Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Nederland

Alpaca wandeling in Zaamslag

Wandelen is heerlijk en ik doe het de laatste tijd steeds vaker. Het is fijn om in de buitenlucht te zijn en mooie plekken in de natuur te ontdekken. Vaak wandel ik in gezelschap, maar ik vind het ook helemaal niet erg om alleen te wandelen. Maar wat dacht je van een wandeling in gezelschap van een alpaca? Een wandeling met deze dieren is hartstikke leuk. Afgelopen maand was ik een lang weekend in Zeeland en maakte ik een Alpaca wandeling in Zaamslag.

Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Alpaca's zie je steeds vaker in Nederland

Wat zijn alpaca’s?

Van origine komen alpaca’s uit Zuid-Amerika, maar je ziet ze steeds vaker in Nederland. Alpaca’s maken deel uit van de kameelachtigen en zijn rustige kuddedieren. Over de gehele wereld worden de dieren gehouden voor zijn wol. Ze hebben veel gelijkenissen met de guanaco, vicuña en natuurlijk de lama. Vaak worden ze verward met de lama, maar er zijn zeker verschillen tussen beide dieren. Het verschil is het meest duidelijk aan de oren. De oren van een lama hebben een kromme vorm, terwijl de alpaca rechte, spitse oren hebben. Alpaca’s zijn ook een stuk kleiner. Lama’s kunnen dominant zijn en agressief optreden tegen bedreigingen. Alpaca’s zijn sociaal en vriendelijk naar de mensen. Een alpaca is geen lastdier en kan niet dragen, dus ook geen klein kind. Ga dus absoluut geen ritje maken op deze dieren. Gelukkig houden ze van een blokje om en dit maakt de alpaca tot een geschikte wandelpartner. Met hun wilde haardos en blije kop zien ze er behoorlijk aaibaar uit. De meeste alpaca’s houden echter niet van knuffelen. Alpaca’s maken een heel lief ‘mmm’ geluidje. Overigens hoef je ook niet bang te zijn voor een klodder spuug. Het is een fabeltje dat deze dieren in het wilde weg tuffen.

Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Bij Boerderblij Jostine kun je wandelen met de alpaca's Jopie en Joep
Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Jopie en Joep

Wandelen met de alpaca's Jopie en Joep

Een wandeling maken met een alpaca, dat klinkt natuurlijk super leuk. Per toeval kwam ik een mogelijkheid tegen om tijdens mijn weekend in Zeeland met alpaca’s te wandelen. Bij Boerderblij Jostine in Zaamslag was er nog een optie om met twee alpaca’s te wandelen. En dus maakte ik direct een reservering.

Bij aankomst in Zaamslag maken we samen met de vriendelijke eigenaresse Jostine kennis met de twee alpaca’s. Jopie en Joep, beide mannetjes met een verschillend karakter. Jostine geeft ons informatie over alpaca’s in het algemeen en over Jopie en Joep. De alpaca’s hebben namelijk beide een ander karakter. Jopie is de jongste van de twee, is speels en houdt van aandacht. Hij houdt ervan om geaaid te worden en knabbelt graag aan je jas, schoenen en, zo komen we al snel achter, hij geeft je ook zowat kusjes in je gezicht. Joep is een stuk rustiger en houdt wat meer afstand. Hem kun je niet aaien en hij houdt meer het overzicht.

Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Jostine loopt het eerste gedeelte van de wandeling mee
Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Wandelen met de alpaca's is relaxed, het gaat niet in een hoog tempo

Samen met Jostine wandelen we het eerste stuk om kennis te maken met de de alpaca’s. Uit het verleden ben ik gewend om met een kat te wandelen. Wij hadden ooit een witte kat en hij was doof. Als hij naar buiten wilde moesten we hem aan een lijntje doen en kon je met hem wandelen. Echt wandelen zat er met hem niet in, want ieder grassprietje, ieder bosje en ieder takje moest flink besnuffeld worden. Bij Jopie en Joep is dat niet anders. Om de meter moet er namelijk even aan het gras geknaagd worden. Jostine geeft aan dat we soms best streng mogen zijn en de leiding mogen nemen. Voorzichtig trekken we aan het lijntje om er wat meer beweging in te krijgen. Aan het einde van de straat gaat Jostine terug naar binnen en hebben we de alpaca’s voor onszelf. We mogen zo lang als we willen met de heren blijven wandelen, zolang we voor het donker terug zijn.

Dat het wandelen met alpaca’s bijzonder is merken we al snel. Passanten kijken met vrolijke gezichten naar ons en sommige mensen vragen om een foto. Je ziet natuurlijk niet iedere dag iemand met een alpaca over straat wandelen. Jopie en Joep trekken zich er niets van aan en zoeken steeds naar de lekkerste grassprieten. Samen wandelen we naar de dijk en daar maken we kennis met het speelse gedrag van Jopie. Hij begint sprongetjes te maken en dan wordt duidelijk waarom je bij deze alpaca de leiding moet kunnen nemen. Het kan namelijk even schrikken zijn als je zulke sprongen niet verwacht.

Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Leuke plaatjes schieten op de dijk

Inmiddels breekt het zonnetje door en met de zee aan onze zijde is het heerlijk wandelen. Jopie en Joep lijken inmiddels ook voldoende gegeten te hebben en beginnen al langere stukken achter elkaar te wandelen. Op de dijk kunnen we enkele mooie foto’s maken van deze leuke beesten. Na 2,5 uur wandelen brengen we Jopie en Jaap terug en gaan ze weer terug in de stal.

Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Wandelen met alpaca's is een leuke activiteit voor jong en oud

Bijzondere dagtip

Het wandelen met alpaca’s is echt een unieke en super leuke ervaring. Zowel voor jong als oud. Jopie en Joep zijn super lieve beesten en houden zeker van een blokje om. De wandeling is door het tempo van de dieren ook gewoon relaxed. Verwacht niet dat je kilometers zult gaan wandelen. Vanuit Boerderblij Jostine kun je een mooie ronde maken over het rustige Zeeuwse landschap. Met name over de dijk is het lekker wandelen met de zee aan je zijde. Aan het einde van de wandeling kun je in het winkeltje nog allerlei leuke handgemaakte spullen kopen. Een leuk souvenir om nog eens terug te denken aan dit leuke uitje.

Ben je van plan om ook een weekend te verblijven in Zeeland, zet deze plek dan zeker op je lijstje. Overigens kun je bij Boerderblij Jostine ook overnachten. Ze hebben een camperplaats en je kunt hier overnachten in een pipowagen.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie