Bolivia

Het Zuid-Amerikaanse land staat bekend om de ruige landschappen en grote wijnvelden. Ook wordt er vaak gezegd dat dit land het meest achtergebleven land is van Zuid-Amerika, terwijl het ooit de rijkste kolonie van het Spaanse imperium was. Maar de bevolking van Bolivia, ruim 10 miljoen inwoners, is vriendelijk en kijkt niet op van toeristen die er wel zijn, maar niet in overvloed.

Bolivia grenst aan de landen Brazilië, Argentinië, Chili, Paraguay en Peru en kent meerdere klimaten mede door het Andesgebergte. In het noorden van het land is het klimaat tropisch. In het zuidoosten is het droog en in de hooglanden heerst een koud klimaat. Het landschap was het land is adembenemend. Op de grens van Peru is het Lake Titicaca te vinden, het op één na grootste meer van Zuid-Amerika. In het noorden is een dichtbebost jungle te vinden en ook de uitgestrekte Pampas. Tegen de grens van Paraguay is het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya te vinden met de droogbossen, waar veel wildlife waargenomen kan worden. In het zuiden van Bolivia zijn de zoutvlaktes te vinden, lagunes, bergen en vele vulkanen. De steden Santa Cruz de la Sierra, La Paz, Sucré en Potosí zijn een bezoek waard. Daarnaast zijn er nog veel gebieden onontdekt, zoals het Parque Nacional Manuel Kempff of Parque Nacional Amboro.

Maar bovenal is Bolivia is avontuurlijk land en perfect voor mensen die van actie en avontuur. Ga op zoek naar de jaguar en poema of andere wildlife. Fiets met een mountainbike de Death Road af, ooit dé gevaarlijkste weg ter wereld. Maak een meerdaagse tocht om de geschiedenis van Che Guevara te achterhalen. Maar vergeet absoluut niet om met een jeeptocht de mooiste en surrealistische landschappen van het Potosí district te bezoeken.

Veel mensen combineren Bolivia met een bezoek aan Peru. Natuurlijk begrijpelijk, maar Bolivia zelf biedt zoveel mogelijkheden dat men ook hier enkele weken kan rondreizen.

Reizen & Reistips over Bolivia

Tijdens een bezoek aan de tandarts bladerde ik ooit eens door een Quest magazine. Ik kwam een artikel tegen over de gevaarlijkste wegen ter wereld. De Death Road stond op nummer 1 samen met een grote foto. Vanaf dat moment stond Bolivia op mijn bucketlist. In 2016 ging ik me verdiepen in het land en een eventuele reis. Ik wilde naast de Death Road ook jaguars spotten en de meerdaagse Salar de Uyuni tour doen. Qua kosten bleek dit een duur tripje te zijn. Om de kosten te drukken was het een ideaal scenario dat mijn zus en haar man met ons mee wilden. En zo boekten we een vliegticket en gingen we een programma samenstellen.

Het werd een onvergetelijke reis. We hebben op de duinen van Lomas de Arena gesandboard. In Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya hebben we poema’s, tapirs en een jaguar gezien. Die vierdaagse Salar de Uyuni tour was een aaneenschakeling van de meest onwerkelijke landschappen. Fietsen op de Death Road kan ik van mijn bucketlist afstrepen. En we hebben ook nog door de Amazone gewandeld, ver van de bewoonde wereld en heel wat dieren gezien in de Boliviaanse Pampas. In drie weken hebben we een heel goed beeld gekregen van Bolivia. Wil je tours doen, dan betaal je aardig wat geld, maar het is de moeite waard om Bolivia te leren kennen.

Bezochte bestemmingen

Favoriete bestemmingen in Bolivia

Fietsen over de Death Road

Wat mij betreft één van de spannendste en meest avontuurlijke uitstapjes die we hebben gedaan in Bolivia. De Death Road, ook wel bekend als de El Camino a Los Yungas, stond bekend als de dodelijkste weg ter wereld. Inmiddels is er een nieuwe weg gebouwd waarover het dagelijks verkeer rijdt. Maar je kunt nog altijd met de fiets over de Death Road fietsen. Ben je in Bolivia, zet deze activiteit dan op je wishlist!

Jaguars en poema’s

Toen wij onze reis naar Bolivia boekten wilde ik absoluut een jaguar spotten. We boekten een meerdaagse Jaguar tour bij Nick’s Adventures en verbleven vier dagen in het Parq Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya. Hier hebben we daadwerkelijk een jaguar gezien. Maar extreem bijzonder was onze ontmoeting met een poema. Het dier was zo relaxed dat we bijna een half uur op gepaste afstand achter hem aan konden lopen. Onvergetelijk!

Salar de Uyuni Tour

De department Potosí is misschien wel het mooiste gedeelte van Bolivia. In dit gebied zijn de landschappen ruig en bergachtig. De hoogtevlaktes worden omringd door vulkanische bergtoppen en er zijn eindeloze kilometers van boomloze gebieden en woestijnen, waar nauwelijks leven te vinden is.

  • Maak een meerdaagse Salar de Uyuni tour om het gebied te verkennen
  • Geniet van de flamingo’s in de kleurrijke lagunes
  • Slaap in een hotel van zout
  • Zie de zon opkomen op de grootste zoutvlakte ter wereld