5 reden om naar Costa Rica te reizen - Prachtige natuurparken: Parque Nacional Manuel Antonio
Costa Rica

5 redenen om naar Costa Rica af te reizen

Er zijn niet veel verre landen waar ik binnen korte tijd twee maal naartoe zou willen reizen. Costa Rica was een uitzondering op de regel. Toen ik het land in 2007 voor de eerste keer bezocht, was ik zo onder de indruk, dat ik samen met mijn vriendin in 2014 terugkeerde. Maar wat maakt Costa Rica zo speciaal en waarom zou jij het land op je wishlist moeten hebben staan? Hier volgen 5 reden om naar Costa Rica af te reizen.

5 reden om naar Costa Rica te reizen - Dieren spotten: luiaard
Grote kans dat je de luiaard wel zult spotten, kijk goed in de bomen

Veel dieren te spotten

Door de vele nationale parken en de beschermde gebieden, is Costa Rica ideaal om veel dieren te spotten. Er is een grote diversiteit aan dieren; van grote roofdieren tot aan kleinere dieren en de vele vogelsoorten. Veel dieren zul je met zekerheid gaan zien en horen in Costa Rica, waaronder de kapucijnaapjes, brulapen, neusberen en de luiaard. Wanneer je het Parque Nacional Manuel Antonio zult bezoeken zul je deze vier dieren geheid zien. Ook de vogels als de kolibrie en toekan zul je vast en zeker spotten. Wasbeertjes, leguanen en krokodillen laten zich ook vaak zien.

5 reden om naar Costa Rica te reizen - Dieren spotten: gifkikker
Denk je aan Costa Rica, denk je ook aan de pijlgifkikker

Iets meer moeite zul je moeten doen voor een Tamandua die zich vaak hoog in de bomen verschuilen. Ook goed verstopt zijn de vele slangen en de bekende gifkikkers. Om deze dieren te spotten is het aan te raden om met een gids een park te bezichtigen. Ga met Mario van Tipi Jungla absoluut de kikkertour doen en mocht in Drake Bay verblijven, ga dan op pad met The Bug Lady.

Meer geluk moet je hebben om de tapir en de katachtigen zoals de jaguar of poema te spotten. De grootste kans om deze dieren te spotten heb je in het Parque Nacional Corcovado, maar de dieren zijn enorm schuw en laten zich niet snel zien. Heb je er één gespot, mag je van geluk spreken.

Mocht je onverhoopt geen luiaard hebben gespot, kun je naar het Sloth Sanctuary gaan nabij Cahuita. Hier worden luiaards opgevangen die gewond zijn geraakt of waarvan de moeder is overleden. Een volledige tour is vrij prijzig, maar je leert veel meer over de luiaard, mag ze even voeren en ziet de allerkleinsten gevoed worden.

5 reden om naar Costa Rica te reizen - Dieren spotten: Quetzal
De Quetzal is lastig te spotten en komt voornamelijk voor in het Centrale Hoogvlakte

Typisch Costa Ricaans is de Quetzal. Een hele mooie vogel waar veel mensen speciaal voor naar Costa Rica gaan. De vogels leven in het nevelwoud en zijn dol op de kleine avocadobomen. Je zult ze met name rondom het Parque Nacional los Quetzales spotten.

Indrukwekkend zijn ook de enorme lederschildpadden die ’s nachts op het strand eieren komen leggen. Om dit tafereel te zien, kun je het beste naar Tortuguero gaan en dit bij één van de touroperators regelen. Je zult de enorme schildpadden eieren zien leggen, de kuil weer met zand dichtgooien alvorens ze weer terug naar zee gaan. Wanneer je tegen het einde van de middag nog eens over het strand loopt op Tortuguero, heb je grote kans dat je ook de kleinere schildpadden ziet die de grootste moeite doen om in zee te komen.

Costa Rica herbergt veel dieren en ze zien er allemaal schattig of mooi uit. Maar respecteer de natuur. Raak de dieren nooit aan, geef ze geen eten en ga absoluut niet naar parken waar dieren in gevangenschap leven.

5 reden om naar Costa Rica te reizen - (actieve) Vulkanen: Volcán Arenal
De Volcán Arenal spuwt geen lava meer, maar de omgeving en de natuur blijft nog steeds indrukwekkend

(actieve) Vulkanen bezoeken

Rondom de hoofdstad San José kun je de meest indrukwekkende vulkanen van Costa Rica vinden. De Volcán Irazu, de Volcán Poás en de Volcán Arenal zijn absoluut een bezoekje waard. Maar er zijn nog veel meer vulkanen dan deze drie.

De Volcán Arenal was tot enkele jaren geleden nog dagelijks actief en trok het vele toeristen aan. Hotels en restaurants speelden hierop in en veel kamers hadden uitzicht op de vulkaan waar je ’s nachts de lava naar beneden zag rollen. In 2010 was de vulkaan na 42 jaar ineens stil, maar dat wil niet zeggen dat je de Volcán Arenal links moet laten liggen. De omgeving is prachtig, je kunt naar het kratermeer van de naastgelegen Cerro Chato hiken, je kunt de waterval Catarata La Fortuna bezoeken en je kunt canopy en paardrijden. Maar nog altijd dwingt de prachtige vulkaan respect af. En de vulkaan zou ieder moment weer actief kunnen worden.

5 reden om naar Costa Rica te reizen - (actieve) Vulkanen: Volcán Poás
Uitzicht op de stomende krater van de Volcán Poás

De Volcán Irazu is gemakkelijk bereikbaar, maar kom wel op tijd. Hoe eerder je de top bereikt, hoe meer zicht je hebt op de verschillende kraters en je de grote menigte toeristen ontloopt. Zodra je op de parkeerplaats uitstapt zul je worden begroet door groepjes neusberen. Zorg ervoor dat je geen eten in je handen hebt en voer ze absoluut niet. Doordat toeristen toch vaak de dieren eten toegooien, worden de dieren brutaal en zijn ze absoluut niet bang. Hoe lief ze er ook uitzien, ze hebben scherpe nagels. Op de vlakte van de vulkaan waan je je in een totaal andere planeet. Zeker wanneer de wolken over je heen doemen. In één van de kraters was lange tijd een gifgroen meer te zien. Dit meertje was in 2014 ineens verdwenen. Of deze ooit terugkomt is helaas onbekend. Ga je iets verder naar boven, zul je op een hoogte van 3432 meter uitkijken over de vulkaan.

De andere goed bezochte vulkaan is de Volcán Poás. Ook hier geldt; hoe eerder je naar de vulkaan gaat, hoe beter zicht je hebt. De vulkaan is rusteloos, maar stoot nog altijd gassen uit. Bij helder weer kun je vanaf een platform kijken naar de krater waar kleine rookpluimen opdoemen. Bij helder heb je ook zelfs zicht tot de Caribische Zee en Grote Oceaan. Naast de indrukwekkende krater is er een mooie wandelroute door de omliggende natuur en je kunt ook een tweede krater bezoeken met een meertje erin.

5 reden om naar Costa Rica te reizen - (actieve) Vulkanen: Volcán Turrialba
Tijdens ons verblijf in 2014 barstte de Volcá Turrialba uit, nog steeds is de vulkaan uiterst onrustig

Maar Costa Rica heeft meer vulkanen die door veel mensen worden overgeslagen. De in 2014 uitgebarsten Volcán Turrialba is nog altijd onrustig. Dichtbij de vulkaan zul je daarom ook niet kunnen komen, maar van een afstand heb je zicht op enorme rookpluimen wanneer de vulkaan van zich laat zien. Het park rondom de Volcán Tenorio is fabelachtig mooi en het Nationale Park rondom de Volcán Rincon de la Vieja wordt nauwelijks bezocht door toeristen.

5 reden om naar Costa Rica te reizen - Prachtige natuurparken: Parque Nacional Manuel Antonio
Parque Nacional Manuel Antonio; ideaal om dieren te spotten, te wandelen en om te chillen op het strand

Prachtige natuurparken

Het bekendste en meest bezochte natuurgebied is het Parque Nacional Manuel Antonio. En dat is niet geheel onterecht, want de ligging aan de zee is prachtig. Ook leven hier veel dieren, die je gemakkelijk kunt spotten. Wanneer je na het spotten even wilt relaxen, kun je lekker op het mooie strand gaan liggen. Het Nationale Park was zo populair, dat het de natuur en de dieren schade toebracht. Aapjes en wasbeertjes, die veelvuldig werden gevoerd, zijn nog altijd brutaal. Houd je persoonlijke spullen dus altijd in de gaten, het zal niet de eerste keer zijn dat de dieren met tassen er vandoor gaan. Het dierenleven wordt nog altijd bedreigd, maar er heerst tegenwoordig wel een beperking op het aantal bezoekers. Het is te hopen dat de natuur en de dieren hier stand houden.

5 reden om naar Costa Rica te reizen - Prachtige natuurparken: Parque Nacional Volcán Tenorio
Het mooie blauwe water bij Parque Nacional Volcán Tenorio

Een ander veel bezocht natuurgebied is het Parque Nacional Monteverde. Loop met je wolken letterlijk in de wolken, want in het Monteverde Cloud Forest loop je letterlijk in de mist van het nevelwoud. Er valt hier vier keer zoveel neerslag in Nederland, maar toch regent het er nauwelijks. In het park kun je prachtige wandelingen maken. Er zijn meer dan tien wandelpaden aangelegd en ook kun je over de bekende hangbruggen lopen, waar hoog over de bomen loopt. Hier kunnen volop dieren worden gespot. Wanneer je hier een night walk regelt, zul je nog meer dieren kunnen spotten wanneer je met een gids en een zaklantaarn door de bossen loopt en de nachtdieren langzaam weer actief worden. Toch behoefte aan iets meer actie? Dan is canopy een absolute aanrader. Met een kabelbaan zweef je van het ene platform naar het andere platform, terwijl je van de natuur kunt genieten.

Lastiger bereikbaar, maar alom bekend bij biologen en echte natuurliefhebbers is het Parque Nacional Corcovado. Het is het beste bereikbaar per boot. Via Sierpe kun je naar Drake Bay, wat een goede uitvalsbasis is om Corcovado te bezoeken. Het is ook mogelijk om in Corcovado zelf te slapen, maar dit is niet het gehele jaar mogelijk. Indien je in de juiste periode gaat, is het absoluut aan te raden om in een van de rangerstations te overnachten. Corcovado is hét paradijs voor de vogel- en dierenliefhebber. Jaguars en tapirs laten zich hier meer zien dan in andere delen van het land en met een beetje geluk kun je ook de zeeschildpadden zien. Een wandeling door het gebied is enkel met een gids te doen. Kun je niet slapen in een rangerstation? Wees niet teleurgesteld en verblijf in Drake Bay. Hier kun je namelijk ’s nachts ook een nightwalk doen met The Bug Lady. Wanneer het donker is laat zij je de kleinere diertjes zien die actief worden. Je zult verbazingwekkende diertjes zien.

Waan je alleen in het Parque Nacional Rincon de la Vieja waar je even kunt chillen in één van de warmwaterbronnen, bezoek het Parque Nacional Volcán Tenorio waar God na het schilderen van de blauwe lucht zijn penseel doop in het water van het nationale park of verken op eigen houtje het Parque Nacional Cahuita. Costa Rica kent zoveel nationale parken, waar je kunt genieten van de natuur en de aanwezigheid van vele dieren. Je hoeft niet altijd de gebaande wegen af te leggen om iets moois te zien, maar verken ook de minder bekende parken.

5 reden om naar Costa Rica te reizen - Volop activieiten: canopy
Canopy kun je vrijwel overal in Costa Rica doen

Volop activiteiten

Costa Rica staat bekend om canopy. Een avontuurlijke tocht via stalen kabels die door de toppen van bomen en over ravijnen heen gaan. Ze werden ooit ontwikkeld door een bioloog die onderzoek deed in de toppen van de bomen, maar inmiddels is het één van de populairste activiteiten van Costa Rica geworden. Voordat je aan de tocht begint krijg je eerst een instructie. Je krijgt handschoenen, een helm en wordt in een tuigje gehesen. Via platformen die hoog in de bomen zijn gebouwd, ga je via de kabels van het ene platform naar het andere platform. Soms ga je wel eens met snelheden van 60 kilometer per uur op een hoogte van 50 meter over de dichte jungle heen. Een echte adrenalinekick en niet echt aan te raden voor mensen met hoogtevrees. Éénmaal begonnen kun je niet meer terug. Een traject telt ongeveer 10 tot 15 platforms en duurt ongeveer twee uur. Je kunt bij veel tours ook een Tarzan swing maken. Je springt vanaf een plateau af en bungelt aan een touw waardoor je nog even een paar flinke zwiepers maakt. Canopy kun je op veel plekken doen. De mooiste plekken zijn echter rondom Monteverde en de Volcán Arenal. Deze plekken zijn echter wel bijzonder toeristisch.

5 reden om naar Costa Rica te reizen - Volop activieiten: hangbruggen
De hangbruggen van Monteverde

Vind je Canopy te heftig? Misschien kun je beter een wandeltocht maken over de hangende bruggen. Ook deze zijn onder andere te vinden in Monteverde en La Fortuna. Deze wandelingen over de verschillende bruggen, die boven het (regen)woud hangen, zijn gemakkelijk te bewandelen. Verder kun je in het land ook raften, hiken en surfen op één van de vele stranden.

5 reden om naar Costa Rica te reizen - Gemakkelijk zelf te reizen: huur een 4x4 auto
Huur een auto, het liefst een 4x4, en ontdek op eigen houtje Costa Rica

Gemakkelijk zelf te reizen

Ben je van plan om naar Costa Rica te reizen, dan hoef je je absoluut niet aan te sluiten in een groep. Je kunt alles gemakkelijk zelf doen. Huur een auto of, als je iets avontuurlijker bent ingesteld, ga met het openbaar vervoer. De wegen zijn, op enkele plekken na, in zeer goede staat en alles staat goed aangegeven. Ook kun je bij veel autohuur bedrijven ook nog een navigatiesysteem huren die het reizen nog makkelijker maakt. Ga je buiten het hoog seizoen om, zullen hotels niet snel volgeboekt zijn, maar het is slim om toch een dag van te voren nog even via booking.com een reservering te maken.

Wanneer je een auto huurt, heb je de meeste vrijheid en kun je eenvoudig overal stoppen waar je maar wilt. Huur wel een 4×4 auto, want mocht het regenen en de onverharde wegen zijn verandert in grote modderpoelen, kun je nog altijd met de auto er met gemak doorheen. Een beetje off-road gaan brengt ook wat avontuurlijk met zich mee. Het is alleen aan te raden om niet te rijden wanneer het donker is. De wegen zijn niet verlicht en dan kan het gevaarlijk worden. Rijd je door landelijke gebieden, zorg er dan voor dat je benzinetank altijd vol is. Om plekken als Tortuguero of Corcovado te bereiken kun je met gemak tickets kopen voor de boot. Wanneer je de weg niet weet, kun je de vriendelijke lokale bevolking altijd naar de weg vragen. Een woordje Spaans is dan echter wel handig.

Kortom.... ga naar Costa Rica

Ga dus absoluut niet naar Costa Rica in een groepsreis, maar verken het land op eigen houtje. Je zult genieten van de natuur, de vele dieren, de prachtige omgeving en het avontuur. Costa Rica, Pura Vida!

Ben jij al eens in Costa Rica geweest? En wat heb jij gezien en gedaan in dit prachtige land?

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie