Sandboarden in Lomas de Arena
Bolivia

Sandboarden in Lomas de Arena

Santa Cruz de la Sierra is één van de grootst groeiende steden van Bolivia. Toch staat het toerisme hier nog in de kinderschoenen. Je moet goed zoeken naar bezienswaardigheden en activiteiten. Natuurlijk kun je rondom het centrale plein enkele fraaie gebouwen vinden, zijn er verspreid over de stad enkele goede restaurants en er zijn enkele musea te bezoeken. Iets verder buiten de stad zijn er twee grote parken te vinden waar je van flora en fauna kunt genieten. Iets minder bekend is het beschermde gebied van Parque Regional Lomas de Arena.

Sandboarden in Lomas de Arena
Enorme zandduinen doemen ineens op

Lomas de Arena

Lomas de Arena is gelegen op een kleine 20 kilometer van het centrum van Santa Cruz de la Sierra en is nog onontdekt voor de meeste reizigers. Het gebied heeft een totale oppervlakte van 14.000 hectare, waarvan maar liefst 3000 hectare zandduinen zijn. Deze zandduinen zijn de hoofdattractie van het gebied en bieden de bezoekers de mogelijkheid om met een sandboard van de duinen af te glijden. De duinen kunnen maar liefst 50 meter hoog zijn, dus gegarandeerd spektakel wanneer je hier met een sandboard vanaf glijdt.

Sandboarden en wildlife tour

De sandboards neem je natuurlijk niet zelf mee op vakantie. Ook is er geen vervoer naar het park en zijn er geen voorzieningen. Je kunt wel een taxi nemen, maar je kunt ook met Nick’s Adventures de Lomas de Arena Tour boeken. Gids Nick haalt je in de ochtend met een bus op en rijdt je naar het park. Zodra je Santa Cruz verlaat en het gebied binnenrijdt, tref je direct een ander gebied aan. Hier zijn savannes, bossen en wanneer het geregend heeft ook enkele lagunes. Het is een ideale plek om dieren te spotten. Er leven hier 286 verschillende vogels en je kunt er ook luiaards, capibara’s en verschillende apensoorten zien. Nick is een echte dierenliefhebber en weet de dieren snel te spotten. Helaas wordt het gebied, zoals zoveel plekken in Bolivia, bedreigd door ontbossing en bosbranden.

Tijdens ons bezoek aan Lomas de Arena hadden wij helaas pech met het weer. Door de hevige wind werden we compleet gezandstraald op de duinen en was het nauwelijks mogelijk om foto’s te maken en te filmen tijdens het sandboarden. Gelukkig hadden we de GoPro mee en konden we onze kunsten vastleggen. Echte ‘surfdudes’ zullen wij echter niet worden.

Video

Sandboarden in Lomas de Arena
Door de harde wind is het helaas lastig om te fotograferen en te filmen
Sandboarden in Lomas de Arena
De zandduinen kunnen tot wel 50 meter hoog zijn
Sandboarden in Lomas de Arena
Wanneer het geregend heeft zijn er ook lagunes te zien
Sandboarden in Lomas de Arena
De sandboard moet worden ingewaxt om beter naar beneden te glijden
Sandboarden in Lomas de Arena
Zo makkelijk is het nog niet om goed te blijven staan
Sandboarden in Lomas de Arena
Sandboarden in Lomas de Arena, een leuke ervaring
Sandboarden in Lomas de Arena
Onze geweldige gids Nicholas McPhee - © Nick's Adventures

Wil jij ook sandboarden in Bolivia?

Het was een leuke activiteit tijdens ons verblijf in Santa Cruz. Lijkt het jou ook leuk om te sandboarden? Bekijk dan de Lomas de Arena Tour van Nick’s Adventures.

Overnachten in de buurt van Lomas de Arena? Wij sliepen in Hotel California in Santa Cruz de la Sierra. Bekijk hier andere hotels in Santa Cruz de la Sierra.

Reisroute door Bolivia

In 2016 maakte ik een geweldige reis door Bolivia. Naast sandboarden op Lomas de Arena gingen we enkele dagen dieren spotten in Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya, maakten we een meerdaagse tour rondom Salar de Uyuni, fietsen we over de Death Road, gingen we survivallen in de jungle van Parque Nacional Madidi en verbleven we in de pampas van Bolivia. Bekijk hier onze reisroute door Bolivia.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!