Dieren

Gespotte dieren: franjeaap

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en verhaal waard. In deze blog neem ik jullie mee op reis naar een uniek dierenverhaal. In deze editie de franjeaap.

Gespotte dieren: Franjeaap
Gespotte dieren: Franjeaap

De franjeaap is een primaat uit de familie der apen uit de oude Wereld. Er zijn vijf verschillende soorten van de zwartwitte franjeapen. De soort die wij in Kenia hebben gezien, was de Oostelijke franjeaap. Deze aap wordt ook wel de gewone franjeaap of oostelijke zwartwitte colobus genoemd. Zoals hun naam al doet vermoeden, is hun vacht zwart-wit. De poten, rug, kroon, gezicht en oren zijn zwart. De baard, wangen, hals en fluim van de staart zijn wit. Hun staart is 65 tot 90 centimeter lang en ze kunnen 10 tot 23 kilogram zwaar zijn. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes.

De Oostelijke franjeaap leeft in bosrijke gebieden. Ze leven vooral in de bomen en komen maar zelden op de grond. Ze springen van boom tot boom en kunnen grote afstanden overbruggen met hun springtechnieken. De apen hebben maar vier vingersZe eten bladeren, maar ook vruchten, bast, zaden peulvruchten en soms insecten. Hun magen hebben meerdere kamers. Een groep van de franjeapen bestaat meestal uit drie tot twaalf apen, waarvan één mannetje dominant is. De mannetjes wisselen met enige regelmaat van groep. Volwassen mannetjes kunnen worden weggejaagd door de jongere. Je kunt ze spotten van Oost-Nigeria tot Kenia. Geïsoleerde populaties leven in de bergen van Oost-Afrika en Ethiopië.

Hoewel de status van de oostelijke franjeaap niet bedreigd is, zijn populaties in Ethiopië door jacht en houtkap versnipperd geraakt. Mensen jagen op de apen vanwege de vacht.

Gespotte dieren: Franjeaap

Tijdens onze eerste dag in Kenia verbleven we rond de Mount Kenya. We maakten hier met een lokale gids een wandeling en konden zo onze eerste dieren van onze reis zien. Eenmaal terug was het even tijd om te relaxen bij onze tent. In de bomen boven onze tent zagen we vervolgens de franjeapen komen. Deze drukke aapjes waren elkaar aan het vlooien en sprongen van de ene naar de andere boom. De prachtige lange, witte staarten zijn me het meest bijgebleven. Toen we onze tenten hadden ingepakt en we aanstalten gingen maken om verder te reizen, kwamen de aapjes nogmaals terug. Alsof ze afscheid wilden nemen van ons.

Interessante artikelen voor dit bericht

[bol_product_links block_id=”bol_56def5e159ad0_selected-products” products=”1001004011027461,1001004004840809,1001004008977144,9200000065135765,9200000037400803″ name=”koritrap” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Gastartikel

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Wanneer je op vakantie gaat, zijn er altijd nog allerlei dingen die je moet regelen voor vertrek. Daarbij kun je denken aan het wassen van je spullen en het leeghalen van de wasmachine, maar ook aan...

Kerstmarkt van Erfurt

Kerstmarkten

De leukste kerstmarkten van Duitsland in 2023

Het wordt langzaam weer kouder en sneller donker. De kerstperiode komt steeds meer in zicht. Dat betekent dat binnenkort de eerste kerstmarkten in Duitsland weer zullen openen. Ieder jaar staan de...

Eiland Cres, Kroatië - Lubenice

Reistips

Tips voor eiland Cres in Kroatië

Kroatië telt in totaal 1185 eilanden. Het is daarom een ideale bestemming om te eilandhoppen. Een aantal populaire eilanden zijn gelegen in de Kvarner Baai. Krk, Lošinj, Rab en het eiland Cres...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!