Dieren

Gespotte dieren: franjeaap

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en verhaal waard. In deze blog neem ik jullie mee op reis naar een uniek dierenverhaal. In deze editie de franjeaap.

Gespotte dieren: Franjeaap
Gespotte dieren: Franjeaap

De franjeaap is een primaat uit de familie der apen uit de oude Wereld. Er zijn vijf verschillende soorten van de zwartwitte franjeapen. De soort die wij in Kenia hebben gezien, was de Oostelijke franjeaap. Deze aap wordt ook wel de gewone franjeaap of oostelijke zwartwitte colobus genoemd. Zoals hun naam al doet vermoeden, is hun vacht zwart-wit. De poten, rug, kroon, gezicht en oren zijn zwart. De baard, wangen, hals en fluim van de staart zijn wit. Hun staart is 65 tot 90 centimeter lang en ze kunnen 10 tot 23 kilogram zwaar zijn. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes.

De Oostelijke franjeaap leeft in bosrijke gebieden. Ze leven vooral in de bomen en komen maar zelden op de grond. Ze springen van boom tot boom en kunnen grote afstanden overbruggen met hun springtechnieken. De apen hebben maar vier vingersZe eten bladeren, maar ook vruchten, bast, zaden peulvruchten en soms insecten. Hun magen hebben meerdere kamers. Een groep van de franjeapen bestaat meestal uit drie tot twaalf apen, waarvan één mannetje dominant is. De mannetjes wisselen met enige regelmaat van groep. Volwassen mannetjes kunnen worden weggejaagd door de jongere. Je kunt ze spotten van Oost-Nigeria tot Kenia. Geïsoleerde populaties leven in de bergen van Oost-Afrika en Ethiopië.

Hoewel de status van de oostelijke franjeaap niet bedreigd is, zijn populaties in Ethiopië door jacht en houtkap versnipperd geraakt. Mensen jagen op de apen vanwege de vacht.

Gespotte dieren: Franjeaap

Tijdens onze eerste dag in Kenia verbleven we rond de Mount Kenya. We maakten hier met een lokale gids een wandeling en konden zo onze eerste dieren van onze reis zien. Eenmaal terug was het even tijd om te relaxen bij onze tent. In de bomen boven onze tent zagen we vervolgens de franjeapen komen. Deze drukke aapjes waren elkaar aan het vlooien en sprongen van de ene naar de andere boom. De prachtige lange, witte staarten zijn me het meest bijgebleven. Toen we onze tenten hadden ingepakt en we aanstalten gingen maken om verder te reizen, kwamen de aapjes nogmaals terug. Alsof ze afscheid wilden nemen van ons.

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Malerweg Etappe 6 - Papststein

Wandelingen

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 6

De Sächsische Schweiz behoort tot de mooiste natuurgebieden van Duitsland. Wie dit natuurgebied wil ontdekken kan het beste de wandelschoenen aantrekken. Wandel de Malerweg. Deze wandelroute is 115...

Malerweg Etappe 5 - Kipphornaussicht

Wandelingen

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 5

De beste manier om de hoogtepunten van de Sächsische Schweiz te ontdekken is door te wandelen. Één van de mooiste wandelroutes van Duitsland is de Malerweg. Deze wandelroute is in totaal 115...

Wandeling: Truso Vallei in Georgië

Reistips

De mooiste plekken in Georgië

Georgië is een fascinerende bestemming. Het land ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië en daardoor een interessante geschiedenis en een bijzondere cultuur. Je vindt er onder meer bijzondere...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!