Bolivia in 20 beelden - Het landschap van de Potosí Departamento
Bolivia

7 redenen waarom Bolivia op je wishlist moet staan

Bolivia. Het is één van de meest fascinerende bestemmingen die ik tot dusverre heb bezocht. Een land dat vaak ondergesneeuwd wordt door de omringende landen zoals Peru, Brazilië, Argentinië en Chili. Diegenen die Bolivia bezoeken combineren dit land vrijwel altijd met Peru en zien daardoor maar een klein gedeelte van het land. Zonde, want Bolivia heeft alles in huis voor de avontuurlijke reiziger. In dit artikel geef ik 7 redenen waarom Bolivia op je wishlist moet staan. Wanneer pak jij je backpack in?

De gaafste dieren van Bolivia: #13 Flamingo
Flamingo's dansen over de gekleurde meren

Gegarandeerd een afwisselende reis

Een reis door Bolivia zal gegarandeerd afwisselend zijn. Enorme zoutvlaktes, de dichte groene jungles, hoge bergtoppen van de Andes, kleurrijke bergmeren, stomende geisers, (actieve) vulkanen, koloniale steden en archeologische plekken. In het noorden vind je de jungles van de Amazone en de uitgestrekte Pampas. Bij de grens van Paraguay in het zuidoosten vind je juist weer de droogbossen. Het zuiden is misschien wel het mooiste gedeelte van het land met de zoutvlaktes, lagunes, bergen en vele vulkanen. Op de grens van Peru ligt het op één na grootste meer van Zuid-Amerika: Lake Titicaca. Tel de vele avontuurlijke activiteiten en fascinerende wildlife daarbij op. Beklim de bergen, achterhaal de geschiedenis van Che Guevara, spot jaguars en condors en fiets over één van de gevaarlijkste wegen ter wereld. Misschien is Bolivia wel één van de tofste reisbestemmingen ter wereld?

Zoutvlaktes, jungles, droogbossen, kleurrijke bergmeertjes, vulkanen, koloniale steden… dit alles vind je in Bolivia.

Bolivia in 20 beelden - Wandelen in Parque Nacional Madidi
handige tips voor een Bolivia reis - Bescherm je camera
Bolivia in 20 beelden - Laguna Charcota
Zo afwisselend is het landschap van Bolivia

Wandel over de grootste zoutvlakte van de wereld

De Salar de Uyuni mag je absoluut niet missen. Voor veel mensen is dit dé reden om naar Bolivia af te reizen. En terecht. Met ruim 10.000 km² is de Salar de Uyuni de grootste zoutvlakte ter wereld en deze is adembenemend mooi. Trek er een aantal dagen voor uit om dit unieke gebied te ontdekken. Tijdens een meerdaagse Salar de Uyuni tour bezoek je namelijk niet alleen de zoutvlakte, maar ook de omliggende omgeving. Bewonder onder meer de Desierto de Dalí, de vele kleurrijke bergmeertjes zoals Laguna Colorado en Laguna Verde, vulkanen, historische bergdorpjes, koraal rotsen, grotten en dampende geisers. Wie een meerdaagse tour door de Potosí regio maakt, zal zich in een andere wereld wanen. Het zal een tour zijn die je met eigen ogen moet hebben gezien.

Bolivia in 20 beelden - Salar de Uyuni
Reisverslag Bolivia: 's wereld grootste zoutvlakte - Salar de Uyuni
Reisverslag Bolivia: 's wereld grootste zoutvlakte - Gekke foto's maken op de Salar de Uyuni
De grootste zoutvlakte ter wereld, daar wil je toch heen?

Oog in oog staan met unieke wildlife

In Bolivia zul je versteld zijn van de hoeveelheid wildlife. Sierlijke flamingo’s in de kleurrijke meertjes. Vicuna’s die over de uitgestrekte vlaktes leven op zo’n 3500 meter hoogte. Lieve luiaarden in de toppen van de bomen. Krijsende, kleurrijke ara’s die zich verzamelen bij de claylick. Roze rivierdolfijnen die af en toe even zich laten zien uit het troebele water van de Pampas. Brutale doodshoofdaapjes die behoorlijk nieuwsgierig kunnen zijn of brulapen die je van kilometers ver al kunt horen. En wat te denken van de ontelbare vogels en insecten? Zomaar enkele voorbeelden van dieren die je kunt spotten in Bolivia. Ben je een liefhebber van het spotten van wildlife? Ga dan zeker op een jaguar tour. Met een beetje geluk kom je oog in oog te staan met een jaguar. Misschien zie je een poema of een schuchtere tapir. Of ga op zoek naar de enorme anaconda’s of condors.

Ben je liefhebber van wildlife? Dan zit je in Bolivia goed.

Bolivia in 20 beelden - Poema in Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya
Bolivia 2016 - Dag 18 - Een ara bij de cleylick
Bolivia 2016 - Dag 5 - Gordeldier in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya
Bijzondere wildlife, misschien spot jij ze ook?

Fiets over de gevaarlijkste weg ter wereld

Hou je van wat spanning en avontuur? Dan mag een fietstocht over de El Camino a los Yungas niet ontbreken. Deze weg werd in 1995 uitgeroepen tot de gevaarlijkste weg ter wereld’. De weg vormde de enige verbinding tussen de steden La Paz en Coroica en dagelijks waagden honderden mensen hun leven op de smalle wegen. Auto’s, vrachtwagen, bussen en fietsers kronkelden langs de steile hellingen met naast zich een diepe afgrond zonder een vangrail. Op sommige plekken is de weg niet eens 3,2 meter breed. Je kunt je voorstellen dat elkaar passeren een uitdaging was en daarbij speelden de weersomstandigheden een grote rol. Helaas gebeurden er flink wat ongelukken. Jaarlijks kwamen hier zo’n 200 tot 300 mensen om het leven. Niet voor niets kreeg deze weg de bijnaam ‘Death Road’. Gelukkig werd in 2006 een nieuwe en veiligere weg geopend. De Death Road wordt sindsdien niet meer gebruikt door het dagelijkse verkeer, maar door toeristen die met een mountainbike van de kronkelige weg af zoeven. Met behoorlijke snelheden daal je de 68 kilometer lange El Camino a los Yungas af. Een super gave ervaring en nog altijd niet geheel zonder gevaar. Gebruik je gezonde verstand en ga niet de held lopen uithangen tijdens deze tocht.

El Camino a los Yungas - Death Road - Bolivia
Fietsen op de Death Road in Bolivia
El Camino a los Yungas - Death Road - Bolivia
Ga fietsen van de Death Road

Nog niet overlopen met toeristen

Bolivia is een land voor de avontuurlijk ingestelde reizigers. Het reizen door het land kan soms een flinke uitdaging zijn omdat het land nog niet volledig is ingesteld op toeristen. Daarom is het verstandig om vooraf goed een route te bepalen. Neem de nachtbus om grote afstanden te overbruggen of stap het vliegtuig in voor een binnenlandse vlucht. Op deze manier bespaar je flink wat tijd. Regel tours vooraf om niet voor verrassingen te komen staan, maar controleer de touroperators goed vooraf. Zijn ze betrouwbaar en veilig? Hou rekening met roadblocks, want de lokale bevolking protesteert met enige regelmaat waarmee wegen afgezet worden. Een reis naar Bolivia kan behoorlijk spannend zijn en wellicht weerhoudt het veel mensen om daarom door het land te reizen. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat Bolivia nog niet volledig wordt overlopen door toeristen. Bereid je reis goed voor en hou de ontwikkelingen in het land in de gaten. Je zult zien dat je nauwelijks andere toeristen tegen zult komen. Kijk voor onze reisroute door Bolivia.

Reisverslag Bolivia: Four Days Of Fantasy Tour - Onderweg naar Tupiza
Bolivia in 20 beelden - Mirador de Irala
Geen massatoerisme, voldoende plekken waar je niemand tegenkomt

Bolivianen zijn vriendelijke en gastvrije mensen

Hoewel Bolivia één van de armste landen van Zuid-Amerika is, laat de vriendelijke bevolking graag de schoonheid van het land zien. Toeristen die de mensen respect behandelen en oprechte interesse tonen, worden verwelkomd met een brede glimlach. In plaats van hotels of hostels kun je op veel plekken overnachten bij de lokale bevolking in zogenoemde homestays. Op deze manier kun je pas echt kennis maken met de lokale bevolking, de tradities en de culturen. Het is overigens raadzaam om een woordje Spaans te spreken, want er zijn maar weinig Bolivianen die Engels spreken.

Reisverslag Bolivia: Four Days Of Fantasy Tour - Vrouwen verkopen souvenirs van lamaharen
De lokale bevolking is super vriendelijk

Het gehele jaar te bezoeken

Door de grote variatie in het landschap en hoogtes, kent Bolivia natuurlijk ook een gevarieerd klimaat. De beste periode om het land te bezoeken is gedurende de maanden mei tot oktober wanneer het winter is in Bolivia. Deze maanden zijn het hoogseizoen en zijn direct ook de meest toeristische maanden met de hoogste prijzen. Tijdens het hoogseizoen heb je de het beste weer. In de zomer breekt in Bolivia de regenseizoen aan. Dit maakt het reizen een stuk moeilijker omdat wegen onbegaanbaar kunnen worden. Een laagje water zorgt echter voor een fenomenaal spiegeleffect op de uitgestrekte zoutvlakte. Voor veel mensen een reden om toch Bolivia tijdens deze periode te bezoeken.

Wanneer ga jij naar Bolivia?

Bolivia in 20 beelden - Het landschap van de Potosí Departamento
Ik bezocht Bolivia in 2016
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie