarkt ik Pirna

Canalettomarkt in Pirna

Het plein rondom het stadhuis van Pirna vormt een prachtig decor voor een kerstmarkt. De kerstmarkt is geïnspireerd op de schilder Canaletto, die van 1753 tot 1755 elf grote panorama’s schilderde van de stad Pirna. Canaletto stond bekend om zijn realistische weergaven en enkele schilderijen zijn te bewonderen in de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. Om de schilder te eren wordt sinds 2013 de Canalettomarkt gehouden. Hoewel de kerstmarkt in Pirna niet heel groot is, kun je er uren blijven plakken. Spectaculair is bijvoorbeeld de lichtprojectie op het stadhuis. Leuke en grappige animaties met de kerstman worden geprojecteerd op de muren en brengen een grote glimlach op je gezicht. Rondom het stadhuis staat een grote kerstboom, zijn allerlei andere lichtprojecten opgesteld en worden de voorgevels van de prachtige huizen op het plein verlicht. In deze prachtige sfeer is het heerlijk om rond te slenteren over de kerstmarkt. Handelaren verkopen kerstdecoraties uit het Erzgebirge en er zijn allerlei lokale lekkernijen te proeven.

De Canalettomarkt in Pirna is geopend van 22 november 2022 tot 1 januari 2023

Overnachten in Dresden

Dresden ligt niet direct om de hoek, dus het lijkt logisch om meerdere dagen in de stad te blijven. Je hebt voldoende mogelijkheden om te overnachten in Dresden. Je kunt midden in de Altstadt zitten of in de hippere Neustadt. Wanneer je Dresden bezoekt tijdens de kerstperiode is het verstandig om ruim van te voren alvast een kamer te boeken. De hotels zijn al snel vol of je betaalt de hoofdprijs. Enkele hotels die ik zou kunnen aanbevelen:

Bekijk meer hotels
Kerstmarkten van Dresden
Kerstmarkten van Dresden
Ik ben opgegroeid met de typische kerstsfeer uit het oosten van Duitsland en vond mijn bezoek aan de kerstmarkten van Dresden dan ook erg speciaal
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie