Dieren

Gespotte dieren: franjeaap

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en verhaal waard. In deze blog neem ik jullie mee op reis naar een uniek dierenverhaal. In deze editie de franjeaap.

Gespotte dieren: Franjeaap
Gespotte dieren: Franjeaap

De franjeaap is een primaat uit de familie der apen uit de oude Wereld. Er zijn vijf verschillende soorten van de zwartwitte franjeapen. De soort die wij in Kenia hebben gezien, was de Oostelijke franjeaap. Deze aap wordt ook wel de gewone franjeaap of oostelijke zwartwitte colobus genoemd. Zoals hun naam al doet vermoeden, is hun vacht zwart-wit. De poten, rug, kroon, gezicht en oren zijn zwart. De baard, wangen, hals en fluim van de staart zijn wit. Hun staart is 65 tot 90 centimeter lang en ze kunnen 10 tot 23 kilogram zwaar zijn. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes.

De Oostelijke franjeaap leeft in bosrijke gebieden. Ze leven vooral in de bomen en komen maar zelden op de grond. Ze springen van boom tot boom en kunnen grote afstanden overbruggen met hun springtechnieken. De apen hebben maar vier vingersZe eten bladeren, maar ook vruchten, bast, zaden peulvruchten en soms insecten. Hun magen hebben meerdere kamers. Een groep van de franjeapen bestaat meestal uit drie tot twaalf apen, waarvan één mannetje dominant is. De mannetjes wisselen met enige regelmaat van groep. Volwassen mannetjes kunnen worden weggejaagd door de jongere. Je kunt ze spotten van Oost-Nigeria tot Kenia. Geïsoleerde populaties leven in de bergen van Oost-Afrika en Ethiopië.

Hoewel de status van de oostelijke franjeaap niet bedreigd is, zijn populaties in Ethiopië door jacht en houtkap versnipperd geraakt. Mensen jagen op de apen vanwege de vacht.

Gespotte dieren: Franjeaap

Tijdens onze eerste dag in Kenia verbleven we rond de Mount Kenya. We maakten hier met een lokale gids een wandeling en konden zo onze eerste dieren van onze reis zien. Eenmaal terug was het even tijd om te relaxen bij onze tent. In de bomen boven onze tent zagen we vervolgens de franjeapen komen. Deze drukke aapjes waren elkaar aan het vlooien en sprongen van de ene naar de andere boom. De prachtige lange, witte staarten zijn me het meest bijgebleven. Toen we onze tenten hadden ingepakt en we aanstalten gingen maken om verder te reizen, kwamen de aapjes nogmaals terug. Alsof ze afscheid wilden nemen van ons.

Interessante artikelen voor dit bericht

[bol_product_links block_id=”bol_56def5e159ad0_selected-products” products=”1001004011027461,1001004004840809,1001004008977144,9200000065135765,9200000037400803″ name=”koritrap” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

10x doen in Bodrum - De haven van Yalikavak

Gastartikel

10 hotspots voor feestvakanties in Europa

Heb je een klein vakantiebudget maar wil je toch feesten onder palmbomen of op een zandstrand, dan vind je in onze gids de beste vakantiebestemmingen voor weinig geld. Als het slecht weer is tijdens...

Reistips

West-Pommeren in Polen

De meeste mensen die naar Polen afreizen bezoeken de steden Krakau of Warschau. Maar Polen heeft zo veel meer te bieden. In de afgelopen jaren maakte ik onder meer kennis met de Lubelskie regio en...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!