Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: San Miguelito Jaguar Range
Bolivia

Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten

Bolivia is een prachtig land, ook voor het spotten van dieren. Één van de redenen dat we een reis naar dit Zuid-Amerikaanse land maakten, was dat we een jaguar tour konden boeken. De kans dat we een jaguar zouden zien was aannemelijk. En gelukkig hebben we een glimp gezien van een jaguar in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya. Maar naast de jaguar hebben we veel meer dieren gezien, want Bolivia heeft een rijk dierenleven. Het ontbrak ons aan tijd, anders hadden we veel meer natuurparken bezocht. Maar wat zijn de beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten? Wij stelden deze vraag aan de Australische reisleider Nicholas McPhee. Nicholas is samen met zijn Boliviaanse vrouw de eigenaar van Nick’s Adventures. Zij organiseren professionele tours door geheel Bolivia en plekken die door de meeste toeristen worden overgeslagen. Met Nick’s Adventures deden wij de Jaguar Tour in Kaa-Iya en met hem regelden we ook onze Madidi tour.

5. Noel Kempff (zuiden)

Letterlijk één van de laatste plekken ter wereld waar het nog een ongerepte wildernis gevonden kan worden. Het Noel Kempff Mercado National Park is een must-visit voor natuurliefhebbers en mensen die graag dieren willen spotten. Doordat het park behoorlijk afgelegen ligt en het een beschermd gebied is geworden, is hier een rijke flora en fauna te vinden. Noel Kempff werd in 2000 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dit dankt het park aan de verschillende habitattypes die variëren van savanne en bos tot aan de naaldbossen van het Amazonehoogland. Verschillende rivieren ontspringen in het park en vormen spectaculaire watervallen. Naar schatting 4000 florasoorten, ruim 620 vogelsoorten, ruim 130 diersoorten waarvan ook wereldwijd bedreigde dieren, leven in het park.

In het Noel Kempff National Park leven onder andere maanwolven, jaguars, rivierotters, tapirs, reuzengordeldieren, reuzenmiereneters. 20% van het aantal vogelsoorten van Zuid-Amerika zijn hier te vinden, inclusief 9 soorten ara’s, het hoogste aantal soorten in een beschermd gebied. Verder leven hier 37 soorten reptielen, waaronder de zwarte kaaiman en 347 insecten waarvan vele soorten tot de meest zeldzame ter wereld behoren.

Wil jij dit stukje paradijs bezoeken? Bekijk de drie daagse tour van Nick’s Adventures. Houd er echter rekening mee dat het park met enige regelmaat gesloten is.

Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: Noel Kempff
Ontdek ook per boot het Noel Kempff - © Nick's Adventures
Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: Noel Kempff
Prachtige vergezichten - © Nick's Adventures

4. San Miguelito Jaguar Range

Op 180 kilometer van Santa Cruz de la Sierra ligt het San Miguelito Cattle Station, één van Bolivia’s best bewaarde geheimen. Deze ranch is gelegen in een gebied van landbouw en is de enige ranch dat nog omringd wordt door een groot stuk natuurlijke bossen. Doordat het gebied ontbost is om plaats te maken voor soja velden zijn de dieren gedwongen zich te verplaatsen naar andere gebieden. De Cattle Station behoudt gelukkig 90% van de bossen waar de dieren kunnen overleven. Het gebied wordt gebruikt voor onderzoek door het San Miguelito Jaguar Conservation Project. Cameravallen werden geplaatst om de hoeveelheid jaguars te meten. Al snel bleken de resultaten verbluffend te zijn. Met 11 jaguars per 100 kilometer kent dit gebied het hoogste jaguar dichtheid van heel Latijns-Amerika. In totaal leven in het San Miguelito Jaguar Range 6 verschillende wilde kattensoorten. Naast de jaguar, vind je hier ook de poema, ocelot, Geoffrey’s kat, jaguarundi en de margay. Maar ook onder andere tapirs, miereneters, reuzengordeldieren, kaaimannen, apen en peccaries leven hier.

Doordat boeren gedurende de jaren veel jaguars hebben gedood om hun vee te beschermen is het aantal jaguars aanzienlijk geslonken. Het San Miguelito Jaguar Conservation Project werd in leven geroepen om de jaguar te beschermen voor uitsterven. De inkomsten uit eco-toerisme gaan regelrecht naar de boeren die vee zijn verloren, zodat zij de jaguars niet meer hoeven te schieten. Ook vertellen de medewerkers de lokale mensen over het belang van de jaguar en de andere grote katten voor de regio en worden de bewoners getraind om gidsen te worden, zodat zij ook kunnen profiteren van het toerisme.

Een bezoek aan dit gebied kan de jaguars derhalve helpen. Wil jij de jaguar ook helpen? Kijk dan naar de drie-daagse tour op Nick’s Adventures.

Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: San Miguelito Jaguar Range
Ondanks de ontbossing is nog een groot gedeelte van het natuurlijke bos intact - © Nick's Adventures
Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: San Miguelito Jaguar Range
Met 11 jaguars per 100 kilometer is het San Miguelito het hoogste jaguar dichtheid van Zuid-Amerika - © Nick's Adventures
Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: San Miguelito Jaguar Range
De natuurlijke bossen van het gebied - © Nick's Adventures

3. Pampas

De Braziliaanse Pampas is bij iedereen wel bekend, maar de Boliviaanse Pampas niet. Dit uitgestrekte gebied met drassige graslanden domineert het Bení department. Hoewel het uitgestrekte gebied met moeras, weides en meertjes wellicht niet het meest spectaculaire gebied van Bolivia is, kunnen hier hier behoorlijk veel dieren worden waargenomen. Zo leven hier grote groepen kaaimannen, waaronder ook de zwarte kaaiman die tot twee meter lang kan worden. Op de takken van omgevallen bomen zie je schildpadden op een rij zitten. Aan de oevers zie je grote groepen capibara’s en in de bomen kun je drie verschillende apensoorten spotten. En met een beetje geluk kun je ook de gigantische anaconda spotten. Maar één van de meest bijzondere dieren van de Boliviaanse Pampas vind je in het water: de roze rivierdolfijn. Soms zwemmen ze gemoedelijk met de bootjes mee en in het juiste seizoen kun je zelfs met ze zwemmen.  De Pampas is voor vogelaars een waar paradijs. Zo kun je hier ara’s, toekans, jabiru’s, ijsvogels, reigers spotten. In de bomen rondom het water zul je ook grote groepen hoatzin’s zien.

Met bootjes verken je het gebied. Je kunt ook ’s nachts een tour doen waardoor je de dieren langzaam kunt zien ontwaken of je maakt een wandeling en gaat op zoek naar de anaconda. In het juiste seizoen kun je vissen op piranha’s. Het is overigens niet aan te raden om tijdens het regenseizoen (november tot april) dit gebied te bezoeken. Wanneer de Río Yacuma uit zijn oevers barst en voor overstromingen op de omliggende graslanden zorgt, kan het hier behoorlijk gevaarlijk zijn vanwege de enorme hoeveelheid kaaimannen. Maar zorg ervoor dat je het gebied snel bezoekt. Er zullen in de toekomst enorm veel ecolodges worden gebouwd, waardoor het alsmaar drukker zal worden op en rondom het water.

Wil jij met de bijzondere roze rivierdolfijn zwemmen? Kijk dan eens naar de Pampas Tour van Nick’s Adventures.

Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: Pampas
Een groepje capibara
Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: Pampas
De pampas is voornamelijk per bootje toegankelijk
Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: Pampas
Aan de oevers en in het water zul je honderden kaaimannen zien

2. Madidi

Een trip naar Bolivia is niet compleet als je niet naar het Madidi National Park gaat. Wetenschappers denken dat dit park het rijkste natuurgebied van Zuid-Amerika is qua planten- en dierenleven. Vanwege het enorme dichte Amazonegebied is het park niet heel toegankelijk en wordt het maar door weinig toeristen bezocht. Zo kunnen dieren in alle rust leven. In totaal zijn er 700 diersoorten geteld en 1000 vogelsoorten, wat maar liefst 11% van de ruim 9000 vogelsoorten ter wereld is. Er zijn 274 soorten bomen en ruim 4700 verschillende planten te vinden. En dan te bedenken dat een groot deel van Madidi nog niet eens is onderzocht. Recent is er zelfs nog een nieuwe apensoort gevonden die tot dusverre nog niet bekend was. Doordat grote delen van Madidi nog altijd onbekend zijn, worden er steeds nieuwe expedities georganiseerd. Je zou kunnen zeggen dat Madidi nog één van de laatste echte wildernissen is.

Een bezoek aan Madidi gaat via het water. Met een boot ga je naar een ecolodge, diep in het Amazonegebied. Hier kun je allerlei activiteiten doen zoals wandelingen door de diepe jungles, kano trips, nightwalks, vogels spotten of zelfs het bouwen van je eigen bootje. Liefhebbers van puur natuur komen hier aan hun trekken. Let wel, door de dichte jungles is het behoorlijk lastig om dieren te spotten, maar bedenk wel dat je in één van ’s werelds minst ontdekte plaats bent.

Zie jij jezelf al door de jungles een pad banen? Kijk dan naar de verschillende Madidi Tours die Nick’s Adventures aanbiedt.

Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: Madidi
In Madidi kun je prachtige vogels spotten zoals deze ara
Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: Madidi
Wandelen in de diepe jungle van het Madidi National Park
Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: Madidi
Hoog in de bomen een brulaap

1. Gran Chaco del Kaa-Iya

De beste plek om dieren te spotten in Bolivia is volgens Nicholas het Kaa-Iya National Park. Wanneer je graag een jaguar, poema of tapir wild zien, is dit het gebied waar je de grootste kans hebt. Kaa-Iya is het grootste nationale park van Bolivia en is groter dan België. Het staat bekend om de hoge grotten populatie. In het gebied leven meer dan 1000 jaguars. Deze aantallen zijn het resultaat van projecten waarbij cameravallen werden gebruikt. Naast de grote katten, leven hier nog 350 andere diersoorten, waaronder de reuzenmiereneters, gordeldieren, en paccary.

Met een 4×4 auto rijdt je over de zanderige wegen midden in het park. De enige mogelijkheid om dieren te spotten zijn ook op en langs de weg. De omliggende bossen zijn immers niet toegankelijk. Samen met Nick speur je bij zonsopkomst en zonsondergang naar dieren. Je gaat cameravallen zetten en bekijkt de recente foto’s. Rondom lagunes kun je wildlife observeren. Andere toeristen zul je in dit gebied niet tegenkomen. Wel is er midden in het park een gasbedrijf en rijden er trucks op en neer. Veel zul je hier echter niet van merken gedurende je verblijf.

Ons reis door Bolivia begon met een bezoek aan het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya. Tijdens onze vier-daagse tour zagen we onder andere een glimp van de jaguar, zagen we tapirs van dichtbij en hebben we zelfs een half uur achter een poema gelopen. Dit waren ontmoetingen die we nooit meer zullen vergeten. Wij kunnen het daarom alleen maar eens zijn met de aanbeveling van Nicholas. Helaas zijn de ontwikkelingen rondom het park de afgelopen maanden niet positief en is het de vraag of er nog tours naar dit park gaan. Neem derhalve contact op met Nick’s Adventures als jij het Kaa-Iya National park ook wilt bezoeken.

Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: Kaa-Iya National Park
Een close-up van een jaguar - © Nick's Adventures
Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: Kaa-Iya National Park
Nicholas kijkt met zijn verrekijker naar dieren in de verte
Beste plekken in Bolivia om wildlife te spotten: Kaa-Iya National Park
De poema waar we ruim een half uur achteraan hebben kunnen wandelen

Bezoek Bolivia nu het nog kan

Helaas verpest de mens veel natuur in Bolivia en bedreigd het hiermee het leefgebied van enkele bijzondere dieren. Naast de boeren die veel dieren doodschieten en de verkeersongevallen, worden grote delen van bos en jungle gekapt om plaats te maken voor soya velden. Chinezen winnen massaal aan gas en willen nu ook allerlei wegen aan gaan leggen door de nationale parken. De Boliviaanse regering stemt hier helaas mee in, omdat zij het geld goed kunnen gebruiken. Het leefgebied alsmaar kleiner voor de dieren en de toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Bezoek daarom Bolivia nu het nog kan en geniet van de unieke wildlife. Vraag naar de mogelijkheden bij Nick’s Adventures.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!